Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація про діяльність Східної державної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання за ІІІ квартал 2010 року

Стан радіаційної безпеки в Харківській області зумовлений наявністю підприємств, організацій та установ, що використовують радіаційно-небезпечні технології і речовини, і їх впливом на обслуговуючий персонал, населення та навколишнє природне середовище.
На території Харківської області станом на 01.10.10 знаходиться 387 підприємств, організацій та установ, які використовують джерела іонізуючого випромінювання (ДІВ), в тому числі: в промисловості та науково-дослідних закладів - 104, лікувально-профілактичних установ – 283.
Відповідно до вимог чинного законодавства на території України забороняється здійснення будь-якої діяльності, пов’язаної з використанням джерел іонізуючого випромінювання (ДІВ) без дозволу (ліцензії), виданого у встановленому порядку
Згідно з затвердженим Держатомрегулювання планом ліцензування на 2010 рік у ІІІ кварталі 2010 р. передбачалось ліцензування діяльності з використання ДІВ 10 підприємств, організацій та установ Харківської області. Фактично розглянуто 19 заяв та комплектів документів підприємств, організацій та установ Харківської області, в тому числі, на видачу ліцензій – 13 (з них медичних установ – 10), на переоформлення ліцензій – 2 та на внесення змін до ліцензій - 4.
У ІІІ кварталі 2010 р. Східною держінспекцією проведено 26 інспекцій та інспекційних обстежень за дотриманням підприємствами, установами та організаціями Харківської області вимог законодавства України, норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, умов виданих ліцензій у сфері використання ядерної енергії.
Основними недоліками, які були виявлені під час проведення інспекцій, є:
- не забезпечення державної реєстрації ДІВ;
- відсутність навчання (атестації) з питань радіаційної безпеки керівників та відповідальних службових осіб медичних установ;
- не забезпечення технічного обслуговування рентгенівських апаратів в медичних установах;
- не забезпечення контролю ефективності засобів індивідуального захисту в медичних установах.
Основною причиною виникнення цих питань в медичних закладах є недостатнє фінансування зазначених закладів на державному та місцевому рівнях.
За виявленими фактами правопорушень Східною держінспекцією прийняті відповідні заходи впливу до підприємств, організацій та установ.
Представниками МАГАТЕ за участю Східної держінспекції було проведено
2 інспекції виконання заходів щодо реалізації Угоди між Україною та МАГАТЕ про застосування гарантій у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Порушень не виявлено.
У ІІІ кварталі 2010 р. радіаційних аварій та інцидентів з ДІВ на території Харківської області не зафіксовано.


Начальник Східної держінспекції
з ядерної та радіаційної безпеки
Держатомрегулювання В.Правдюк