Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Довідка про результати комплексної оцінки соціально-економічного розвитку області за січень - березень 2010 року

Міністерством економіки України відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 20.06.2007 року № 833 (зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 30.07.2008р. №683) щоквартально проводиться комплексна оцінка соціально-економічного розвитку регіонів країни.
За результатами проведеної Міністерством економіки України оцінки соціально-економічного розвитку за І квартал 2010 року Харківська область посіла 15 місце серед регіонів України (за результатами 2009 року область посідала 24 місце).
Рейтингове місце регіону країни визначається за результатами показників соціально-економічного розвитку у таких сферах, як:
- реальний сектор;
- інвестиційна та зовнішньоекономічна діяльність;
- державні фінанси та фінансові результати діяльності підприємств;
- соціальний сектор;
- споживчий ринок;
- екологія.
У сфері реального сектору за результатами І кварталу 2010 року область посіла 4 місце (за результатами 2009 року область посіла 24 місце). Із п’яти показників сфери реального сектору по чотирьох показниках область покращила результати: темпи зростання валової продукції сільського господарства (з 22 місця за 2009 рік на 4 місце за І квартал 2010 року), індекс промислової продукції (з 12 місця на 9), рівень оплати за спожитий природний газ (з 26 місця на 18), частка інноваційно активних підприємств (з 10 місця на 7).
По рівню оплати за спожиту електроенергію область у рейтингу опустилась з другого місця на п’яте.
За підсумками І кварталу 2010 року промисловістю регіону вироблено продукції на 13,1 % більше, ніж за відповідний період минулого року. Зростання виробництва забезпечили наступні провідні галузі промисловості: машинобудування (115,2%); легка промисловість (120,8%); хімічна та нафтохімічна промисловість (124,9%); металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів (109,2%); виробництво та розподілення електроенергії, газу та води (169,2%), оброблення деревини та виробів з деревини, крім меблів (130,6%).
12 квітня відбулося засідання адміністративно-господарського активу області з питань роботи промислового комплексу області, на якому були надані конкретні доручення щодо покращання ситуації на проблемних підприємствах, а 19 квітня 2010 року відбулось засідання робочої групи Головного управління промисловості, транспорту і зв’язку з питання „Про стан погашення заборгованості з виплати заробітної плати, внесків до Пенсійного фонду України, інших обов’язкових платежів”, де були заслухані керівники підприємств-боржників.
Щодо рівня оплати за спожитий природний газ: за підсумками І кварталу 2010 року розрахунки споживачів області за природний газ з ДК «Газ України» склали 67%, в тому числі: населення - 88%, установи, що фінансуються з бюджетів - 76%.
З початку підприємства теплоенергетики (за даними Головного управління житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури облдержадміністрації) оплатили 60% використаного природного газу, заборгованість за опалювальний сезон 2009-2010 років склала 89,5 млн.грн.
Питання щодо підвищення рівня розрахунків підприємств області за природний газ і погашення існуючої заборгованості знаходиться на постійному контролі облдержадміністрації.
З метою підвищення енергоефективності і зменшення споживання енергоресурсів, виникла гостра необхідність застосування на сучасному етапі принципово нових підходів для забезпечення реалізації державної політики в сфері енергоефективності шляхом розробки нової регіональної програми з енергозбереження.
Управлінням паливно-енергетичного комплексу спільно з профільними управліннями облдержадміністрації, районними державними адміністраціями, постійною комісією з питань паливно-енергетичного комплексу, енергозбереження та житлово-комунального господарства Харківської обласної ради, Харківським регіональним центром інвестицій, ІПМАШ ім. А.М.Підгорного розроблена «Програма підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів по Харківській області на 2010-2014 роки», яка погоджена Національним агентством України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів і внесена на розгляд і затвердження до обласної ради.
Щодо сплати за спожиту електроенергію, то споживачами області за І квартал 2010 року АК «Харківобленерго» було сплачено 99,9% , у тому числі по категоріям споживачів: підприємства промисловості - 100,9%, залізниця - 100,0%, сільгоспспоживачі -100,6%, підприємства житлокомунгоспу - 103,1%, в тому числі водоканали -106,4%, теплозабезпечуючі підприємства- 101,2%, установи, що фінансуються з державного бюджету - 91,4%, місцевого бюджету - 95,2%, населення - 97,4%, інші споживачі - 100,1%.
