Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Аналітична довідка Головного управління Держкомзему у Харківській області про стан дотримання законодавства у сфері земельних відносин

За результатами роботи, проведеної Головним управлінням Держкомзему у Харківській області та його територіальними органами, повідомляємо наступне.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 901 від 26.08.09 ліквідовано Державну інспекцію з контролю за використанням і охороною земель у Харківській області та її територіальні органи.
Згідно з наказом Держкомзему від 10.02.10 № 142-кт “Про затвердження граничної чисельності працівників Рескомзему АР Крим, головних управлінь Держкомзему у областях, містах Києві та Севастополі ” у складі Головного управління Держкомзему у Харківській області створено новий структурний підрозділ - Управління Державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель .
У період з лютого по вересень 2010 року спеціалістами Управління Державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель Головного управління та інспекційних підрозділів районних управлінь (відділів) Держкомзему в Харківській області за результатами проведених перевірок виявлено 6195 порушень земельного законодавства, у зв’язку з чим складено 6084 приписи про усунення таких порушень (в 111 випадках – порушники не встановлені ).
Відносно порушників земельного законодавства складено 2785 протоколів про адміністративні правопорушення, за результатами їх розгляду винесено 397 постанов про накладення адміністративних стягнень (відповідно до ч.2 ст. 36 КУпАП) на загальну суму понад 120 тис. грн., з яких стягнено штрафів по 262 постановам на суму 71 000,00 грн.
В порядку ст.ст. 6 та 9 Закону України “Про державний контроль за використанням та охороною земель” до органів прокуратури, досудового слідства або дізнання направлено 1386 матеріалів про порушення вимог земельного законодавства, з яких 37 матеріалів по порушенням, що містять ознаки злочинів, відповідальність за які передбачена кримінальним законодавством.
Загальний розмір шкоди, заподіяної державі внаслідок вчинення порушень земельного законодавства на території Харківської області, розрахований у відповідності до Методики, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 25.07.07 № 963,зареєстрованого в Мінюсті 24.12.04, складає 9 393 800,00 тис. грн.
За фактами виявлених порушень до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування відповідно до Порядку підготовки та внесення до органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування клопотань з питань дотримання вимог земельного законодавства, затвердженого наказом Держкомзему від 14.12.04, зареєстрованого в Мінюсті 24.12.04 за № 1635/10234 направлено 1669 клопотань для вжиття відповідних заходів згідно з наданими законодавством повноваженнями, з яких розглянуто 1186, а вирішено позитивно – 183. На цей час не вийшов термін розгляду 483 клопотань.
Інформація про результати розгляду 1003 клопотань (52%) органами виконавчої влади та місцевого самоврядування до Управління у встановлений законодавством термін не надійшла.
Спільно із співробітниками органів МВС, СБУ та прокуратури державними інспекторами Управління та інспекційних підрозділів на території Харківської області проведено близько 300 перевірок.
Станом на 24.09.10 за матеріалами, наданими Управлінням Державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель Головного управління, порушено 5 кримінальних справ, а саме :
1. Перевіркою встановлено, що ОК “АВТО ВОЕНВЕД” на території Орджонікідзевського району м. Харкова самовільно використовує земельну ділянку площею 3,3 га земель транспорту (гаражний кооператив). Розмір шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття, складає близько 74 000,00 грн. Матеріали передані для прийняття рішення щодо порушення кримінальної справи відповідно до ст. 197-1 Кримінального кодексу України.
За результатами розгляду матеріалів 31 травня 2010 року порушено кримінальну справу № 66100405;
2. Перевіркою встановлено, що ТОВ “Металіст-А” самовільно зайняло земельні ділянки по вул. Енгельса, 33 у м. Харкові (“Центральний ринок”) загальною площею 0,95 га,чим порушило вимоги ст.ст. 125, 126 ЗКУ та нанесло державі шкоди на загальну суму 507 679,29 грн. Відповідні матеріали направлені до Управління ДСБЕЗ ГУМВС України у Харківській області.
За результатами розгляду матеріалів прокуратурою Харківської області 28 травня 2010 року за ст.197-1, ч.3 ст.365 ККУ порушено кримінальну справу № 17100027.

