Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Обласний заклад оздоровлення та відпочинку дітей «Центр оздоровлення та формування здорового способу життя дітей і молоді»

Створення обласного закладу оздоровлення та відпочинку дітей «Центр оздоровлення та формування здорового способу життя дітей і молоді» на базі існуючого дитячого позаміського закладу обласного підпорядкування, включаючи роботи по його капітальній реконструкції, поліпшення матеріально-технічної бази, є одним із шляхів вирішення проблеми збереження мережі позаміських дитячих закладів оздоровлення та відпочинку області.
Обґрунтування створення
Створення обласного закладу оздоровлення та відпочинку «Центр оздоровлення та формування здорового способу життя дітей і молоді» має стати початком роботи в області закладу за принципом Міжнародного дитячого центру «Артек»:
- цілорічне отримання на його базі послуг з оздоровлення, відпочинку та дозвілля дітьми та молоддю, особливо з числа соціально незахищених категорій;
- цілорічне функціонування сучасно обладнаної спортивної бази для проведення обласних спортивних заходів Головного управління у справах сім'ї, молоді та спорту облдержадміністрації;
- цілорічне функціонування сучасно обладнаної бази для проведення обласних культурно - масових заходів Головного управління у справах сім'ї, молоді та спорту облдержадміністрації;
- організація та проведення курсів підготовки та підвищення кваліфікації педагогічних кадрів по забезпеченню сучасного виховного процесу під час оздоровлення та відпочинку дітей для всій мережі дитячих оздоровчих закладів області;
- надання платних послуг у сфері оздоровлення та відпочинку дітей,
реалізації державної молодіжної та сімейної політики.
Основні критерії відбору дитячого оздоровчого закладу на базі якого планується створення «Центру оздоровлення та формування здорового способу життя дітей і молоді»:
- заклад повинен мати відповідне кадрове забезпечення, спеціально відведену територію, матеріально-технічну базу, які відповідають санітарно-гігієнічним нормам, для організації оздоровлення, відпочинку та навчання дітей;
- максимально можлива паспортна місткість закладу для одночасного прийняття великої кількості дітей;
- можливість цілорічного функціонування (діюча система опалення) для роботи у осіннє-зимовий період;
- територія, що може забезпечити проведення масових молодіжних заходів, у т.ч. спортивних;
- зручне розташування (рівномірна віддаленість від адміністративних центрів області, наявність близьких автошляхів, залізниці);
- розміщення у екологічній місцевості.
На території Харківської області розташовано 7 найбільших дитячих позаміських закладів місткістю 400 та більше місць.
Максимально під критерії створення обласного Центру підпадає позаміський заклад оздоровлення та відпочинку «Аіст» Спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат для дітей-сиріт смт. Високий Харківського району (Головне управління освіти і науки облдержадміністрації) (Зміївський район, місткість 420 місць, функціонує, наявна система опалення).
Заклад «Аіст» перебуває у спільній власності територіальних громад Харківської області (обласна комунальна власність), розташований на території державного ландшафтного заповідника місцевого значення «Гомільшанська лісова дача» (с. Велика Гомільша Зміївського району).Територія закладу складає 16,85 га.
Місце розташування закладу, 40 кілометрів від м. Харкова - географічно майже у центрі Харківської області, є рівномірно віддаленим від 27 районних центрів області та 6 міст обласного значення.
Наявність поруч територіальних автомобільних доріг загального користування та залізниці надає можливість організації безперешкодного підвозу дітей та молоді до місця оздоровлення та відпочинку.
Заклад «Аіст» має три водозабірні свердловини, очисні споруди, котельну, трансформаторну.
Забудова закладу складає 0,7 га і включає у себе адміністративний та господарчий корпуси, технічні будівлі, клуб на 450 посадкових місць, 6 спальних корпусів.
На території закладу розміщені футбольне, волейбольне та баскетбольне поля, штучне водосховище з обладнаним пляжем.
Протягом чотирьох літніх оздоровчих змін (21 день із дводенною перезмінкою) заклад може прийняти на оздоровлення 1680 дітей (для порівняння: завантаження закладу у 2009 році склало 300 чол., заплановано у 2010 році — 200 чол. або 12% від потужності закладу).
Очікуваний результат створення центру
Створення обласного закладу оздоровлення та відпочинку дітей «Центр оздоровлення та формування здорового способу життя дітей і молоді» дозволить:
- підвищити ефективність використання позаміського закладу оздоровлення та відпочинку "Аіст";
- забезпечити існування закладу, орієнтованого на реалізацію молодіжних заходів;
- надати можливість якісного та організованого оздоровлення дітей з районів області та міст обласного значення, які не мають у комунальній власності позаміських закладів оздоровлення та відпочинку;
- поповнити доходну частину обласного бюджету шляхом надання Центром платних послуг у сфері оздоровлення та відпочинку дітей, реалізації молодіжної політики.