Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Довідка на селекторну нараду 15 жовтня 2010 року з питання «Про підготовку закладів культури області до роботи в осінньо-зимовий період 2010- 2011 років»

Для повноцінного функціонування закладів культури потрібно провести 387 капітальних ремонтів, 574 поточних ремонтів, відновити роботу 478 недіючих опалювальних систем.

Потреба у проведенні капітальних ремонтів будівель (покрівлі, фасади, заміна віконних рам, тощо) відновленні опалювальних систем та їх ремонту, з кожним роком зростають через те, що за останні роки кошти на ці цілі передбачались в розмірі 1 - 3 % від потрібного.

47% опалювальних систем перебувають в неробочому стані. Збільшується вартість ремонтних робіт: якщо 5-7 років тому на капітальний ремонт приміщень закладів культури на селі потрібно було 30-50 тис. грн., то сьогодні через руйнівні процеси вже 200-400 тис. грн.

Критична ситуація щодо завезення твердого палива, а саме вугілля, яким опалюється 45% приміщень закладів культури, при потребі 2286,1 тон вугілля на сьогодні завезено тільки 293,9 тон, що складає 12,8%).

Дало свої результати постійне загострення і систематичний розгляд питань з поліпшення матеріально-технічного стану закладів культури зі сторони керівництва облдержадміністрації.
В проекті Обласної програми розвитку культури і мистецтва на 2011-2015 роки 80%» заходів спрямовано саме на покращення матеріально-технічної бази, що безпосередньо пов'язано з проблемою роботи в осінньо-зимовий період закладів культури області.

У 2010 році подовжено проведення капітального ремонту Печенізького районного будинку культури за рахунок субвенцій з Державного бюджету, яке у 2009 році було призупинено.

У 2010 році проведено 31 капітальний ремонті, на що залучено 7 млн. 653,5 тис. грн., що майже у 2 рази більше ніж у 2009 році.
Проведено 282 поточних ремонтів, залучено - 2 млн. 246,5 тис. грн., що на 20% більше ніж у 2009 році.

В закладах культури відремонтовано 42 опалювальні системи, на суму 633,5 тис. грн. - 142%) до 2009 року, крім цього відновлено роботу 4 опалювальних систем (у Зміївському, Ізюмському, Куп'янському районах).

В закладах культури обласного підпорядкування приміщення готові до опалювального сезону 2010-2011 p.p. на 100%>.
Слід відзначити, що показник з залучення позабюджетних коштів дещо знижено в порівнянні з попереднім роком. У 2009 році позабюджетні кошти складали - 39,4%, у 2010 році 10,4%. Враховуючи матеріально - технічний стан закладів культури та обмеженість обласного та місцевих бюджетів цей факт викликає стурбованість.

Незважаючи на всі труднощі, є райони де керівники приділяють належну увагу розвитку культури, що дає свої позитивні результати це: Дергачівський, Зміївський, Красноградський райони, м. Лозова, м. Первомайський, де на поліпшення матеріально-технічної бази на один заклад залучено 25-15 тис. грн.

В порівнянні з попередніми роками значно активізували роботу з підготовки закладів культури в осінньо-зимовий період у Дворічанському, Зачепилівському, Ізюмському, Лозівському, Шевченківському районах. Але, враховуючи матеріально-технічний стан у цих районах, попереду багато роботи для вирішення цих питань.

Разом з тим є такі райони області, де у приміщенні закладів культури не проведено жодного капітального ремонту, не відновлено роботу жодної опалювальної системи це: Близнюківський, Вовчанський, Коломацький райони, на 1 заклад залучено від ЗО - 650 грн.

Основним завданням на сьогодні є зосередження фінансових ресурсів на виконання пріоритетних напрямків розвитку галузі, забезпечення підтримки існуючого потенціалу закладів культури області. З цією метою потрібно активізувати пошук альтернативних джерел фінансування, залучення бюджетних та позабюджетних коштів, впровадження нових форм господарювання.

Заступник голови обласної державної адміністрації            Є.Є. Савін