Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Доповідь начальника Головного управління Держкомзему у Харківській області Клепача М.П.

 
Довідка
 
про виконання розпоряджень голови обласної державної адміністрації
 
від 03.08.2010 № 417 «Про створення обласної робочої групи з питань раціонального та ефективного використання земель та запобігання порушення земельного законодавства» та від 13.09.10 № 508 «Про посилення контролю за використанням та охороною
 
земель на території області.
 
З метою своєчасного та ефективного вирішення питань щодо раціонального використання земельних ресурсів, забезпечення належного контролю за використанням та охороною земель, реалізації державної політики у сфері земельних відносин та на виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 03.08.2010 № 417 «Про створення обласної робочої групи з питань раціонального та ефективного використання земель та запобігання порушення земельного законодавства» в усіх районах Харківської області створені районні робочі групи з питань раціонального та ефективного використання земель та запобігання порушенням земельного законодавства і затверджено її персональний склад.
 
Відповідно до пункту 3.2 зазначеного розпорядження інформація про проведену роботу робочих груп та матеріали перевірок повинні направлятися до обласної робочої групи щотижнево.
 
З початку створення районних робочих груп із 27 районів Харківської області інформація щодо проведених перевірок надійшла до облдержадміністрації з 23 районів: Барвінківського, Шевченківського, Чугуївського, Дергачівського, Краснокутського, Великобурлуцького, Харківського, Сахновщинського, Зачепилівського, Борівського, Богодухівського, Близнюківського, Золочівського, Дворічанського, Балаклійського, Лозівського, Вовчанського, Первомайського, Кегичівського, Нововодолазького, Валківського, Куп'янського, Ізюмського.
 
До обласної робочої групи не надходило жодної інформації з Печенізького, Коломацького, Красноградського, Зміївського районів.
 
В результаті роботи проведено 39 засідань, здійснено 308 перевірок щодо дотримання вимог земельного законодавства щодо законності надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок із земель водного фонду; дотримання вимог земельного законодавства земель оборони, земель лісогосподарського та сільськогосподарського призначення, які використовуються як землі промисловості, законності відчуження та використання земель запасу та земель державного резервного фонду, самовільного заняття земельних ділянок та самовільного будівництва, дотримання землекористувачами виконання умов договорів оренди землі, виявлено 241 випадок порушення земельного законодавства, видано 192 приписи, складено 65 протоколів про адміністративні правопорушення, винесено 21 постанову про накладення стягнення та матеріали по 9 справах передано до органів прокуратури.
 
В ході проведених засідань обласної робочої групи стосовно стану виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 03.08.2010 № 417, роботу районних робочих груп в цілому визнано як незадовільну. В більшості районів області вищезазначене розпорядження не виконується, районні комісії не працюють та належним чином не звітують про результати проведеної роботи та в обласну робочу групу не надаються матеріали перевірок.
 
Стан використання земель в більшості районах залишається негативним, оскільки значні площі земель області або взагалі не використовуються або використовується з порушеннями земельного законодавства, без правовстановлюючих документів, не за цільовим призначенням, землекористувачами не дотримуються умови договорів оренди землі щодо розміру орендної плати та своєчасної її сплати в результаті чого бюджет області недоотримує кошти.
 
За результатами засідання обласної робочої групи стан роботи по виконанню розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про створення обласної робочої групи з питань раціонального та ефективного використання земель та запобігання порушення земельного законодавства» від 03.08.2010 № 417 був визнаний задовільним:
- у Шевченківському районі, де проведено 120 перевірок, виявлено 75 порушень земельного законодавства, видано 75 приписів, складено 25 протоколів, винесено 6 постанов по накладення стягнення, матеріали по 4 справам передано до органів прокуратури;
- у Дворічанському районі, де здійснено 37 перевірок, проведено 1 засідання, виявлено 26 порушень земельного законодавства, видано 26 приписів, складено 10 протоколів, винесено 2 постанов по накладення стягнення;
- у Чугуївському районі, де проведено 19 перевірок, виявлено 13 порушень земельного законодавства, видано 9 приписів, складено 3 протоколи, винесено 2 постанов по накладення стягнення;
- у Нововодолазькому районі, де проведено 14 перевірок, виявлено 12 порушень земельного законодавства, видано 11 приписів, складено 7 протоколів, винесено 3 постанови по накладення стягнення;
- у Близнюківському районі, де здійснено 13 перевірок, проведено 3 засідання, виявлено 13 порушень земельного законодавства, видано 13 приписів, складено 13 протоколів, винесено 2 постанови по накладення стягнення, матеріали по 2 справам передано до органів прокуратури.
 