3. Перевіркою встановлено, що згідно з розпорядженням Харківської райдержадміністрації від 03.03.06 № 233 членам фермерського господарства «Слобожанське» Шевченку О. Є., Плетньову В. М., Масленіковій С. І., Масленікову Д. І. передано безоплатно у власність земельні ділянки у розмірі земельної частки (паю) за рахунок земель ФГ «Слобожанське», на підставі чого отримані державні акти на право власності на земельні ділянки.
З’ясовано, що фактично ФГ «Слобожанське» використовувалася земельна ділянка площею 60,00 га, яку рішенням Харківської районної ради народних депутатів 14.01.92 № 21 надано громадянину Кібкалу М.В. у постійне користування для ведення селянського господарства (Державний акт зареєстровано у Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 88 від 13 червня 1994 року).
На момент виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання державних актів на право власності на земельні ділянки на ім’я вищенаведених громадян, право користування вказаними землями ФГ «Слобожанське» згідно з діючим законодавством оформлено не було, що є порушенням ст. ст. 125, 126 ЗКУ.
Оскільки вказані земельні ділянки перебували у користуванні Кібкала М.В., що підтверджується відповідним державним актом, та із користування не вилучалися, при наданні вищезазначених земельних ділянок громадянам порушено вимоги ст.ст. 122, 123, 149, 151 ЗКУ.
Отже, при наданні Харківською райдержадміністрацією вказаних земель у власність членам фермерського господарства порушено ст. ст. 31, 32 ЗКУ та ст. 13 ЗУ «Про фермерське господарство», оскільки члени ФГ «Слобожанське» не мали права на безкоштовну приватизацію земель, які не надавалися фермерському господарству в установленому законодавством порядку.
Вищевказаними діями, в порушення законодавства, в приватну власність передані земельні ділянки загальною площею 19,1 га, нормативна грошова оцінка близько 242 134,46 грн.
За результатами розгляду матеріалів порушено кримінальну справу.
4. Перевіркою встановлено, що розпорядженнями Харківської райдержадміністрації від 30.10.06 № 1878 (зі змінами від 10.01.07 № 9) та від 17.01.07 № 94 членам фермерського господарства "Олешки - 7" надано дозвіл на розробку технічної документації та відповідно передано безоплатно у власність земельні ділянки у розмірі земельної частки (паю) за рахунок земель ФГ "Олешки - 7", на підставі яких Масленіковою А.П., Масленіковою І.М., Масленіковим І.В, Масленіковою О.Д., Вороніним В.О., Завороніною Л.Г., Коляндою С.В. отримані державні акти на право власності на земельні ділянки.
З’ясовано, що фактично ФГ "Олешки - 7" використовувалася земельна ділянка площею 33,00 га., яка рішенням Харківської районної ради народних депутатів від 14.01.92 № 20 надана громадянину Авраменку О.І. у довічне успадковане володіння для ведення селянського господарства (Державний акт зареєстровано у Книзі записів державних актів на право довічного успадкованого володіння землею за № 349, дата реєстрації відсутня.).
На момент виготовлення технічної документації із землеустрою щодо організації території земельних ділянок громадян та складання державних актів на право власності на земельні ділянки із земель фермерського господарства "Олешки - 7" на території Циркунівської сільської ради Харківського району Харківської області, право користування вказаними землями ФГ "Олешки - 7" згідно з діючим законодавством оформлене не було, що є порушенням ст. ст. 125, 126 Земельного кодексу України. Тобто, при наданні Харківською райдержадміністрацією вказаних земель у власність членам фермерського господарства порушено ст. ст. 31, 32 Земельного кодексу України та ст. 13 Закону України "Про фермерське господарство", оскільки члени ФГ "Олешки- 7" не мали права на безкоштовну приватизацію земель, які не надавалися фермерському господарству в установленому законодавством порядку.
В порушення вимог діючого законодавства передані в приватну власність земельні ділянки загальною площею 25,94 га, нормативна грошова оцінка 328 755,73 грн.
За результатами розгляду матеріалів порушено кримінальну справу.

5. Сектором Державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель відділу Держкомзему у Чугуївському районі Харківської області спільно з відділом в місті Чугуєві Управління СБУ в Харківській області проведено перевірку дотримання вимог земельного законодавства на території Коробочкинської сільської ради, військовий полігон в/ч 0501.
За результатами перевірки встановлено, що ТОВ «Чугуївський агротехсервіс» (директор Горлачов Сергій Анатолійович) використовує земельну ділянку орієнтовною площею 120,0 га землі оборони (військовий полігон в/ч 0501) на території Коробочкинської сільської ради для сінокосіння, без документів, що посвідчують право на земельну ділянку, чим порушено вимоги ст.ст. 125, 126 Земельного кодексу України.
У зв’язку з вищенаведеним, державі нанесено шкоду на загальну суму 2 708 640,00 грн.
Матеріали перевірки згідно зі ст. 253 КУпАП направлено до Чугуївської міжрайонної прокуратури, військовому прокурору Харківського гарнізону, до відділу Управління СБУ в Харківській області в м. Чугуїв.
За результатами перевірки Чугуївським РВ ГУМВС України в Харківській області порушено кримінальну справу від 06.08.10 року № 91100306.