Зростання у І кварталі 2010 року в цілому по області обсягів виробництва валової продукції сільського господарства досягнуто в результаті реалізації заходів, спрямованих на прискорений розвиток тваринництва у сільськогосподарських підприємствах. Протягом цього періоду в цілому по господарствах області було забезпечено приріст виробництва молока – на 1%, продукції вирощування худоби і птиці на м'ясо – на 5,9%, яєць від птиці всіх видів – на 29,7%.
За підсумками І кварталу 2010 року у сфері інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності у порівнянні з 2009 роком відбулось погіршення рейтингового місця з 8-го до 10 місця. Із 11 показників цієї сфери 3 показника покращили свої позиції: темп зростання обсягу ведення в експлуатацію житла (з 2 місця на 1); обсяг введеного в експлуатацію житла у розрахунку на 10 тис. населення (з 10 місця на 9); темп зростання обсягу прямих іноземних інвестицій (з 7 місця на 6).
По трьох показниках область не змінила місце: приріст прямих іноземних інвестицій (2 місце), обсяги прямих іноземних інвестицій на одну особу (4 місце), коефіцієнт покриття експортом імпорту (20-21 місце).
По чотирьох показниках сфери інвестицій область погіршила рейтингове місце: темп зростання інвестицій в основний капітал (з 8 місця на 10), обсяг інвестицій в основний капітал на одну особу (з 7 місця на 8), темп зростання обсягу інвестицій у житлове будівництво (з 9 місця на 16); темп зростання обсягу експорту товарів (з 6 місця на 17).
З метою покращення інвестиційного клімату 25 травня п.р. проведено збори активу області з питання “Про механізми стимулювання залучення інвестицій у Харківську область”, на якому надані доручення щодо запровадження рейтингової оцінки соціально-економічного розвитку районів і міст обласного значення, створення Економічного атласу Харківської області, Книги інвестора «Харківська область. Традиції. Бізнес. Партнерство», роботи з центральними органами влади з відновлення у повному обсязі дії Спеціального режиму інвестиційної діяльності в м.Харкові та ін.

У сфері державних фінансів та фінансових результатів діяльності підприємств за підсумками І кварталу 2010 року область посіла 25 місце (за 2009 рік - 26 місце). Із восьми показників сфери область покращила місце по 6 показниках: рівень виконання доходів місцевих бюджетів (з 13 місця на 8-9), темпи зростання доходів місцевих бюджетів (з21 місця на 18), темпи зростання податкового боргу до Зведеного бюджету (з 19 на 13 місце), темпи зростання прибутків прибуткових підприємств (з 18 місця на 5), темпи зростання збитків збиткових підприємств (з 23 місця на 8), питома вага збиткових підприємств (з 23 місця на 18).
За двома показниками: питома вага податкового боргу області в загальному обсязі (26 місце) та рівень рентабельності (18 місце) рейтингове місце області за підсумками І кварталу п.р. не змінилося.
Щодо показників бюджетної сфери, місцеві органи виконавчої влади та місцевого самоврядування протягом поточного року проводили роботу щодо здійснення всіх можливих заходів з оптимізації мережі та штатів бюджетних установ, економії бюджетних коштів, скорочення не першочергових видатків, спрямування вільних залишків та перевиконання доходної частини місцевих бюджетів.
До зведеного бюджету області за січень-березень 2010 року надійшло доходів у суммі 1848,5 млн.грн. при розрахунковому плані на січень-березень 2010 року 1831,1 млн.грн., або 100,9%. У порівнянні з аналогічним періодом попереднього року надходження збільшились на 229,1 млн.грн. або на 14,1%.
Кошти місцевих бюджетів, в першу чергу, витрачалися на захищені статті видатків, а саме: виплату заробітної плати з нарахуваннями, придбання медикаментів та продуктів харчування, оплату комунальних послуг і енергоносіїв, що використовувалися бюджетними установами області, соціальні виплати населенню та поточне утримання установ.
Видатки за незахищеними статтями загального фонду місцевих бюджетів здійснювались лише у разі відсутності простроченої заборгованості із заробітної плати, нарахувань на неї та оплати за комунальні послуги та енергоносії.
