Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Довідка про науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут "Молнія" Національного технічного університету „Харківський політехнічний інститут"

Науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут (НДПКІ) "Молнія" - найбільший науково-дослідний та випробувальний центр у Європі. Створений у 1954 році.

Основними напрямками роботи інституту є питання, пов'язані з дослідженнями дії електромагнітних імпульсів природного та штучного походження. За своїм технічним оснащенням та практичними можливостями НДПКІ "Молнія" не має аналогів не тільки в країнах СНД, але і в країнах Європи та Азії.

Серед співробітників інституту - 6 докторів і 15 кандидатів технічних
наук.

Інститут має науково-виробничий комплекс, розташований в м. Харкові, та унікальну експериментальну базу площею більш ніж 12 га - поблизу міста, яка призначена для проведення повномасштабних натурних випробувань різноманітних за габаритами об'єктів промислового (включаючи об'єкти космічної та авіаційної техніки), народногосподарського, культурно-побутового та медичного призначення.

На полігоні було випробувано більш 3,5 тисяч об'єктів. Для випробувань стаціонарних об'єктів, ракетно-космічної техніки, були створені пересувні імітатори і вимірювальне обладнання, що багато років використовувалися у великомасштабних випробуваннях на космодромах Байконур і Плісецьк.

Зараз в інституті функціонують дев'ять відділень та відділів, спеціалізація яких відображає основні наукові напрямки його діяльності:

- дослідницько-випробувальний полігон;
- технічний комітет України зі стандартизації в галузі електромагнітної сумісності технічних засобів;
- центр сертифікаційних досліджень;
- відділення силового конденсаторобудування;
- відділення високовольтної імпульсної техніки;
- відділення електромагнітних досліджень;
- відділ спеціальних досліджень;
- відділ електрофізичних технологій;
- відділ високовольтних джерел імпульсного живлення.

Інститут виконує роботи в інтересах підприємств і організацій Національного космічного агентства України, Міністерства промислової політики України, Міністерства палива та енергетики України, Міністерства оборони України. Середній річний обсяг фінансування робіт, що виконує інститут, складає більш трьох мільйонів гривень.

Ученими і фахівцями інституту опубліковано 12 монографій, довідників та підручників, більш ніж 1000 наукових статей, отримано більш ніж 500 патентів і авторських свідоцтв на винаходи. Результати своїх досліджень співробітники інституту представляли на міжнародних конференціях, симпозіумах, виставках та презентаціях в США, Великобританії, Германії, Канаді, Франції, Японії, Австрії, Китаї та інш.

НДПКІ "Молнія" має міжнародні партнерські зв'язки з такими науковими установами, як:

- Вища Ліонська інженерна школа, Париж;
- Берлінський технічний університет, Магдебург;
- Технічний університет Сан-Дієго, Каліфорнія;
- Китайська космічна корпорація науки і техніки, Пекін;
- Московський енергетичний інститут.

Високовольтними установками, розробленими інститутом, оснащені провідні науково-дослідні бази і випробувальні центри Росії (м. Москва, м. Сергіїв Посад, м. Санкт-Петербург, м. Арзамас-16 та ін.).

У 1999 році НДПКІ "Молнія" увійшов до переліку наукових об'єктів, що становить національне надбання України.

Уперше в Україні в НДПКІ „Молнія" розроблено та впроваджено методику електромагнітної діагностики випробування та контролю стану заземлювальних пристроїв електроустановок.

З використанням вказаної методики на сьогодні обстежено майже 250 енергооб'єктів, до числа яких входять Запорізька, Рівненська, Південноукраїнська та Хмельницька атомні електричні станції, 6 насосноперекачувальних станцій, 4 адміністративні корпуси, включаючи регіональний диспетчерський центр в м. Запоріжжя.

За результатами Академічного рейтингу популярності та якості "ЗОЛОТА ФОРТУНА" у 2002 році Науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут "Молнія" нагороджено Срібним дипломом та Стелою у номінації "Якість третього тисячоліття".

Співробітники НДПКІ «Молнія» сумісно зі співробітниками авіаційного науково-технічного комплексу «Антонов» (м. Київ), Державного конструкторського бюро „Південне" (м. Дніпропетровськ) та Національного авіаційного університету (м. Київ) за розробку та впровадження в Україні сучасних науково-технічних основ захисту авіаційної та ракетної техніки від руйнівних дій та дестабілізуючих впливів електромагнітних факторів природного та штучного походження з безпосереднім використанням об'єкту університету, що становить національне надбання, отримали Державну премію України в галузі науки і техніки за 2004 рік.

У 2006 році десять співробітників НДПКІ „Молнія" та НТУ „ХПІ" за створення експериментальної бази дослідно-випробувального полігону отримали другу Державну премію України в галузі науки і техніки.
Міжнародною електротехнічною комісією ООН експериментальна база інституту визначена такою, що увійшла до першої десятки світових об'єктів у даному напрямку наукових досліджень.

Більш ніж 80 відсотків фахівців інституту - випускники Харківського політехнічного інституту. Унікальна експериментальна база НДПКІ "Молнія" використовується для проведення лабораторних і практичних занять та при підготовці курсових і дипломних робіт студентів НТУ "ХПІ".