За інформацією, яка міститься у Головному управлінні, найбільш гучними та резонансними порушеннями, які містять ознаки корупційних проявів з боку посадових осіб органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування, є наступні приклади:
У Чугуївському районі:
1. Інспектором відділу Держкомзему у Чугуївському районі Харківської області спільно із Управлінням державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держкомзему у Харківській області 17 травня 2010 року проведено перевірку ТОВ НВФ „Інтерфакс ЛТД”. Перевіркою встановлено, що зазначеним товариством самовільно зайнято земельну ділянку орієнтовною площею 3,00 га на території Кочетківської селищної ради Чугуївського району, яка використовується для розробки кар'єру глини.
Дозвіл на зняття та перенесення ґрунтового покриву відсутній, що є порушенням ст.ст. 125,126, 168 Земельного кодексу України.
Розмір шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, складає близько 70 000,00 грн. Розмір шкоди, заподіяної внаслідок зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, складає близько 43 000,00 грн.
За результатами перевірки 17 травня 2010 року складено протокол про адміністративне правопорушення, видано припис на усунення порушення, нарахована шкода 112 278,59 грн. 13 червня 2010 року винесено постанову про закриття справи та матеріали передано до Харківської обласної прокуратури. Чугуївським РВ ГУМВС України в Харківській області порушено кримінальну справу за № 91100274.

2. Інспектором відділу Держкомзему у Чугуївському районі Харківської області спільно із Управлінням державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держкомзему у Харківській області 7 липня 2010 року проведена перевірка ДП «Чугуївський авіаційний ремонтний завод».
Перевіркою виявлені порушення ст. ст. 125,126 Земельного кодексу України, а саме: зазначеним підприємством використовувались самовільно зайняті земельні ділянки. За результатами перевірки нарахована шкода, заподіяна самовільним зайняттям, на суму 661 046,3 грн. Матеріали передані до військової прокуратури Харківського гарнізону, Управління СБУ Харківській області.

3. Інспектором відділу Держкомзему у Чугуївському районі Харківської області 15 липня 2010 року проведена перевірка щодо самовільного зайняття земельної ділянки Пастуховим В.О., виявлені порушення вимог ст. ст. 125,126 Земельного кодексу України.
За результатами перевірки складено протокол про адміністративне правопорушення згідно зі ст. 53-1 КУпАП, видано припис на усунення порушення, нарахована шкода 48 090,90 грн., 22.07.10 року винесено постанову про закриття справи та передано матеріали до Чугуївської міжрайонної прокуратури.
Чугуївським РВ ГУМВС України в Харківській області 31 серпня 2010 року порушено кримінальну справу № 91100335.