Аналіз виконання доходної частини місцевих бюджетів свідчить, що органи місцевого самоврядування не вповній мірі використовують права, надані їм чинним законодавством в частині здійснення контролю за дотриманням зобов’язань щодо платежів до місцевого бюджету, так як податковий борг до місцевих бюджетів збільшився на 2,5 млн.грн. та станом на 01.04.2010р. становить 106,0 млн.грн. проти 104,5 млн.грн. на 01.01.2010р.
З метою збільшення надходження до бюджету податку з доходів фізичних осіб, фахівцями податкових органів постійно проводиться робота з керівниками підприємств, де існує заборгованість із виплати заробітної плати. Керівники підприємств–боржників заслуховуються на робочих групах, створених у податкових інспекціях, проводяться співбесіди, на підприємства направляються листи, щодо дотримання норм податкового законодавства при виплаті заробітної плати.
На постійному контролі місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування знаходяться питання наповнення доходної частини місцевих бюджетів, цільового та ефективного використання бюджетних коштів, дотримання фінансової дисципліни у витрачанні бюджетних коштів.
Фінансовий результат підприємств від звичайної діяльності до оподаткування (крім малих підприємств, та установ, що утримуються за рахунок бюджету) за січень−лютий 2010р. (дані, приведені у комплексній рейтинговій оцінці за 1 квартал 2010 р., яку проводило Міністерство економіки України) склав 132,7 млн.грн. збитку (за січень−лютий 2009р. - 260,9 млн.грн. збитку).
Питома вага прибуткових підприємств становить 49,7%, загальні обсяги прибутку складають 688,5 млн.грн., що на 58,6 млн.грн. більше, ніж за відповідний період минулого року.
Найбільші обсяги прибутку отримано у промисловості (66,4%), у торгівлі, ремонті автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку (14,4%), в операціях з нерухомим майном, орендою, інжинірингом та наданні послуг підприємцям (10%).
Питома вага збиткових підприємств становить 50,3%, що більше відповідного періоду 2009р. на 4,1%. Загальні обсяги збитку становлять 821,1 млн.грн., що на 69,6 млн.грн. менше, ніж за відповідний період минулого року.
Найбільші обсяги збитків спостерігалися у фінансовій діяльності (45,7%), у промисловості (31,0%), у торгівлі, ремонті автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку (11,6%).
Варто відмітити, що у 2010 році відбулось деяке покращення фінансового стану промисловості. Так, в січні-лютому п.р. фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування на промислових підприємствах збільшився в порівнянні з січнем-лютим 2009 року майже в 2,5 рази та склав 5 млн. грн.
З позитивним фінансовим результатом працювали наступні галузі: виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (161,5 млн.грн.), хімічна та нафтохімічна промисловість (21,3 млн.грн.), металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів (325,7 тис.грн.).
В січні-лютому п.р. прибутково працювали 48,8 % промислових підприємств, ними отримано прибутку на суму 457,1 млн. грн.
За показниками соціального сектору область за січень-березень 2010 року в порівнянні з 2009 роком погіршила рейтингове місце з 7 на 17.
Із 10 показників цієї сфери покращення рейтингового місця відбулось по одному показнику - рівень злочинності в розрахунку на 10 тис. населення (з 17 на 16 місце).
По двох показниках рейтингове місце області майже не змінилося: рівень безробіття (5-6 місце), утворено робочих місць (18-19 місце).
Погіршення відбулось по 7 показниках: приріст населення (з 13 на 17-19 місця), середньомісячна номінальна заробітна плата (з 9 на 11 місце), темп зростання реальної заробітної плати (з 19-20 на 23-24 місця), частка працівників, яким нараховано заробітну плату нижче прожиткового мінімуму (з 7 на 8 місце), темп зростання заборгованості із виплати заробітної плати (з 6 на 15 місце), темп зростання заборгованості із виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах (з 7 на 14-15 місця), темп зростання заборгованості економічно активних платників до Пенсійного фонду (з 8 на 14 місця).
