Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Доповідь для розгляду на засіданні колегії облдержадміністрації питання “Про стан функціонування місцевої пожежної охорони”

За підсумками 2009 року в районах Харківської області сталось 1713 пожежі під час яких загинуло 148 осіб та нанесено матеріальних збитків на суму понад 18,5 млн. грн.
Підрозділами місцевої пожежної охорони (МПО) за 2009 рік врятовано 10 осіб (6,3%), з яких 3 дитини, та матеріальних цінностей на суму понад 8 млн. грн. (43,2%), здійснено понад 378 бойових виїздів. Вже за І півріччя 2010 року здійснено 59 виїздів, врятовано 1 особу та матеріальних цінностей на суму понад 1,5 млн. грн.
Ці показники свідчать про значний внесок діяльності підрозділів МПО у забезпечення протипожежного захисту області.
Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 01 серпня 2003 року № 245 “Про створення місцевої пожежної охорони в області ” та від 26 серпня 2004 року № 338 “Про внесення змін і доповнень до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 01 серпня 2003 року № 245 “Про створення місцевої пожежної охорони в області” в області було передбачено створення 56 підрозділів МПО, з яких було створено – 29. Вищевказане розпорядження не виконали в 11 районах області.
На теперішній час функціонує всього – 19 підрозділів. Із-за недофінансування припинили роботу – 6 (у Барвінківському (4), Валківському (1), Великобурлуцькому (1) районах), та передано до територіальних підрозділів МНС України – 5 (у Дергачівському(1), Лозівському (1), Харківському (1), Чугуївському (1), Нововодолажському (1) районах). (Додаток 1). Краще питання функціонування підрозділів МПО вирішується в Балакліївському, Дергачівському, Харківському районах.
За попередніми підрахунками для утримання одного підрозділу МПО необхідно близько 323,0 тис. грн. на рік - не враховуючи витрат на придбання пожежного автомобіля та будівництво пожежного депо. Оскільки більшість районів є дотаційними вони не в змозі виділити необхідну суму на створення та утримання підрозділів МПО.
За 2009 рік фактичне фінансування працюючих МПО склало близько 3,7 млн. грн., що в середньому складає 194,0 тис. грн.., або 59% від потреби на одне МПО. При цьому загальна потреба області на утримання підрозділів МПО складає близька 24 млн. 225 тис. грн.
Як же вирішувати проблему фінансування вказаного заходу?
Відповідно до Постанови КМУ від 24.02.2003 року № 202 «Про затвердження Положення про місцеву пожежну охорону» - фінансування та матеріально – технічне забезпечення діяльності підрозділів МПО здійснюється за рахунок:
- коштів місцевих бюджетів;
- надходжень від надання платних послуг;
- добровільних внесків юридичних та фізичних осіб;
- Інших не заборонених законодавством джерел.
Закон України «Про пожежну безпеку» ще більше розширює можливість фінансування МПО. Так законом дозволяється фінансування та матеріально – технічне забезпечення діяльності підрозділів МПО за рахунок коштів які відраховуються підприємствами, установами та організаціями, розташованими на території району, в розмірі 0,1 відсотка від основних та оборотних коштів, а також відрахувань від платежів з майнових видів страхування на фінансування запобіжних заходів. Вказані кошти поступають на спец рахунок до районних бюджетів, та за рішенням районної ради можуть використовуватись для фінансування підрозділів МПО.
Шановні колеги, як бачите є достатня кількість напрямків вирішення проблеми котру ми зараз обговорюємо. Ось для прикладу – із-за не вирішення проблеми недофінансування - припинило роботу МПО у Барвінківському, Валківському. Великобурлуцькому районах, а від цього і залежить безпека наших громадян.
Сьогодні я хочу відмітити керівників районів котрі позитивно вирішують питання функціонування МПО.
Так, у Балаклійському, Дергачівському, Вовчанському, Харківському районах були заключні договори на використання позаштатної пожежної техніки яка є на озброєнні територіальних підрозділів ГУ МНС в Харківській області та на передачу в оренду приміщень пожежних депо за 1 грн. на рік. Вказані дії суттєво знизили видатки на утримання підрозділів.