У Дергачівському районі:
Найбільш резонансним порушенням, яке проявилось у зловживанні владою та службовим становищем, набуло питання щодо оформлення прав на земельну ділянку на території Дергачівського району за ОК ЖБК „ВІКТОРІЯ”, а саме:
17 жовтня 2008 року рішенням Печерського районного суду м. Києва у справі № 2-1210-1/08 визнано за обслуговуючим кооперативом «Житлово-будівельний кооператив «ВІКТОРІЯ» право власності на земельну ділянку площею 70 гектарів, що розташована на території Черкасько-Лозівської ради за межами населеного пункту для будівництва та подальшої експлуатації дачних будинків, в тому числі котеджного типу, допоміжних споруд, об’єктів інфраструктури, також зобов’язано осіб, що здійснюють оформлення та реєстрацію прав власності на земельні ділянки здійснити всі необхідні дії для оформлення та реєстрації права власності на цю земельну ділянку (28 жовтня зазначене рішення суду набрало законної сили).
На виконання рішення Печерського районного суду м. Києва від 17 жовтня 2008 року Управлінням був присвоєний кадастровий номер цій земельній ділянці.
13 листопада 2008 року Управлінням було направлено листа до виконавця землевпорядних робіт ТОВ «АГНІ НАБАТ» з проханням надати документацію із землеустрою на зазначену вище земельну ділянку для надання її до Дергачівського міжрайонного відділу управління СБУ в Харківській області. Але документація до Управління надана не була.
14 листопада 2008 року Управлінням було направлено листа до Дергачівського відділу реєстрації ХРФ ДП «Центр ДЗК» з проханням не реєструвати державний акт на право власності на земельну ділянку ОК ЖБК «ВІКТОРІЯ» у зв’язку з тим, що посадові особи Управління цей акт не підписували. Але, всупереч цьому, з невідомих Управлінню причин, державний акт був зареєстрований у 2009 році, після чого був укладений договір купівлі продажу земельних ділянок між ОК ЖБК «ВІКТОРІЯ» та ТОВ «Харківська Швейцарія Люкс».
16 грудня 2008 року Управлінням було направлено листа до прокурора Дергачівського району з проханням вжити заходів щодо скасування рішення Печерського районного суду м. Києва від 17 жовтня 2008 року у справі № 2-1210-1/08.
10 квітня 2009 року управлінням СБУ в Харківській області були запитувані другі примірники державних актів та документація із землеустрою по передачі у власність земельних ділянок ТОВ «Харківська Швейцарія Люкс», які 14 квітня 2009 року були передані Управлінням до управління СБУ в Харківській області.
27 липня 2009 року постановою прокуратури Дергачівського району Харківської області накладений арешт на земельну ділянку площею 70 га, що розташована на території Черкасько-Лозівської сільської ради, право власності на яку було визнано за ОК ЖБК «ВІКТОРІЯ» відповідно до рішення Печерського районного суду м. Києва у справі № 2-1210-1/08.
Ухвалою господарського суду Харківської області від 12 серпня 2009 року по справі № 59/219-09 порушено провадження у справі за позовом прокурора Дергачівського району Харківської області в особі Дергачівської райдержадміністрації до ОК ЖБК «ВІКТОРІЯ», ДП «Центр ДЗК» про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку, виданого на ім’я ОК ЖБК «ВІКТОРІЯ» та визнання за державою в особі Дергачівської райдержадміністрації права власності на цю земельну ділянку.
09 листопада 2009 року рішенням господарського суду Харківської області по справі № 59/219-09:
- визнано незаконним з моменту його видачі та скасовано державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯЖ № 461576, який виданий ОК «ЖБК «Вікторія», кадастровий номер 6322083000:11:000:0015, яка розташована на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району Харківської області;
- визнано за Державою в особі Дергачівської районної державної адміністрації Харківської області право власності на земельну ділянку загальною площею 70 га, яка розташована на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району Харківської області;
- витребувано у ТОВ «Харківська Швейцарія Люкс» та передано Державі в особі Дергачівської районної державної адміністрації Харківської області земельну ділянку (кадастровий номер 6322083000:11:000:0015), яка розташована на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району Харківської області;
- зобов’язано ДП «Центр ДЗК» внести відповідні зміни щодо скасування та визнання недійсним державного акту серії ЯЖ № 461576, який виданий ОК «ЖБК «Вікторія» (кадастровий номер 6322083000:11:000:0015), яка розташована на території Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району Харківської області, до книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та право постійного користування землею, договорів оренди земельної ділянки стосовно власника та користувача вказаної земельної ділянки.
07 вересня 2010 року постановою Харківського апеляційного суду Харківської області рішення господарського суду Харківської області від 09 листопада 2009 року по справі № 59/219-09 залишено без змін.