Показник зростання реальної заробітної плати характеризує купівельну спроможність номінальної заробітної плати під впливом змін роздрібних цін на товари й послуги та рівня витрат на сплату податків і обов`язкових платежів.
Харківська область за цим показником знаходиться на 23-24 місці, як і регіони з високим рівнем номінальної заробітної плати (зокрема, Запорізька область, м.Київ, Одеська область, які займають у рейтингу 21-27 місця). Області, де рівень номінальної зарплати, менше на 18-26% наприклад, Рівненська, Вінницька, Волинська, Кіровоградська, Чернівецька області – за темпом зростання реальної заробітної плати входять до першої десятки. Тому у західних областях індекс споживчих цін дещо нижчий, а обсяг податків та відрахувань від зарплати відповідно менший.
Реальна заробітна плата працівників, з урахуванням індексу споживчих цін, за січень-березень 2010 року зросла на 3,7% (по Україні – на 5,7%). Середньомісячна номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій області за січень–березень 2010 року становила 1839 грн. і перевищувала законодавчо встановлені державні соціальні стандарти: рівень мінімальної заробітної плати та прожитковий мінімум для працездатної особи (744 грн.) у 2,5 раза.
Сума заборгованості з виплати заробітної плати працівникам на 01.04.2010р. становила 141,5 млн.грн. (8,3% від загальної суми боргу по Україні). і порівняно з початком 2010 року зросла на 18,4%.
Основна частина невиплаченої заробітної плати припадала на підприємства промисловості (98 млн.грн. або 69,3% від загального показника) та будівництва (13 млн.грн. або 9,2%).
Для покращення показників з оплати праці Головним управлінням праці та соціального захисту населення облдержадміністрації проводиться робота з легалізації зайнятості та заробітної плати. Територіальними комісіями щодо легалізації доходів та тіньових робочих місць обстежено 1,3 тис. суб’єктів підприємницької діяльності.
Головним управлінням праці та соціального захисту населення облдержадміністрації спільно з райдержадміністраціями та райміськвиконкомами проведено вивчення впровадження підприємствами, установами та організаціями області мінімальної заробітної плати в розмірі 744 грн. на 1760 підприємствах області усіх форм власності та господарювання, в тому числі 395 - промисловості, 367 – сільського господарства, 89 – транспорту, 119 – будівництва, 283 – торгівлі та інших. Проаналізовано рівень оплати праці 264,3 тис. працівників.
За участю спеціалістів управлінь праці, підрозділів Державної податкової адміністрації, Пенсійного фонду України, Територіальної державної інспекції праці в Харківській області здійснені спільні перевірки 98 підприємств, де з’явилися борги з виплати заробітної плати, рівень заробітної плати нижче мінімальної та запроваджена скорочена тривалість робочого дня (тижня).
З метою підвищення результативності роботи на селекторних нарадах в обласній державній адміністрації за участю правоохоронних та контролюючих органів щомісячно розглядається стан погашення заборгованості із заробітної плати.
В області працює тимчасова надзвичайна комісія щодо своєчасності сплати податків, зборів, виплати заробітної плати, інших соціальних виплат. На засіданні комісії заслухані звіти 12 керівників найбільших підприємств-боржників, розроблені відповідні заходи, встановлено контроль за їх виконанням. Проводяться щотижневі моніторинги погашення боргів із виплати заробітної плати по повному переліку підприємств-боржників, а також окремо по підприємствах державної і комунальної форм власності, враховуючи розрахунки по страховим внескам до Пенсійного фонду України і обов’язкові платежі до державного та місцевих бюджетів.
Районними управліннями праці та соціального захисту населення з початку року до органів прокуратури направлено матеріали на 125 керівників підприємств щодо порушення законодавства про працю.
У звітному періоді 2010 року за результатами перевірок Територіальною державною інспекцією праці у Харківській області до адміністративної відповідальності за порушення законодавства про працю притягнуто 103 керівника підприємств. Матеріали стосовно діяльності 22 керівників передані до правоохоронних органів для розгляду питання щодо притягнення вказаних осіб до кримінальної відповідальності.
