Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Довідка про роботу Ради ректорів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації Харківського регіону

Рада ректорів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації Харківського регіону є постійно-діючим органом громадського самоврядування в системі вищої освіти з 1994року. Міністерством освіти і науки Рада ректорів створена для удосконалення системи управління освіти та координації діяльності вищих закладів освіти Харківського регіону з питань виховної, навчально-методичної і наукової роботи.

Рада ректорів вищих навчальних закладів Харківського регіону організовує свою роботу в тісній взаємодії з Міністерством освіти і науки України, іншими Міністерствами та відомствами, які мають у своєму підпорядкуванні вищі заклади освіти, а також місцевими органами державної виконавчої влади, Головним управлінням освіти і науки Харківської ОДА
Рішення засідань членів Ради ректорів мають рекомендаційних характер.
До складу Ради ректорів входять керівники акредитованих вищих закладів освіти (ІІІ-ІV рівнів) Харківської області, керівництво Харківського обласного комітету профспілки працівників освіти і науки, обласної студентської лікарні. Керівники недержавних ліцензованих вищих закладів освіти беруть участь у роботі Ради з правом дорадчого голосу.

Керівництво Радою ректорів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації Харківського регіону здійснює голова – Бакіров Віль Савбанович, ректор Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна, а за його відсутності – один із заступників : Черевко Олександр Іванович – ректор Харківського державного університету харчування і торгівлі; Лісовий Володимир Миколайович – ректор Харківського державного медичного університету.

З початку народження першої Ради ректорів минув понад 41 рік. Пройшов значний відрізок часу, багато чого змінилося у нашому житті за цей період, з'явились послідовники цієї важливої справи, і сьогодні навіть не можливо уявити собі будь-який освітянський регіон України без цієї громадської організації.

Зміни в громадському житті і темпи економічного розвитку України безумовно не могли не позначитися на діяльності Ради ректорів, на її функціях і ролі в житті вищих навчальних закладів, на колі проблем і питань, якими вона обіймається І сьогодні лише формально можна говорити, що Рада ректорів це громадська організація, в якій всі її члени виконують роботу на добровільних громадських засадах.
Ми всі пишаємося тим, що наш вузівський центр є одним з найпотужніших в Україні, який об'єднує 92 вищих навчальних заклади, з яких:
31 - III-IV і
45- І -II рівнів акредитації;
15 - ВНЗ приватної форми власності.

Статус національних мають 15 вищих навчальних закладів, з них 3 мають статус самоврядного дослідницького національного ВНЗ України: Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Національний технічний університет „ХПІ”, Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого.

У вузах Харківщини ведеться підготовка понад двохсот п’ятдесяти дев’яти тис. студентів за трьомастами п'ятдесятьома дев’ятьома напрямами (ВНЗ ІІІ – Іvрівнів) та сто вісімдесяти однією спеціальністю (ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації), близько 8,9 тисяч іноземних громадян зі 106-ти країн світу.
Серед регіонів України в Харківській області найвищий рівень студентського прошарку, а саме -1032 студенти на 10 тисяч населення.
На базі вищих навчальних закладів функціонують 12 ліцеїв, гімназій та колегіумів, 6 санаторіїв-профілакторіїв, відкрито 14 центрів первинної медико-санітарної допомоги, 19 громадських центрів зайнятості.
У вищих навчальних закладах III - IV рівнів акредитації, області працюють понад 17,7 тис. викладачів.

З них:
1 310 - докторів наук , 1 370 - професорів ;
7 995 - кандидатів наук , 5 612 - доцентів .
Ректоратами вузів вживаються заходи щодо соціального захисту певних категорій громадян при вступі на навчання за рахунок державного бюджету.

У вищих навчальних закладах навчаються 4645 осіб пільгового контингенту, у тому числі 1708 дітей-сиріт, 1566 інвалідів. За дистанційною формою - 12 інвалідів І групи.

504 першокурсники – сироти та 19 кращих студентів вищих навчальних закладів отримують обласну стипендію. 75263 студента денної форми навчання отримують стипендію (82%), з них 3205 - соціальна. Щомісячний стипендіальний фонд у 2009-2010 навчальному році склав понад 40 млн. гривень.

Улітку 2009 року було оздоровлено 6800 студентів.
Головним управлінням освіти і науки спільно з Радою ректорів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації Харківського регіону вживаються заходи щодо підтримки талановитої студентської молоді та створення умов для її навчання.

В рамках комплексної програми розвитку гуманітарної сфери на 2009-2013 роки 19 кращих студентів та 20 молодих науковців отримують обласні стипендії.

Щорічно в рамках обласного конкурсу «Вища школа Харківщини - кращі імена» серед студентської молоді визначають переможців у номінації «Лідер студентського самоврядування».

Для виявлення та підтримки талановитих молодих науковців Харківщини, створення умов для реалізації їх інтелектуального потенціалу у сфері наукової та науково-технічної діяльності в області 5 рік поспіль проводиться конкурс «Найкращий молодий науковець Харківщини».
У 2009 році Указом Президента України 10 молодим науковцям області присуджена щорічна премія Президента України для молодих вчених.
Станом на 01.10.2009 року на 1 курс до ВНЗ за всіма формами навчання зараховано 42,1 тис. студентів. Них на місця державного замовлення - 21,6 тис.

У 2009-2010 навчальному році Радою ректорів велася інтенсивна і системна робота за основними напрямками її діяльності, до якої залучались усі, без винятку, ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації. Необхідно окремо наголосити на тому, що вся робота Ради ректорів велась у тісній взаємодії з Харківською обласною державною адміністрацією, з Головним управлінням освіти і науки Харківської обласної державної адміністрації.
Рада ректорів, як і освітянська громадськість Харківщини, активно сприяла вшануванню колективів закладів науки та освіти, ректорів вищих навчальних закладів та освітян, які цього року відзначали ювілейні дати і зробили вагомий внесок у розвиток вищої освіти Харківщини.

Рада ректорів постійно відчуває підтримку та бажання співпрацювати від Головного управління освіти і науки, Харківської обласної державної адміністрації. Сьогодні, як і завжди, між владою та вищими навчальними закладами плідні конструктивні зв’язки.