У Харківському районі:
1. Землекористування садового товариства “Сонячна поляна” здійснюється на підставі державного акту на право постійного користування землею за № 268 від 15.05.1998.
Громадянам Романенко С.І, Блудову І.І., Балюк С.О., Балюк А. М. на підставі розпорядження Харківської райдержадміністрації від 02.11.07 № 2667 “Про передачу у власність земельних ділянок” було видано державні акти на право власності на земельні ділянки (територія СТ «Сонячна поляна») на території Пісочинської селищної ради для ведення особистого селянського господарства (загальна площа 8,000 га).
На підставі договорів купівлі-продажу земельних ділянок від 13.12.07 Пархоменко І.М. отримала в приватну власність вищезазначені земельні ділянки загальною площею 8,000 га на території Пісочинської селищної ради для ведення особистого селянського господарства.
На підставі акту перевірки Управління Держкомзему у Харківському районі від 24 вересня 2009 року, проведеної відповідно до наказу Головного Управління Держкомзему у Харківській області від 21 вересня 2009 року №143 «Про проведення перевірки управління Держкомзему у Харківському районі Харківської області», та доручення Голови Держкомзему, наданого листом від 14.09.2009 стосовно розгляду звернення СТ «Сонячна Поляна», у зв’язку з виявленням обставин, що вплинули на об’єктивність оцінки висновку, наказом Головного управління Держкомзему у Харківській області від 18 листопада 2009 року №177 “Про скасування висновку державної експертизи землевпорядної документації” скасовано висновок державної експертизи землевпорядної документації від 09 жовтня 2007 року №2932, виданий Головним управлінням земельних ресурсів у Харківській області, до проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність гр. Романенко С.І., Блудовій І.І., Балюк А.М., Балюк С.О.
Розпорядженням заступника голови обласної державної адміністрації від 03 грудня 2008 року №705 “Про скасування деяких розпоряджень голови Харківської районної державної адміністрації” скасовано розпорядження голови Харківської райдержадміністрації від 10 квітня 2007 року №657 “Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок” та від 02 листопада 2007 року № 2667 “Про передачу у власність земельних ділянок”.
В провадженні судових інстанцій знаходиться справа за позовом Харківського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі СТ «Сонячна поляна» (третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача – Мироненко Б.В.) до ХРФ ДП «Центр державного земельного кадастру» про визнання незаконними дій та за позовом третіх осіб:
Блудової І.І., Балюк С.О., Балюка А.М., Романенка С.І. до Харківської міжрайонної прокуратури, СТ «Сонячна поляна», ХРФ ДП «Центр державного земельного кадастру» про визнання законними дій та визнання права власності на спірну земельну ділянку.

2. Згідно з Державними актами на право постійного користування землею №59 серія ХР -25-07-000344 та № 60 серія ХР -25-07-000343 від 10.10.94 в користуванні Дослідного господарства «Комунар» знаходилось на території :
- Коротичанської селищної ради – 782,7 га;
- Люботинської міської ради – 1820,9 га.
Рішенням Коротичанської селищної ради від 14.08.01 №228 було припинено право користування ДГ «Комунар» площею 309,3 га та передано в користуванні Інституту ґрунтознавства та агрохімії ім. О.Н. Соколовського для ведення дослідних і навчальних цілей, пропаганди передового досвіду ведення селянського господарства (Державний акт на право постійного користування землею №92 від 11.09.2001 року серія І-ХР №001154).
Розпорядженнями Харківської районної державної адміністрації :
- від 20.01.04 року №14 земельна ділянка площею 34.5883 га вилучена з постійного користування ДГ «Комунар» та передана ТОВ «Контакт плюс» для ведення підсобного господарства;
- від 28.04.04 №156 земельна ділянка площею 24,4465 га вилучена із постійного користування ДГ «Комунар» та надана в оренду гр. Герус В.Г.;
- від 29.09.2005 №764 земельна ділянка загальною площею 461,6233 га вилучена із постійного користування ДГ «Комунар» та надана в оренду ТОВ «Люботинський комплекс».
На підставі клопотання директора ДСП «Комунар» Мараховського С.А. розпорядженнями Харківської районної державної адміністрації припинено право постійного користування та переведено до земель запасу всього 971,39 га:
- від 29.12.07 №3318 на земельну ділянку площею 48,39 га;
- від 06.08.08 №2550 на земельну ділянку площею 80,0 га;
- від 06.08.08 №2551 на земельну ділянку площею 43,0 га;
- від 21.10.08 №3210 на земельну ділянку загальною площею 800 га.
Тобто, за певний період часу припинено право постійного користування на землі Дослідного сільськогосподарського підприємства (в подальшому державного сільськогосподарського підприємства) «Комунар» площею понад 1903,8 га.
Згідно зі статистичною звітністю по формі 6-зем станом на 01.01.10 року в користуванні ДСП «Комунар» обліковується 699,7831 га (залишилось із наданої в користування земельної ділянки загальною площею 2603,6га на підставі акту постійного користування землею від 10.10.1994).
Відповідно до ст. 126 Земельного кодексу України право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державним актом на право постійного користування земельною ділянкою. Державний акт на право постійного користування землею за ДСП «Комунар» в Управлінні Держкомзему у Харківському районі Харківської області не обліковується.