Чисельність економічно активного населення віком 15–70 років у середньому за 2009 рік становила 1371,1 тис. осіб, з них 1265,6 тис. осіб, або 92,3%, були зайняті економічною діяльністю, решта – 7,7% безробітні ( по Україні- 8,8%). За даними обласного державного центру зайнятості, за три місяці поточного року його послугами скористалися 49,2 тис. не зайнятих трудовою діяльністю громадян, що на 29,9% менше, ніж за відповідний період 2009р.
У сфері споживчого ринку за І квартал 2010 року область покращила рейтингове становище і посіла 17 місце (за 2009р. – 26 місце). У поточному році всі п’ять показників сфери покращили своє рейтингове значення у порівнянні з 2009 роком: темпи зростання обороту роздрібної торгівлі (з 20-22 на 13 місце), абсолютний приріст обсягу обороту роздрібної торгівлі на одну особу (з 26 на 15 місце), абсолютний приріст обсягу обороту реалізованих послуг на одну особу (з 24 на 4 місце), індекс споживчих цін (з 18 на 13-14 місце), рівень оплати населенням житлово-комунальних послуг (з 23 на 21 місце).
Оборот роздрібної торгівлі за січень-березень 2010 року (до якого включено роздрібний товарооборот підприємств торгової мережі, розрахункові дані щодо обсягів продажу товарів на ринках і фізичними особами-підприємцями) становив 8120,8 млн.грн. і зменшився у порівнянних цінах проти відповідного періоду 2009 року на 2,7% (13 місце серед регіонів). У той же час, за абсолютною величиною обороту роздрібної торгівлі Харківська область посідає 4-те місце серед регіонів України (після м.Києва, Донецької та Дніпропетровської областей).
Серед областей України, які отримали за підсумками І кварталу 2010 року максимальні абсолютні величини обороту, Харківська область має кращий показник, ніж у Дніпропетровської області – 96,5% (16 місце), Запорізької області – 95,6% (18 місце).
Головним управлінням економіки разом з райдержадміністраціями та міськвиконкомами постійно проводиться робота по забезпеченню насичення споживчого ринку високоякісними товарами та побутовими послугами, яке відповідає попиту населення, попередженню виникнення ажіотажного попиту населення на товари і побутові послуги, зокрема:
- збереження мережі підприємств торгівлі, ресторанного господарства та побутового обслуговування населення. Торговельні послуги в області здійснюють 14213 підприємств торгівлі, з них 122 ринки та торговельних майданчиків, 4466 підприємств ресторанного господарства та 7,5 тисяч підприємств побутового обслуговування;
- сприяння збільшенню реалізації на підприємствах торгівлі товарів місцевих виробників шляхом залучення їх до участі в ярмарках вихідного дня та передсвяткових ярмарках і шляхом надання торговельних місць товаровиробникам на ринках області;
- забезпечення шляхом виїзної торгівлі товарами першої необхідності мешканців області в населених пунктах, у яких незадовільно здійснюється або відсутнє торговельне обслуговування;
- сприяння діловому співробітництву місцевих товаровиробників з товаровиробниками інших областей України шляхом поширення інформації щодо ділових пропозицій;
- проведення в районах та містах області ярмарків вихідного дня та передсвяткових продовольчих ярмарок з продажу сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки за цінами нижчими, ніж середні по області. До участі у ярмарках залучаються товаровиробники, приватні підприємці, сільські подвір’я області. В І кварталі 2010 року проведено близько 200 ярмарок, на яких було продано продукції на суму 3,15 млн.грн.
Протягом І кварталу 2010 року споживчий ринок товарів та послуг області розвивався і характеризувався стабільним рівнем товарного насичення.
За січень-березень п.р. одному мешканцю підприємствами області реалізовано (у середньому за місяць) товарів на 471 грн. проти 439 грн. у січні-березні минулого року.
Індекс споживчих цін за березень 2010 року до грудня 2009 року склав 104,7%.
Цей показник характеризує ступень інфляції і включає в себе індекси основних видів послуг, які надаються населенню (продукти харчування, житло, вода, електроенергія, газ, транспорт, охорона здоров'я, зв'язок, освіта, тощо). Щомісячний індекс споживчіх цін по області протягом першого кварталу 2010 року не перевищував 102%.
