Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Прес-реліз «Впровадження методу автоматичного цитоферезу в Харківському обласному центрі служби крові»

 

У квітні 1939р. рішенням Харківського обласного виконавчого комітету створено Харківську Обласну станцію переливання крові.
 
На сьогодні в області функціонує комунальний заклад охорони здоров’я «Харківський обласний центр служби крові» із структурними підрозділами –відділеннями трансфузіології в 15 районах області. Крім того, ще 7 відділень діють в лікувально-профілактичних закладах на території м.Харкова (4в установах міського підпорядкування, 2 – в науково-дослідних інститутах АМН України, 1 –  в лікарні Південної залізниці).
Харківський обласний центр служби крові має ліцензії МОЗ України  на заготівлю і переробку донорської крові, медичну практику та акредитований на вищу категорію. Щоденно вся заготовлена по області донорська кров консервується і доставляється до обласного центру служби крові, де проходить повний комплекс лабораторного обстеження, і де з неї виробляються 10 компонентів крові (6 видів еритроцитної маси, тромбоцити відновлені, 2 види свіжозамороженої плазми, кріопреципітат заморожений) та 7 препаратів – лікарських засобів (полібіолін, 3 види розчину альбуміну, 2 види імуноглобуліну, кріопреципітат сухий), що пройшли  відповідну Державну реєстрацію.
 
Препарати крові відпускаються юридичним та фізичним особам, у тому числі і за готівковий розрахунок, а також безоплатно по заявкам лікувально-профілактичних закладів.  
 
Сучасний принцип лікування препаратами крові базується на методах трансфузій (переливання) хворому саме тих компонентів крові, яких йому бракує внаслідок перебігу того чи іншого патологічного стану.
Традиційний метод переробки крові передбачає отримання лікувальної дози компоненту чи препарату з декількох (5-10) доз консервованої донорської крові, отриманої від різних донорів, що має в сучасних умовах певні ризики для пацієнта та для персоналу і може негативно вплинути на стан здоров’я людини, що лікується цими препаратами. Тому новітні технології переробки крові спрямовані на реалізацію головного принципу, що рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я:   один донор  –  один реципієнт.
 
Лікування препаратами крові в хірургії, акушерстві та гінекології, онкології, дитячій та дорослій гематології, онкогематології, медицині невідкладних станів не можливе без широкого застосування такого компонента донорської крові як концентрат тромбоцитів.
 
Розповсюдженість онкологічних та гематологічних захворювань обумовлює щорічний зріст потреби установ охорони здоров'я в тромбоцитарній масі — компоненті крові, що є життєвонеобхідним для пацієнтів цієї категорії. Основними споживачами тромбоцитарної маси є ведучі клініки області — Дитяча обласна клінічна лікарня № 1, Обласна клінічна лікарня, Інститут медичної радіолога ім. С.П. Григор'єва, Обласний клінічний онкологічний диспансер, Обласний клінічний центр урології та нефрології ім. В.І. Шаповала, Харківська міська клінічна багатопрофільна лікарня № 25 та інші.
 
Харківський обласний центр служби крові, до компетенції якого відноситься заготівля тромбоцитарної маси, в теперішній час забезпечує потребу установ охорони здоров'я регіону в цьому компоненті лише на 55%. Така ситуація є наслідком двох об'єктивних причин.
 
По-перше, центрифужна технологія заготівлі тромбоцитарної маси.
По-друге, центрифужна технологія заготівлі тромбоцитарної маси не виключає контактів продукту з оточуючим середовищем. В результаті цього наявна небезпека інфікування ставить під реальну загрозу життя не тільки реципієнтів, але й - самих донорів та медичного персоналу.
Шляхом для вирішення зазначеної проблеми є перехід на сучасну автоматизовану цитаферезну технологію заготівлі, яка забезпечується апаратом для сепарації клітин крові. Така технологія передбачає найвищий рівень інфекційної безпеки і дозволяє отримати від одного донора 3-4 терапевтичні дози високоякісного лейкоредукованого тромбоконцентрату, тобто - обсяг продукту, який при застарілій технології (вручну) може бути отриманим від 18*20 донорів. Крім того, сепаратор клітин крові відкриває можливість для заготівлі педіатричних плазморедухкованих доз тромбоцитів та - периферичних гемопоетичних стовбурових клітин, що є основою лікування лейкозів та інших поліферативних захворювань.
 
За підтримки обласної державної адміністрації у 2010 році для комунального закладу охорони здоров’я (КЗОЗ) «Харківський обласний центр служби крові» за рахунок обласного бюджету закуплено найсучасніше обладнання для сепарації (виділення) клітин крові – апарат автоматичного цитоферезу «AMICUS», виробництво Fenwal Inc. (США), вартістю 1600,0 тис.грн.
 
Новий сепаратор клітин крові (апарат автоматичного цитоферезу) дозволяє отримувати від донора будь-яку комбінацію якісних компонентів крові: в першу чергу тромбоцитів, а також еритроцитів, мононуклеарів, плазми у повністю автоматичному режимі, швидко та з високим рівнем безпеки.
 
Крім того, в поточному році у КЗОЗ «Харківський обласний центр служби крові» за рахунок залучених позабюджетних коштів проведений капітальний ремонт приміщень та системи опалення головного корпусу на загальну суму 405,0 тис. грн., закуплено медичне устаткування для виробництва компонентів та препаратів крові на загальну суму 280,0 тис.грн. та нові меблі на загальну суму 22,0 тис.грн.
 
Основними завданнями подальшого розвитку матеріально-технічної бази служби крові Харківської області на найближчі роки є створення кріобанку крові та її компонентів, що обумовить їх ефективне використання, довготривале зберігання, високий рівень безпеки препаратів та забезпечить необхідні обсяги компонентів крові жителів м. Харкова і області, які лікуються в медичних  закладах Харківського регіону.