У Вовчанському районі:
Управлінням державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держкомзему у Харківській області під час перевірки законності прийняття Старосалтівською селищною радою Вовчанського району рішень про передачу у власність громадян земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд виявлено порушення вимог п. 2 Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 26.05.04 № 677, а також вимог ч.1, ч.6-7 ст.123 Земельного кодексу України. Оскільки рішення про надання земельних ділянок приймались на підставі технічних документацій із землеустрою, без вибору місця розташування земельних ділянок та встановлення меж в натурі (на місцевості) таких ділянок, а також надання їх здійснювалось без погодження з органами природоохоронного санітарно-епідемічного контролю, без одержання висновку державної землевпорядної експертизи.
Крім того, в перевищення своїх повноважень Старосалтівська селищна рада при прийнятті рішень про надання згоди на розробку виготовлення технічних документацій, без затвердження містобудівного обґрунтування присвоювала земельним ділянкам адреси.
За результатами перевірки наданих матеріалів та з метою усунення виявлених порушень земельного законодавства, допущених внаслідок перевищення службових повноважень селищним головою при прийняті рішень, в порядку ст. 6 Закону України “Про державний контроль за використанням та охороною земель ” на адресу селищного голови направлено клопотання про скасування рішень ради про надання згоди на безоплатну передачу земельних ділянок у власність громадян, як таких, що суперечать чинному законодавству. Відповідну інформацію направлено до УДСБЕЗ ГУ УМВС України у Харківській області для відповідного реагування.

У Зміївському районі:
Під час проведення перевірки додержання вимог земельного законодавства встановлені порушення в діях службових осіб Зміївської райдержадміністрації Харківської області (код за ЄДРПОУ 04059639), розташованої за адресою: Харківська область, Зміївський район, м. Зміїв, вул. Леніна, 9.
За період з 01.09.03 по 01.07.07 головами Зміївської райдержадміністрації: з 01.09.03 по 14.03.05 Калашніковим Володимиром Миколайовичем, з 15.03.05 року Гацько Анатолієм Федоровичем, в перевищення наданих законом повноважень, в порушення вимог п. 2 ст. 20, ст. 57, п.5 ст. 116, ст. ст. 149,151 Земельного кодексу України видано ряд розпоряджень про передачу в оренду земельних ділянок лісового фонду, які знаходились в постійному користуванні ДП «Зміївське лісове господарство». Загалом, в порушення чинного земельного законодавства по 9 договорам оренди та 8 юридичним особам (ПП «Авінір», ПП «КАРПІ», АТЗТ «Кумір», ТОВ «Терра-Плюс», ТОВ фірма «Зміїв-Білдінг», ПП «Аравана», ДП «Завод хімічних реактивів НТК Інституту Монокристалів») передано в оренду земельні ділянки, які визначені в договорах як землі рекреаційного призначення, загальною площею 16,9 га (з них : 14,1 га – землі лісового фонду; 2,8 га - землі запасу Задонецької сільської ради).
Згідно з вимогами п. 4 Порядку визначення втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню, затвердженого постановою КМУ від 17.11.97 № 1279 , відшкодування втрат лісогосподарського виробництва, спричинених вилученням лісових угідь для цілей, не пов’язаних із веденням лісового господарства, провадиться юридичними особами в двомісячний термін після затвердження в установленому порядку проекту відведення їм земельних ділянок.
Як наслідок, в порушення ч.2 ст. 207 Земельного кодексу України спеціальними фондами місцевих бюджетів недоотримано фінансових ресурсів (по укладеним договорам оренди) на суму 2446009,00 грн., які мали надійти від орендарів на спеціальні рахунки місцевих рад в якості відшкодування втрат лісогосподарського виробництва, спричинених зміною цільового призначення земель. Згідно з вимогами ст. 209 Земельного кодексу України, втрати лісогосподарського виробництва повинні були надійти на рахунки наступних рад : Харківської обласної ради - 25% (611 509,00 грн.), Зміївської районної ради - 15% (366900,00 грн.) та Задонецької сільської ради - 60% (1 467 600,00 грн.)
Вищезазначене підтверджується Актом КРУ у Харківській області та висновком фахівців ХНДІСЕ ім.М.С. Бокаріуса від 31.07.08 № 5392.
В діях службових осіб Зміївської райдержадміністрації вбачаються ознаки складу злочину, передбаченого ст. 365 КК України . 08.01.09 матеріали передано до прокуратури Зміївського району Харківської області (вих. 44/70).
На даний час питання знаходиться на розгляді в судових інстанціях різних рівнів.