Відносно стабільна цінова ситуація була забезпечена завдяки втіленню в області комплексу заходів щодо недопущення необгрунтованого зростання цін на основні продукти харчування, до якого входять контроль за виконанням регуляторних актів, діючих згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року №1548, моніторинг цін, в тому числі згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації від 31.05.08. №323, проведення спільних з контролюючими органами нарад тощо.
Протягом січня-березня 2010 року населенням області сплачено за житлово-комунальні послуги 794,4 млн.грн., або 80,8% нарахованих за цей період сум. З метою покращення рівня оплати за житлово-комунальні послуги органи місцевої влади разом з підприємствами галузі проводять роботу щодо укладання договорів на реструктуризацію заборгованості населення за житлово-комунальні послуги, проводиться роз’яснювальна робота щодо оформлення житлових субсидій, а також згідно з чинним законодавством проводиться претензійно-позовна робота зі злісними неплатниками. За час дії Закону України “Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію” укладено 182,8 тис. договорів на реструктуризацію заборгованості населення на загальну суму 164,9 млн.грн., з якої 122,1 млн.грн. вже сплачено боржниками. За І квартал 2010 року укладено 1,5 тис. договорів на суму 3,5 млн.грн.
У сфері екології область посідає 17 місце (за 2009 рік – 21 місце). У поточному році до показників рейтингу сфери єкології додався показник темпу зростання (зменшення) скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти, виключено показник: площа лісів та інших лісовкритих площ.
З семи показників сфери екології чотири показника покращили рейтингове місце: темпи зменшення викидів забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення у розрахунку на 1 кв.км (з 21 місця на 6), темпи зменшення викидів забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення у розрахунку на 1 кв.км (з 10-11 місця на 7), темпи зростання (зменшення) площі природно-заповідного фонду (з 27 місця на 7), темпи зменшення обсягів непридатних або заборонених до використання пестицидів (з 13 місця на 4).
За темпами зростання загальної площі земель лісового фонду область знизила рейтингове місце з 9-22 місця на 26. За темпами зростання розораності земель (100,0%) область не змінила свої позиції і посіла 8-22 місця, як і 15 інших регіонів України.
Зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферу пов’язане зі спадом виробництва у 2009 році на Зміївській ТЕС ВАТ ДЕК "Центренерго", ВАТ "Євроцемент-Україна" та інших підприємствах.
Зменшення викидів від пересувних джерел пов’язане зі зменшенням використання палива власниками автотранспорту.
Збільшення площі природно-заповідного фонду відбулось за рахунок введення в 2009 році до природно-заповідного фонду області 9 об’єктів місцевого значення загальною площею 1142,5 га.
Обсяги використання непридатних або заборонених пестицидів у 2009 році зменшились на 23,3% (4 місце). Протягом 2009 року проведено роботи по перезахороненню та ліквідації непридатних пестицидів та отрутохімікатів в Лозівському районі в кількості 196,1т, а також у 9 районах області: Балаклійському, Барвінківському, Борівському, Дворічанському, Зміївському, Ізюмському, Краснокутському, Куп’янському та Нововодолазькому в кількості 89,8 т.
Показник розораності земель визначається відношенням площі ріллі до загальної площі території області без земель, зайнятих під водою. По Харківській області цей показник складає на 01.01.2010р.– 62,56% (на 01.01.2009р.– 62,53%). Оскільки загальна площа землі по області і територія, зайнята під водою, залишаються незмінними на протязі тривалого періоду років, то єдиною підставою для зміни показника розораності земель є збільшення або зменшення площі ріллі в цілому по області. Протягом 2009 року площа ріллі в області збільшилася всього лише на 0,04%, а відтак і рівень розораності земель практично не змінився.
Порівняно з початком 2009 року площа земель області, вкритих лісом, зменшилась на 1227 га або на 0,3%. Основною причиною цього зменшення лісовкритих площ є проведення суцільних зрубів на площах лісів, вражених великою лісовою пожежею, яка відбулася на території ДП «Ізюмське ЛГ».

Таким чином, за результатами І кварталу 2010 року покращилися показники рейтингу у таких сферах, як: реальний сектор, сфера державних фінансів та фінансових результатів діяльності підприємств, споживчий сектор та екологія; зниження показників відбулося у сфері інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності та у соціальному секторі.


Сапронов Ю.А.

Авершин С.В.