Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Олексіївська виправна колонія управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Харківській області (№ 25)

Олексіївна виправні колонія (№ 25) була заснована наказом УВС Харківського облвиконкому № 007 від 30.01.1957 року, у відповідності з наказом МВС СРСР від 14.06.1951 р. № 003361 та МВС УРСР від 22.01.1957 року. Спочатку вона містилася у селищі П'ятихатки біля м. Харкова. У 1958 році колонія перебазувалася з Птятихаток на Олексіївку. Цей район тепер є одним із великих житлових масивів міста Харкова.

З 1959 року стали будуватися житлові корпуси для засуджених, потім з 1960-го року здійснювалося будівництво виробничих корпусів.

З середини 60-х років колонія почала постачати деталі для трактора Т-150 на складальний конвеєр ХТЗ, деталі для побутових пилососів - заводу електромашинобудування, здійснювалося складання коліс для велозаводу, виготовлялися статори і приставки для насосів для електромеханічного заводу, платформи та кузови для тракторів Т-16 і електроприлади для заводу тракторних самохідних шасі, кільця-підшипники сільськогосподарських машин для підшипникового заводу, розширилося виробництво деталей для заводу ФЕД.

З часом поглибилися старі і відкрилися нові виробничі зв'язки з заводами м.Харкова. В 1971 році установі присвоєно почесне звання "Колонія високовиробничої праці та зразкової поведінки". Колонія неодноразово посідала перше місце у змаганнях, нагороджувалася перехідним прапором МВС УРСР.

На початку 90-х років, коли почали руйнуватися господарські зв'язки, колонія перейшла на виготовлення товарів власного виробництва, завдяки чому був збережений виробничий потенціал підприємства.

На теперішній час Олексіївська виправна колонія (№ 25) - це колонія середнього рівня безпеки (для утримання чоловіків, засуджених до позбавлення волі на певний строк, які раніше відбували покарання у вигляді позбавлення волі), з плановим наповненням 1350 осіб. До складу установи входить дільниця соціальної реабілітації, з плановим наповненням 75 осіб.

Станом на 01 липня в установі утримувалось 1429 засуджених, в тому числі на дільниці соціальної реабілітації - 11 засуджених. Засуджені проживають у гуртожитках відділень соціально-психологічної служби, в повному обсязі забезпечені одягом єдиного зразку, взуттям за сезоном та постільними речами, триразовим харчуванням та нормами житлової площі згідно вимог Кримінально-виконавчого кодексу України.
В установі функціонує крамниця для засуджених, в якій вони мають змогу придбати продукти харчування та предмети першої необхідності, банно-пральний комплекс, перукарня.

Соціально-виховна робота із засудженими організовується в індивідуальних, групових і масових формах на основі психолого-педагогічних принципів і методів.

В установі для засуджених забезпечується доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти. Засудженим, які бажають підвищувати свій загальноосвітній рівень, незалежно від віку, створюються умови для самоосвіти, надається можливість навчання в загальноосвітньому навчальному закладі колонії.

З метою надання робітничих професій і підвищення кваліфікації, згідно ст.11 Закону «Про професійно технічну освіту», наказів Державного департаменту України з питань виконання покарань та Міністерства освіти і науки України від 26.02.2004 року № 153/32 та від 19.03.2004 року № 22/44 в установі функціонує професійно - технічний навчальний заклад. Організовано виробничо-технічне навчання засуджених за 4 робітничими професіями, а саме: токар, фрезерувальник, електрогазозварювальник, верстатник-деревообробник. Щорічно набувають робітничу професію понад 200 засуджених.

Для надання медичної допомоги засудженим в установі функціонує медична частина.

Підприємство Олексіївської ВК (№25) спеціалізується з виготовлення причепів до легкових автомобілів різних модифікацій із закінченим технологічним циклом, випуск яких складає 70% загальних обсягів виробництва, меблів та столярних виробів, виробів з металу, будівельних матеріалів, господарчого інвентарю та товарів народного споживання.

На підприємстві функціонують дільниці металообробки, деревообробки, зварювальна, ковальсько - пресова, виготовлення швейних виробів та виробів з поліетилену, на яких налічується в експлуатації до 250 одиниць технологічного і допоміжного обладнання.

На виробничих потужностях підприємства щорічно виготовляється товарної продукції на суму понад 17,0 млн грн., яка має попит на ринку збуту.

За 6 місяців поточного року на підприємстві виготовлено товарної продукції на загальну суму 9,1 млн грн., що становить 115,9% встановленого завдання. Реалізовано товарної продукції на загальну суму 9,1 млн грн., що склало 117,0% доведеного завдання. На оплачуваних роботах задіяно 689 засуджених, що складає 56,5% загальної кількості працездатних засуджених.


Начальник сектору організаційно-аналітичної роботи управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Харківській області
Д.Г. Дєдєньов