На даний час 283 розпорядження, виданих головою Харківською обласної державної адміністрації за період 2007-2010 років про надання земельних ділянок в оренду, постійне користування, надання дозволів на виготовлення технічної документації, за дорученням керівництва обласної державної адміністрації, залишені на контролі у Головному управлінні.
З них не виконані: про надання в оренду – 121, про надання в постійне користування – 79, про надання дозволів на виготовлення технічної документації – 83.
Наприклад:
- Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 12.10.09 № 567 «Про надання в постійне користування земельної ділянки ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» на території Валківського району» для експлуатації та обслуговування нежитлової забудови (наливної), розташованої на території Старомерчинської селищної ради Валківського району, площею 1,0822 га.
- Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 12.10.09 № 570 «Про надання в постійне користування земельної ділянки ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» на території Валківського району» для експлуатації та обслуговування насосної станції № 2 з під’їзною дорогою на території Старомерчинської селищної ради Валківського району, площею 1,4400 га.
- Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 13.02.08 № 68 «Про надання в оренду земельної ділянки ТОВ «Харків-Капітал» на території Нововодолазького району» для обслуговування АЗС № 607 та ПТО № 604, розташовану на 15 км автодороги Мерефа-Красноград на території Просянської сільської ради Нововодолазького району, площею 1,0030 га (вирішується питання щодо затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки).
- Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 16.04.09 № 226 «Про надання в оренду земельної ділянки ТОВ «Геомакс» на території Зміївського району» для будівництва залізничної колії та розміщення майданчика для приймання інертних матеріалів на території Комсомольської селищної ради Зміївського району, площею 1,9810 га (проект землеустрою знаходиться в ХРФ ДП «Центр ДЗК на перевірці обмінного файлу та внесенні інформації до автоматизованої системи ДЗК).
- Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 23.07.07 № 475 «Про надання в оренду земельної ділянки ТОВ «Схід Бройлер» на території Валківського району» під будівництво забійного цеху птиці на території Черемушнянської сільської ради Валківського району, площею 4,0 га .
- Розпорядження голови обласної державної адміністрації від 20.10.10 № 610 «Про надання в оренду земельної ділянки АТЗТ «Ремонтно-будівельне підприємство «Шлях» на території Краснокутського району» для розміщення цеху з переробки деревини, розташованої на території Олексіївської сільської ради Краснокутського району, площею 1,5 га (проект землеустрою знаходиться в ХРФ ДП «Центр ДЗК на поновленні обмінного файлу).
Більшість розпоряджень обласної державної адміністрації про надання в оренду та постійне користування земельних ділянок не виконано юридичними та фізичними особами у: місті Харків - 37, Дергачівському районі - 18, Валківському районі - 13;, Зміївському районі - 13, Краснокутському районі - 13.
Найменше у Зачепилівському районі - 1, м. Куп’янськ - 1, м. Люботин - 1 та у м. Первомайський - 1.
У Барвінківському районі, м. Ізюм, м. Лозова та м. Чугуїв не виконані розпорядження обласної державної адміністрації про надання в оренду та постійне користування земельних ділянок відсутні.
  

Інформація про розпорядження, видані головою ХОДА у 2007-2010 роках, але не виконані.
 
№№ з/п
Адміністративно-територіальна одиниця
про надання
дозволи на виготовлення землевпорядної документації (проекти землеустрою, тех. документація)
Всього по району
в оренду
в постійне користування
1
Балаклійський
5
2
5
12
2
Барвінківський
 
 
4
4
3
Близнюківський
2
 
1
3
4
Богодухівський
4
3
4
11
5
Борівський
2
 
 
2
6
Валківський
5
8
7
20
7
Великобурлуцький
2
 
3
5
8
Вовчанський
1
3
11
15
9
Дворічанський
1
1
 
2
10
Дергачівський
12
6
5
23
11
Зачепилівський
1
1
2
12
Зміївський
12
1
5
18
13
Золочівський
3
 
 
3
14
Ізюмський
9
2
7
18
15
Кегичівський
1
1
 
2
16
Коломацький
1
1
 
2
17
Красноградський
5
4
9
18
Краснокутський
8
5
4
17
19
Куп`янський
2
1
 
3
20
Лозівський
2
2
3
7
21
Нововодолазький
9
2
5
16
22
Первомайський
6
 
 
6
23
Печенізький
2
 
 
2
24
Сахновщинський
3
 
1
4
25
Харківський
10
1
8
19
26
Чугуївський
2
 
3
5
27
Шевченківський
2
9
1
12
28
м. Ізюм
 
 
 