Найгірший стан роботи районних робочих груп у Харківському, Печенізькому, Куп’янському, Золочівському, Краснокутському  районах.
 
Особливо слід зазначити негативне відношення до виконання розпорядження голови облдержадміністрації від 03.08.2010 № 417 та відсутність розуміння важливості дії робочих груп з питань раціонального та ефективного використання земель та запобігання порушення земельного законодавства з боку керівництва Вовчанського, Ізюмського, Валківського, Зміївського районів, голови районних робочих груп з яких взагалі проігнорували засідання обласної робочої групи. Між тим в більшості районів мають місце чималі проблеми з додержанням земельного законодавства. Наведемо лише декілька прикладів.
 
Як зазначила обласна робоча група, на рахунках у Печенізькому районі знаходиться понад 3 млн.грн коштів від втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, які не використовуються на проведення нормативної грошової оцінки земель, має місце найнижчий відсоток ставки орендної плати, тобто не виконується відповідний Указ Президента України. Між тим голова районної державної адміністрації, який є головою районної робочої групи, до доповіді на засіданні обласної групи був непідготовлений. Тому цілком зрозуміло рішення обласної групи про необхідність здійснити виїзд в Печенізький район для проведення перевірки виконання розпорядження голови облдержадміністрації.
 
Голова робочої групи у Золочівському районі доповідає про те, що робоча група в районі працює постійно, а члени обласної робочої групи визнають роботу районної робочої групи недостатньою та вказують на те, що близько 4 тис.га ріллі в районі не використовується та не сплачується орендна плата.
 
Голова робочої групи Сахновщинського району наполягає на тому, що в районі створена та працює робоча група, а члени обласної робочої групи звертають увагу на те що із 121 ставка, розташованого на території району лише 18 оформлені договорами оренди, на території району знаходиться 3 несанкціонованих кар’єри за які не сплачуються податки.
 
Аналіз стану справ з виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 03.08.2010 № 417 змушує зробити критичні висновки не тільки стосовно загальної виконавчої дисципліни, яку демонструють керівники районних адміністрацій, а й стосовно їх ставлення до дотримання законності при вирішенні земельних питань.
 
Показово, що ця теза повною мірою підкріплюється станом справ з виконанням ще одного розпорядження обласної державної адміністрації, яке відноситься до земельних питань, а саме - розпорядження ОДА від 13.09.2010 № 508 «Про посилення контролю за використанням та охороною земель на території області», спрямованого на забезпечення дотримання законності при виданні головами райдержадміністрацій розпоряджень із земельних питань
 
Враховуючи вимоги абзацу 4 пункту 1.2. розпорядження від 13.09.2010   № 508, Головним управлінням були розроблені та направлені на адресу територіальних органів Держкомзему зразки необхідних документів та графічних матеріалів, які повинні додаватись до заяв (клопотань) фізичних (юридичних) осіб про набуття права власності (оренди, постійного користування) на землю. Ці графічні матеріали повинні надаватись територіальними органами Держкомзему у Харківській області на замовлення фізичних або юридичних осіб.
 
З метою узгодженого використання в роботі цих матеріалів, територіальні органи довели їх до відома районних державних адміністрацій.
 
Незважаючи на досить тривалий термін дії зазначеного розпорядження, жодних проектів розпоряджень не надійшло від райдержадміністрацій Балаклійського, Близнюківського, Борівського, Великобурлуцького, Дворічанського, Зміївського, Ізюмського, Кегичівського, Коломацького, Краснокутського, Лозівського, Печенізького, Сахновщинського районів.
 
Це дає підстави вважати, що головами цих райдержадміністрацій не здійснюється контроль за виконанням розпорядження голови облдержадміністрації.
 
Слід зазначити, що у разі виявлення прийнятих розпоряджень голів райдержадміністрацій, які підлягали обов’язковому погодженню з облдержадміністрацією та не отримали такого погодження, Головним управлінням Держкомзему будуть ініціюватись заходи щодо скасування зазначених розпоряджень як таких, що не відповідають вимогам розпорядження ОДА від 13.09.2010   № 508.
 
Враховуючи вищевикладене, слід зазначити що успішне виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 03.08.2010 № 417 «Про створення обласної робочої групи з питань раціонального та ефективного використання земель та запобігання порушення земельного законодавства» цілком залежить від відповідальності керівництва районів, скоординованих дій робочих груп в плані належного контролю за використанням і охороною земель, своєчасного виявлення та усунення порушень в сфері земельного законодавства.
 
 
Начальник
Головного управління
Держкомзему у Харківській області                                    Клепач М.П.