Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформаційна довідка про «Європейський тиждень місцевої демократії»

«Європейський тиждень місцевої демократії» - нова політична ініціатива Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи та Європейського комітету місцевої та регіональної демократії. Цей захід має щорічно організовуватися місцевими органами влади усіх держав - членів Ради Європи з метою просування принципів місцевої демократії та сприяння демократичній участі на місцевому рівні.

Проведення заходу призначено на тиждень, що включає 15 жовтня - дату відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування у 1985 році. За допомогою цього правового інструменту держави-члени Ради Європи, які підписали Хартію, зобов'язуються втілювати принципи місцевого самоврядування в своєму національному законодавстві.

Основними цілями проведення «Європейського тижня місцевої демократії» визначено :

підвищення рівня обізнаності громадян Європи стосовно діяльності місцевих органів виконавчої влади та можливості брати участь у прийнятті рішень на місцевому рівні;

заохочення членів муніципальних рад та державних службовців до участі у демократичному процесі на місцевому рівні з метою запровадження стандартів публічної етики як основи відносин з громадянами;

розвиток місцевої демократії як компоненту становлення демократичної Європи та інформування громадськості про роль Ради Європи у цьому процесі.

У рамках «Європейського тижня місцевої демократії» протягом одного або декількох днів можливе проведення різноманітних заходів: розповсюдження інформації, день відкритих дверей. Дебати з представниками місцевої влади, конкурси, навчальні ігри тощо. Особливу увагу слід приділити залученню молодих громадян до суспільно-політичного життя на місцевому рівні. Розвитку партисипативної демократії.

Перший «Європейський тиждень місцевої демократії» в Україні було проведено 15-22 жовтня 2007 року. У більшості регіонів було успішно впроваджено ряд заходів, які сприяли залученню громадян, молоді до справ місцевого самоврядування та кращому усвідомленню ними європейського вектора розвитку нашої країни.

У зв'язку з цим планується, що «Європейський тиждень місцевої демократії» реалізовуватиметься й надалі як загальноєвропейський захід з метою залучення дедалі ширшого кола учасників.

Враховуючи відзначення річниці ухвалення Європейської хартії місцевого самоврядування 15 жовтня, пропонується призначити основні заходи проекту на 11-17 жовтня 2010 року.

З метою підведення підсумків реалізації «Європейського тижня місцевої демократії» в Україні у 2010 році та вироблення рекомендацій щодо проведення цього заходу у 2011 році планується провести національну науково-практичну конференцію у м. Борисполі Київської області за участю представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій.

Загальну координацію підготовки до проведення «Європейського тижня місцевої демократії» у містах та регіонах України пропонується покласти на Міністерство регіонального розвитку та будівництва України (Департамент місцевого самоврядування, міжрегіональної взаємодії та адміністративно-територіального устрою та Управління міжнародного співробітництва та інвестиційного розвитку).

 

ПЛАН ЗАХОДІВ
щодо проведення Європейського тижня місцевої демократії в Україні у 2010 році

 

Назва заходу
Виконавці
Термін
1.
Надання Мінрегіонбуду інформації про заплановані заходи в рамках проведення Європейського тижня місцевої демократії у містах та регіонах України (11-17 жовтня 2010 року)
Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації
14 вересня 2010 року
2.
Забезпечення висвітлення ходу проведення Європейського тижня місцевої демократії у ЗМІ, на сайтах центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій.
Мінрегіонбуд
Державний фонд сприяння місцевому самоврядуванню в Україні Асоціація міст України
Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації Газета «Урядовий кур'єр»
вересень-жовтень 2010 року
3.
Всеукраїнська науково-практична конференція з питань запровадження Європейського тижня місцевої демократії.
Мінрегіонбуд Бориспільська міська рада Рада Європи
15 жовтня 2010 року, м. Бориспіль
4.
Проведення основних заходів Європейського тижня місцевої демократії у містах та регіонах України.
Місцеві органи виконавчої влади Органи місцевого самоврядування Мінрегіонбуд
Державний фонд сприяння місцевому самоврядуванню в Україні
Асоціації органів місцевого самоврядування України
11-17 жовтня 2010 року
5.
Подання Мінрегіонбуду звітів щодо результатів впровадження Європейського тижня місцевої демократії у містах та регіонах України.
Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації
1 листопада 2010 року
6.
Узагальнення звітів щодо результатів проведення Європейського тижня місцевої демократії у містах та регіонах України у 2009 році, подання загального звіту Кабінету Міністрів України та пропозицій до проведення Європейського тижня місцевої демократії в Україні у 2011 році.
Мінрегіонбуд
30 листопада 2010 року