Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація про діяльність Східної державної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання за І півріччя 2010 року

Східна державна інспекція з ядерної та радіаційної безпеки Державного комітету ядерного регулювання України є територіальним органом Держатомрегулювання і забезпечує реалізацію державної політики у сфері використання ядерної енергії, додержання вимог ядерної та радіаційної безпеки на території Харківської, Полтавської та Сумської областей.
На території Харківської області знаходиться 387 підприємств, організацій та установ, які використовують джерела іонізуючого випромінювання (ДІВ), в тому числі: в промисловості та науково-дослідних закладів - 104, лікувально-профілактичних установ – 283.

Діяльність Східної держінспекції здійснюється у відповідності до річних планів роботи за основними напрямками та завданнями Держатомрегулювання. Особлива увага приділяється об’єктам, які становлять підвищену небезпеку для персоналу, населення та навколишнього середовища, впровадженню заходів, спрямованих на виключення можливості втрати чи крадіжки джерел іонізуючого випромінювання (далі –ДІВ), забезпеченню дотримання вимог фізичного захисту ДІВ, здійсненню ефективного державного нагляду та ліцензуванню діяльності з використання ДІВ, якісному веденню державного обліку та контролю ДІВ.

Приоритетними напрямками з регулювання ядерної та радіаційної безпеки
у 2010 році є забезпечення первинного ліцензування медичних установ, які використовують ДІВ при проведенні рентгенодіагностичних досліджень.

Згідно з затвердженим Держатомрегулювання планом ліцензування на 2010 рік у І півріччі 2010 р. передбачалось ліцензування діяльності з використання ДІВ 32 підприємств, організацій та установ Харківської області. Фактично розглянуто 38 заяви та комплектів документів підприємств, організацій та установ Харківської області, в тому числі, на видачу ліцензій – 23 (з них медичних установ – 20), на переоформлення ліцензій – 10 та на внесення змін до ліцензій - 5.

Східною держінспекцією здійснюється державний нагляд за дотриманням підприємствами, установами та організаціями Харківської області вимог законодавства України, норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, умов виданих ліцензій
у сфері використання ядерної енергії. За І півріччя 2010 р. проведено 67 інспекцій та інспекційних обстежень підприємств, організацій та установ Харківської області, а також прийнято участь у 3 інспекціях перевірок виконання заходів щодо реалізації Угоди між Україною та МАГАТЕ про застосування гарантій у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї, які проводились представниками МАГАТЕ.

За виявленими фактами правопорушень Східною держінспекцією прийняті відповідні заходи впливу до підприємств, організацій та установ, до адмінвідповідальності притягнуто 4 посадові особи на загальну суму 680,0 грн.

У І півріччі 2010 р. радіаційних аварій та інцидентів з ДІВ на території Харківської області не зафіксовано.

Начальник Східної держінспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання    В.Правдюк

 Додаток

Дані радіаційного моніторингу в зоні діяльності (санітарна-захисна зона,
зона спостереження) ХДМСК ДК УкрДО «Радон» у червні 2010 р.

За даними радіаційного моніторингу, на проммайданчику, у санітарно-захисній зоні, зоні спостереження Харківського державного міжобласного спецкомбінату   ДК УкрДО «Радон» упродовж червня 2010 року перевищень нормативних значень радіаційних параметрів не зафіксовано, радіаційна обстановка стабільна.

Начальник Східної держінспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання В.Правдюк