Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація про виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про створення обласної робочої групи з питань раціонального та ефективного використання земель та запобігання порушенням земельного законодавства» від 03.08.2010 № 417

За результатами селекторної наради обласної державної адміністрації від 5 листопада 2010 року з питання «Про виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 03.08.10 № 417» Головним управлінням Держкомзему у Харківській області спільно з Головним юридичним управлінням облдержадміністрації доопрацьовано текст відповідного доручення голови облдержадміністрації.

Заплановано проведення не рідше чим раз на два тижні засідань обласної робочої групи з питань раціонального та ефективного використання земель та запобігання порушенням земельного законодавства.

На цей час в області проведено 53 засідання районних робочих груп (тобто за тиждень - 14), здійснено 347 перевірок дотримання вимог земельного законодавства щодо законності надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок із земель водного фонду, дотримання вимог земельного законодавства при використанні земель оборони, земель лісогосподарського та сільськогосподарського призначення, які використовуються як землі промисловості, законності відчуження та використання земель запасу та земель державного резервного фонду, самовільного заняття земельних ділянок та самовільного будівництва, дотримання землекористувачами виконання умов договорів оренди землі (за тиждень - 39), виявлено 313 випадків порушення земельного законодавства (за тиждень - 72), за час, що минув після попередньої селекторної наради, ще по 3 справах матеріали передано до органів прокуратури.

В ході селекторної наради роботу районних робочих груп в цілому визнано як незадовільну. Було зазначено, що в більшості районів області розпорядження не виконується, районні комісії не працюють та належним чином не звітують про результати проведеної роботи та в обласну робочу групу не надаються матеріали перевірок.

Зрозуміло, що за тиждень, який минув після попередньої селекторної наради, стан справ суттєво ще не міг змінитися. Але сьогодні ми повинні аналізувати, чи є хоча б ознаки позитивних змін у ставленні до зазначених проблем з боку керівництва районних робочих груп.

Загальна оцінка, згідно з якою стан використання земель в більшості районів залишається негативним, оскільки значні площі земель області або взагалі не використовуються або використовується з порушеннями земельного законодавства, без правовстановлюючих документів, не за цільовим призначенням, з недотриманням землекористувачами умов договорів оренди землі щодо розміру орендної плати та своєчасної її сплати в результаті чого бюджет області недоотримує кошти, залишається, на жаль, актуальною.

В цілому ще немає якісно нового ставлення до завдань, які висунуто керівництвом області у галузі забезпечення раціонального та ефективного використання земель та запобігання порушення земельного законодавства.

Треба розуміти, що проведення перевірок, засідань робочих груп, навіть виявлення порушень земельного законодавства - не є самоціллю. Наприклад, у Балаклійському районі, згідно звітів районної робочої групи, на цей час проведено 8 перевірок, проведено 1 засідання робочої групи, виявлено 10 порушень земельного законодавства. Але за той же час у результаті діяльності робочої групи, згідно тієї ж самої звітності, не видано жодного припису, не складено жодного протоколу, не винесено жодної постанови про накладення стягнення, жодного матеріалу не передано до органів прокуратури.

Подібний стан справ ми змушені констатувати у Золочівському,
Коломацькому, Красноградському, Куп'янському, Первомайському та
Харківському районах, де, згідно наданих до обласної робочої групи звітів, за результатами діяльності робочих груп не виявлено жодних порушень земельного законодавства, а тому не видано жодного припису, не складено жодного протоколу, не винесено жодної постанови про накладення стягнення, жодного матеріалу не передано до прокуратури.

Постає питання: чи у цих районах дійсно все добре з дотриманням земельного законодавства, і тоді треба вживати заходів щодо розповсюдження їх передового досвіду, або, навпаки, порушення є, а ось діяльності робочих груп немає. Тоді теж треба вживати заходів, але зовсім іншої спрямованості.

Разом з критичними зауваженнями треба відмітити, що є й позитивні зрушення в діяльності робочих груп у Печенізькому та Краснокутському районах.

Так, з Печенізького району з певною затримкою, але надійшла інформація, згідно з якою проведено чотири засідання робочої групи від 03.09.2010, 12.10.2010, 21.10.2010, 27.10.2010.

З Краснокутського району надійшла інформація про проведення 5 засідань районної робочої групи, здійснення 6 перевірок, виявлення 49 порушень земельного законодавства.

Безумовно заслуговують позитивної оцінки конкретні результати діяльності робочих груп там, де вони є.

Робочою групою проведено обстеження земель на територіях Артемівської та Мартівської сільських рад. В результаті перевірки виявлено факти самовільного зайняття земельних ділянок - господарські двори та використання земельних часток (паїв) без укладення договорів оренди. Також виявлені земельні ділянки, на які оформлено право власності чи користування, але по факту вони не використовуються - поросли бур'янами. По даним порушенням головним державним інспектором відділу Держкомзему було складено 6 протоколів.

Переглянуто 83 раніше укладених договорів оренди земельних ділянок
по всіх видах використання щодо підвищення відсотка орендної плати. На
даний час підготовлені додаткові угоди до договорів і ведеться робота з орендарями стосовно укладення даних додаткових угод.

Розглянуто, та, враховуючи недонадходження коштів до місцевого бюджету та недоцільність прийнятих розпоряджень, направлено до обласної адміністрації на припинення дії 108 розпоряджень голови Печенізької РДА за 2006-2007 роки. На даний час розглядаються розпорядження, прийняті у 2008 році.

Також надані пропозиції щодо припинення 12 розпоряджень обласної держаної адміністрації.

У Краснокутському районі в результаті перевірок на території Качалівської та Олексіївської сільських рад встановлено, що земельні ділянки ВАТ «Укртелеком» площею 0,003 га , які надані розпорядженням облдержадміністрації від 16.07.2007 року № 432 використовуються без правовстановлюючих документів, про що складено акти перевірок дотримання вимог земельного законодавства. Крім того, в ході перевірок виявлено, що без правовстановлюючих документів на території Олексіївської сільської ради під господарськими дворами використовуються земельні ділянки площею 23,2 га. Матеріали перевірок направлені до державної податкової інспекції у Краснокутському районі для нарахування та стягнення орендної плати.

Розглянуто питання щодо сплати орендної плати та земельного податку за земельні ділянки, що використовує ПСП «Барвінок» та ФГ «Дунай». Начальнику управління агропромислового розвитку Краснокутської РДА було доручено уточнити площі, які знаходяться в користуванні даних підприємств та начальнику державної податкової інспекції уточнити інформацію щодо внесення орендної плати та земельного податку даними користувачами.

На засіданні робочої групи у Краснокутському районі переглянуто 6 розпоряджень райдержадміністрації, прийнятих з порушенням вимог земельного законодавства. Робочою групою було вирішено направити до
клопотання до юридичного відділу облдержадміністрації для вирішення питання щодо їх скасування.
Враховуючи вищевикладене, слід ще раз зазначити що успішне виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 03.08.2010 року № 417 «Про створення обласної робочої групи з питань раціонального та ефективного використання земель та запобігання порушення земельного законодавства» цілком залежить від відповідальності керівництва районів, скоординованих дій робочих груп в плані належного контролю за використанням і охороною земель, своєчасного виявлення та усунення порушень в сфері земельного законодавства.