Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація про результати контрольної роботи Держінспекції з контролю за цінами в Харківській області у липні 2010 року

На протязі липня п.р. Держінспекція цін здійснила перевірки з питань додержання державної дисципліни цін у 30 суб’єктів господарювання м. Харкова і області. З них, у 23 господарюючих суб’єктів (або 76,7відс.) встановлено порушення державної дисципліни цін при реалізації товарів та наданні послуг споживачам . За підсумками перевірок застосовано адміністративно-господарських санкцій на суму 322,8тис.грн., до 7 посадових осіб застосовано заходів згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, попереджено обрахування споживачів на загальну суму 61,3тис.грн.

Держінспекцією цін, в межах закріплених повноважень, у складі обласної комісії з питань координації діяльності органів державного контролю і нагляду за якістю та безпечністю продовольчої сировини та продуктів харчування тваринного походження, утвореною розпорядженням голови облдержадміністрації від 08.06.10 №303, проведено 6 перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво та реалізацію м’яса та м’ясопродуктів. Порушення державної дисципліни цін встановлено у кожного із пе¬ре¬вірених суб’єктів господарювання. Зокрема, ТОВ „Салтівський м’ясокомбінат”, ТОВ „Гурман”, ТОВ НВФ „Алголь”, ПП „Новожанівський м’ясокомбінат” здійснювали реалізацію ковбасних виробів варених за оптово-відпускними цінами, рівень яких підвищували без процедури обов’язкового декларування їх зміни, чим допустили порушення вимог розпорядження Харківської обл¬держадміністрації від 08.05.08. №277, ТОВ ТБ „Лінія”і ФО-П Гутянський А.Г. при формуванні цін на м’ясо птиці, допускали завищення граничного розміру торговельної надбавки, встановленого розпрядженням облдерж¬адміністрації від 28.07.08 №443.
До порушників застосовано адмі¬ністративно – господарські санкції на суму 59,1тис.грн., з урахуванням штрафу. Чотири особи притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу на суму 0,7тис.грн.; попереджено обрахування споживачів на 18,6тис.грн.

У липні п.р. держінспекція продовжувала здійснювати перевірки вищих навчальних закладів освіти з питання дотримання ними державної дисципліни цін при наданні платних послуг.
Перевіркою Харківського національного медичного університету встановлено порушення вимог постанови Кабінету Міністрів України від 12.08.09 №903 „Про удосконалення механізму регулювання плати за послуги у сфері освіти» при визначенні університетом плати за навчання на вечірніх підготовчих курсах у м. Сміла і підвищенні плати за навчання на підготовчих курсах у 2009 – 2010 навчальному році на розмір, що перевищив офіційно визначений рівень інфляції за попередній календарний рік. Внаслідок цього, зі слухачів курсів стягувалась плата за навчання у розмірі 2007,00грн. за навчальний рік, замість обґрунтованої плати у розмірі 1229,12грн. за послугу (завищення – 777,88грн.). З урахуванням здійсненої замовниками оплати за надання послуги у 2009 – 2010 навчальному році, університетом отримана необґрунтована виручка у сумі 3,9тис.грн.
За результатами перевірки застосовано адміністративно-господарські санкції на суму 11,7тис.грн.

Держінспекцією цін, крім контрольної роботи, забезпечується постійний моніторинг цін на окремі види нафтопродуктів. За результатами моніторингу, здійсненого протягом липня п.р. на базових АЗС, зафіксовано підвищення мінімальних роздрібних цін на дизельне паливо та бензин марки А-76 (на 0,7відс. або на 0,05грн./л); максимальні роздрібні ціни на дизельне паливо та бензин марки А-95 знизились (на 0,6відс. – 0,9відс. або на 0,05 - 0,06грн./л), а мінімальна ціна на бензин марки А-95 та максимальна ціна на бензин марки А-76 залишилися на рівні червня 2010р.

Станом на 30.07.10 роздрібні ціни на нафтопродукти становили:
мінімальні:
- дизельне паливо – 6,75 грн./л,
- бензин А-76 – 6,75грн./л,
- бензин А-95 – 7,45 грн./л;

максимальні:
- дизельне паливо – 6,99грн./л;
- бензин А-76 – 6,95грн./л;
- бензин А-95 – 7,85грн./л.


                  В.о. начальника Держінспекції М.М. Казбекова