Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Темнівська виправна колонія управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Харківській області (№ 100)

Темнівська виправна колонія № 100 розташована на відстані 35 км від Харкова, на межі Харківського та Зміївського районів, неподалік від річки Уди.

Наказом МВС Української РСР від 29 квітня 1982 р. було передбачено організувати з 31 травня того ж року в селі Темнівка Харківського району Харківської області виправно-трудову колонію суворого режиму для утримання засуджених чоловіків. Новоорганізованій виправно-трудовій колонії було присвоено номер 100 і умовне найменування ЮЖ 313/100. Трудове використання спеціального контингенту повинно було забезпечуватися на власному підприємстві колонії, що мало бути створене для виготовлення деталей та вузлів до тракторів Т-150 за кооперацією з Харківським тракторним заводом. Після побудови установи 1 вересня 1984 року до колонії прибули перші засуджені.

На теперішній час Темнівська виправна колонія (№ 100) - це колонія середнього рівня безпеки (для утримання чоловіків, засуджених до позбавлення волі на певний строк, які раніше відбували покарання у виді позбавлення волі), з плановим наповненням 950 осіб. До складу установи входять сектор максимального рівня безпеки для утримання чоловіків, засуджених на певний строк та довічного позбавлення волі з плановим наповненням 50 осіб, дільниця соціальної реабілітації з плановим наповненням 75 осіб та багатопрофільна лікарня для чоловіків, засуджених до позбавлення волі на певний строк, які хворі на соматичні захворювання, на 150 ліжок. Цей лікувальний заклад обслуговує: Харківську, Полтавську, Сумську та Черкаську області.

Станом на 01 липня в установі утримувалось 1013 засуджених, в тому числі: в секторі максимального рівня безпеки - 70 засуджених, на дільниці соціальної реабілітації - 23 засуджених, в лікувальному закладі - 57 осіб.

Засуджені проживають у гуртожитках відділень соціально-психологічної служби, в повному обсязі забезпечені одягом єдиного зразку, взуттям за сезоном та постільними речами, триразовим харчуванням та нормами житлової площі згідно вимог Кримінально-виконавчого кодексу України.

В установі функціонує крамниця для засуджених, в якій вони мають змогу придбати продукти харчування та предмети першої необхідності, банно-пральний комплекс, перукарня.

Соціально-виховна робота із засудженими організовується в індивідуальних, групових і масових формах на основі психолого-педагогічиих принципів і методів.

В установі для засуджених забезпечується доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти. Засудженим, які бажають підвищувати свій загальноосвітній рівень, незалежно від віку, створюються умови для самоосвіти, надається можливість навчання в загальноосвітньому навчальному закладі колонії.


З метою надання робітничих професій і підвищення кваліфікації, згідно ст..11 Закону «Про професійно технічну освіту», наказів Державного
Департаменту України з питань виконання покарань та Міністеоства освіти і
науки України від 26.02.2004 року № 153/32 та від 19.03.2004 №22/44 в установі функціонує професійно-технічний навчальний заклад. Організовано
виробничо-технічне навчання засуджених за 4 робітничими професіями, а
саме: токар, фрезерувальник, електрогазозварювальник, столяр будівельний.
Щорічно отримують робітничі професії понад 120 осіб.

Основним напрямком діяльності підприємства Темнівської ВК(№100) є виготовлення продукції сільськогосподарського призначення та нестандартних виробів. Основним замовником продукції с ВАТ завод «ХТЗ», загальний обсяг виробництва складає 80 %. (На даний період обсяги виробництва значно зменшені).

На підприємстві функціонують 3 цехи. В наявності потужний парк механообробного та пресового устаткування. В цілому налічується понад 500 одиниць технологічного обладнання.

На виробничих потужностях підприємства щорічно виготовляється промислової продукції, на загальну суму понад 7,0 млн. грн.

За 6 місяців поточного року виготовлено товарної продукції на загальну суму 5,3 млн. грн., шо становить 114,7 % встановленого завдання. Реалізовано товарної продукції на загальну суму 5,4 млн. грн., що склало 105,8 % доведеного завдання. На оплачуваних роботах задіяно 396 засуджених, що складає 52,4 % загальної кількості працездатних засуджених.


Начальник сектору організаційно-аналітичної роботи управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Харківській області
Д.Г. Дєдєньов