0
29
м. Куп'янськ
 
1
 
1
30
м. Лозова
 
 
 
0
31
м. Люботин
1
 
 
1
32
м. Первомайський
 
1
 
1
33
м. Харків
8
29
 
37
34
м. Чугуїв
 
 
1
1
Всього
121
79
83
283

За дорученням заступника голови обласної державної адміністрації Алексейчука В.В., з метою забезпечення належного контролю за використанням земель державної власності, реалізації державної політики у сфері регулювання земельних відносин, запобігання порушенням вимог земельного законодавства районними державними адміністраціями спільно з фахівцями територіальних органів Держкомзему у Харківській області проведено інвентаризацію прийнятих райдержадміністраціями розпоряджень про надання в постійне користування, оренду або у власність земельних ділянок для будь-яких потреб за період з 01.01.05 по 01.04.10.
За результатами проведеної інвентаризації 3 серпня 2010 року Харківською обласною державною адміністрацією прийнято розпорядження № 417 «Про створення обласної робочої групи з питань раціонального та ефективного використання земель та запобігання порушенням земельного законодавства» , відповідно до якого утворено обласну робочу групу з питань раціонального та ефективного використання земель та запобігання порушенням земельного законодавства, до складу якої увійшов начальник Головного управління Держкомзему у Харківській області .На підставі вищезазначеного розпорядження головами районних державних адміністрацій утворено відповідні районні робочі групи з питань раціонального та ефективного використання земель та запобігання порушенням земельного законодавства, до складу яких увійшли керівники територіальних органів Держкомзему у Харківській області, що свідчить про плідну взаємодію між органами державної влади.
З метою реалізації державної політики у сфері регулювання земельних відносин, забезпечення належного контролю за використанням та охороною земель державної власності, запобігання порушенням земельного законодавства при розпорядженні землями державної власності 13 вересня 2010 року Харківською обласною державною адміністрацією прийнято розпорядження № 508 «Про посилення контролю за використанням та охороною земель на території області», відповідно до якого Головному управлінню Держкомзему у Харківській області доручено проводити у семиденний строк перевірку відповідності матеріалів вимогам земельного законодавства України щодо оформлення землевпорядної документації та її відповідності фактичним даним щодо земельної ділянки (категорія земель, наявність обмежень (обтяжень), зовнішні межі земель, наявність суміжних землекористувачів (власників), а також наявність на земельній ділянці природних ресурсів, об’єктів нерухомого майна тощо ).

Станом на 02.04.10 у ХРФ ДП «Центр ДЗК» знаходилось на перевірці обмінних файлів та заповненних бланків державних актів 36 996,00 штук.
У період з 01.04.10 по 31.08.10 філією було забезпечено заповнення 13 761,00 комплекту бланків та перевірено 60 454,00 обмінних файлів, що свідчить про позитивну динаміку в організації роботи в ХРФ ДП «Центр ДЗК». При перевірці документації, що надходила до ДЗК, було виявлено роботи з ознаками порушення законодавства, про що поінформовано УДСБЕП. В результаті перевірки вирішені питання в порушенні кримінальних справ, а саме 3 - по Дергачівському р-ну, 2 - по Чугуївському р-ну, 1- Печенізькому р-ну, 2 - по Вовчанському р-ну.
Станом на 28.09.10 у ХРФ ДП «Центр ДЗК» перебуває на перевірці обмінних файлів технічна документація щодо 7 149 земельних ділянок, на стадії заповнення перебуває 529 комплектів бланків державних актів, по яких наявна документація із землеустрою.
Враховуючи вищенаведене, для належної реалізації державної політики у сфері регулювання земельних відносин та контролю за використанням та охороною земель, запобігання порушенням земельного законодавства необхідна чітка взаємодія не тільки між органами Держкомзему та органами державної влади, місцевого самоврядування, а й зі всіма правоохоронними органами.
Також, на нашу думку, для поліпшення роботи стосовно дотримання законодавства у сфері земельних відносин необхідно невідкладно вирішити питання щодо створення Державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель, як самостійного органу, та належним чином налагодити виробничий процес в ХРФ «ДП Центр ДЗК», який би забезпечив своєчасний розгляд документації із землеустрою та реєстрацію правоустановчих документів на землю.
Головне управління у межах наданих повноважень в подальшому буде вживати всіх можливих заходів стосовно дотримання законодавства у сфері земельних відносин.