Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Про результати діяльності КРУ в Харківській області протягом січня-вересня 2010 року

У січні-вересні 2010 року ревізії фінансово-господарської діяльності та перевірки державних закупівель проведено на 712 об’єктах за період 2008-2009 років та звітній період 2010 року.

Обсяг охоплених ревізіями і перевірками загальнодержавних та комунальних фінансових і матеріальних ресурсів склав 20,4 млрд. гривень.
В ході проведених перевірок встановлено, що останнім часом керівники активізували роботу по контролю за економним та ефективним використанням державних ресурсів та бюджетних коштів. Проте мають місце факти порушень.

Фінансові порушення виявлені на 680 об’єктах або на 96 відсотках перевірених. Загальна сума виявлених фінансових порушень склала 1,1 млрд. грн., з яких: порушення, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів склали 268,9 млн. гривень.

Контрольними заходами на 558 об’єктах (на 78 % від загальної кількості перевірених) встановлено недоотримання ресурсів на суму 56,2 млн. гривень.

Нецільові витрати державних ресурсів виявлені на 78 об’єктах, або майже на кожному дев’ятому з перевірених, на суму 34,9 млн. гривень.
Незаконні витрати ресурсів виявлені на 630 об’єктах (на 88 % від загальної кількості перевірених) на суму 175,3 млн. гривень.
Недостачі ресурсів встановлені на 237 об’єктах (на 33 % перевірених) на суму 2,5 млн. гривень.

Обсяг порушень, що не призвели до втрат, однак є передумовою їх виникнення (заниження і завищення в обліку вартості активів, завищення кредиторської заборгованості, взяття до сплати зобов’язань з перевищенням суми виділених бюджетних асигнувань, оплата за державні кошти вартості товарів, робіт і послуг без проведення процедур закупівлі тощо), склав 686,3 млн. грн. по 569 об’єктах.

Крім того, на 234 об’єктах або на 33 відсотках перевірених виявлено втрат фінансових і матеріальних ресурсів, допущених внаслідок неефективних управлінських дій, на 144,0 млн. гривень.

Вжитими заходами за наслідками ревізій відшкодовано втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 168,3 млн. грн. або 63 відсотках виявлених.
Зокрема, до бюджетів усіх рівнів додатково надійшло 8,6 млн. грн., з них 3,4 млн. грн. - до місцевих бюджетів.

Усунуто та попереджено порушень, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, на суму 412,3 млн. грн. (79 % виявлених).

Органам місцевої влади і самоврядування, керівникам об’єктів контролю та їх вищим органам за підсумками контрольних заходів направлено 953 інформації для прийняття управлінських рішень, за результатами розгляду яких прийнято 908 рішень.

У звітному періоді Контрольно-ревізійним управлінням направлено 608 висновків та пропозицій для застосування фінансових санкцій і нарахування платежів; пред’явлено 83 позови до суду щодо відшкодування винними особами збитків; ініційовано перед органами прокуратури та об’єктами контролю пред’явлення 112 цивільних позовів; до адміністративної відповідальності притягнуто 1845 осіб; на 882 особи накладено дисциплінарні та матеріальні стягнення.

На розгляд правоохоронним органам передано 410 матеріалів контрольних заходів, порушено 50 кримінальних справ.

В подальшому КРУ в Харківській області буде активізовано роботу з виявлення нецільового використання та незаконного витрачання державних ресурсів і бюджетних коштів.

Прес-служба КРУ в Харківській області