Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Прес – реліз "Розвиток дитячої кардіохірургії в Харківському регіоні. Підписання договору соціального партнерства. Місія лікарів США"

Щорічно у Харківській області народжується 150 – 200 дітей з вродженими вадами серця, з них близько 70% дітей потребує оперативної корекції вже протягом першого року життя.
У Харківській області оперативні втручання дітям з вродженими вадами серця проводяться в Інституті загальної і невідкладної хірургії АМН України, єдиному у Харківському регіоні закладі, в якому впроваджені технології оперативних втручань на серці у дорослих та дітей.
Перші кардіохірургічні операції у дітей в цьому Інституті почали проводитися ще в 70 – 80 роках минулого століття під керівництвом академіка О.О.Шалімова.
Після 2000 року розвиток кардіохірургії в Інституті знов продовжився, коли перспективні харківські лікарі та вчені переняли досвід колег з Інституту серцево – судинної хірургії ім.М.М.Амосова м. Києва.
На жаль, у той період Харківський Інститут загальної і невідкладної хірургії АМН України мав надзвичайно багато проблем, пов’язаних з недостатнім фінансуванням – не було необхідного обладнання, вкрай не вистачало витратних матеріалів та медикаментів для операцій.
Вирішити цю проблему допоміг благодійний Фонд Юрія Сапронова.
За допомогою коштів, виділених Фондом, проведено ремонт приміщень Інституту, закуплено обладнання для відділення кардіохірургії, витратні матеріали та медикаменти на загальну суму більш, ніж 1,5 млн. грн.
Це дозволило поширити обсяги хірургічних втручань на серці, поетапно реалізовувати нові методи лікування.
В подальшому Інститутом спільно з Фондом Юрія Сапронова була розроблена регіональна програма допомоги дітям з вродженими вадами розвитку.
В ході її першого етапу у 2005 році із 75 прооперованих дітей – жителів Харківської області, в клініці Інституту у м. Харкові отримало кардіохірургічну допомогу 23 дитини. Напрацьовуючи методики операцій та ведення пацієнтів у післяопераційному періоді, на той час оперативні втручання з приводу вроджених вад серця проводилися лише дітям більш старшого віку (починаючи від 5 років і більше).
Всього за 4 роки в Харкові було прооперовано понад 300 дітей з м.Харкова та Харківської області.
У 2008 році між благодійним Фондом Юрія Сапронова, Інститутом загальної і невідкладної хірургії АМН України та Міжнародним благодійним фондом ICHF (International Children’s Hearts Foundation) було підписано Меморандум про співробітництво, що стало початком реалізації міжнародного проекту «Подаруй дитині серце» та якісно новим етапом розвитку цього виду допомоги.
Відповідно до Меморандуму спільно з харківськими кардіохірургами оперативні втручання тепер проводяться і за участю команди провідних спеціалістів кардіохірургів з інших країн. Основною задачею такого співробітництва є навчання харківських медиків новітнім технологіям в області дитячої кардіології та кардіохірургії.
За 11 місяців 2010 року із 124 прооперованих дітей Харківської області в умовах Інституту загальної і невідкладної хірургії прооперовано 94 дитини.
При формуванні бюджету охорони здоров’я поточного року, за ініціативи Харківської обласної державної адміністрації вперше в обласному бюджеті були передбачені кошти у розмірі 200 тис. грн., на які закуплено витратні матеріали (оксигенатори із допоміжними приладами) для проведення оперативних втручань дітям з вродженими вадами серця, мешканцям Харківської області.
Ще 200 тис. грн. у 2010 році Інститут отримав від Фонду Юрія Сапронова.
Продовжуючи та реалізуючі соціально орієнтовані дії та унікальний досвід Харківської області по організації кардіохірургічної допомоги дітям із вродженими вадами серця, 19.11.2010 року буде підписано Договір соціального партнерства між Харківською обласною державною адміністрацією, Інститутом загальної і невідкладної хірургії АМН України та благодійним Фондом Юрія Сапронова про спільні скоординовані дії щодо подальшого розвитку дитячої кардіохірургії та забезпечення доступності цього виду допомоги для всіх категорій населення регіону.
Під час підписання Договору обласною державною адміністрацією буде передано Інституту загальної і невідкладної хірургії АМН України ще 40 оксигенаторів на суму 200 тис. грн.