У Красноградському та Сахновщанському районах фінансування та забезпеченість підрозділів здійснюється за рахунок підприємств, які розташовані на території районів. У Богодухівському районі підрозділ МПО не створений, але е пожежна дружина сільгосппідприємства «Трайгон фарм Харків» котра за домовленістю з райдержадміністрацією обслуговує декілька населених пунктів. Взагалі на території області працює понад – 681 сільгосппідприємство різних форм власності, на утриманні яких знаходиться 310 пожежних дружин. У складі цих команд 155 пожежних машин, 305 од. пристосованої техніки та 1065 чоловік особового складу. Одним із напрямків роботи райдержадміністрацій та селищних голів є робота з керівниками підприємств по створенню об’єднаних пожежних команд та відпрацювання порядку їх залучення на гасіння пожеж у сільських населених пунктах.
Підрозділи в таких районах як Близнюківський, Кегичівський, Куп’янський, Лозівський функціонують за рахунок районних та місцевих бюджетів.
В достатній мірі фінансуються підрозділи МПО у Балаклійському (1,1 млн. грн.), Дергачівському (705,1 тис. грн.), Харківському (1,25 млн. грн.) районах. Ще одним напрямком щодо вирішення питання функціонування МПО, це прийняття районних програм пожежної безпеки. Данні Програми при відповідній співпраці з Обласною радою можуть бути профінансовані з обласного бюджету.
На стан пожежної безпеки сільських населених пунктів також впливає – значна віддаленість деяких населених пунктів від пожежних підрозділів, стан доріг по маршруту прямування та неякісний зв'язок, або його відсутність. Так, наприклад середня віддаленість населених пунктів від місць дислокації підрозділів МПО чи державних пожежних частин майже в кожному районі складає близько 40 – 55 км, при нормативних вимогах 5 км.(Таблиця 3). Наявні підрозділи МПО та державної пожежної охорони (ДПО), яких налічується 34 - в 27 районах, не в змозі вчасно прибути до місця події.
Наявну проблему можна вирішити тільки створивши додаткові підрозділи пожежної охорони. За підрахунками фахівців МНС України для обслуговування всіх сільських населених пунктів області необхідно 75 підрозділів МПО.
Матеріально – технічний стан забезпечення підрозділів МПО також доволі складний. Так на озброєнні існуючих підрозділів знаходяться 42 пожежні машини, з яких 11 потребує поточного ремонту (26,1%). Із існуючих 28-ми пожежних депо, 8 потребує капітального ремонту (28,5%).
Пожежно – технічним устаткуванням, рятувальним обладнанням підрозділи укомплектовані на 50% від потреби, а в деяких підрозділах воно відсутнє взагалі. Не забезпечені бойовим одягом співробітники місцевих пожежних команд с. Велика Камишуваха та с. Гаврилівка - Барвінківського району, МПК с. Орелька та МПК с. Краснопавлівка - Лозівського району, МПК с. Чапаєво - Кегичівського району. Інші МПК забезпечені старим, іноді зношеним, брезентовим бойовим одягом. Ці та інші обставини можуть призвести до травмування особового складу і напряму впливає на оперативність рятування людей під час пожежі та безпеку праці під час виконання службових обов’язків.
Я хотів би привести тільки декілька фактів сьогоднішнього стану підрозділів МПО. Так, у Великобурлуцькому районі приміщення та гараж пожежного депо знаходяться в незадовільному стані та потребують капітального ремонту. Пожежний автомобіль тільки на 70 % укомплектований пожежно – технічним обладнанням, а резервний пожежний автомобіль (1985 року випуску), на протязі останніх 7 років знаходиться в несправному стані.
У Вовчанському районі підрозділ МПО (смт. Б.Колодязь) - будівля пожежного депо знаходиться в незадовільному стані, приміщення потребують проведення косметичного ремонту, та ремонту покрівлі. Ремонт пожежних депо жодного разу не проводився з моменту передачі їх в оренду, пожежний автомобіль потребує капітального ремонту двигуна.
Вказану проблему частково можна вирішувати шляхом передачі підрозділам МПО позаштатної пожежної техніки територіальних підрозділів ГУ МНС в Харківській області, або з поетапним реформуванням підрозділів місцевої пожежної охорони в державну пожежну охорону з подальшою передачею їх відповідним територіальним підрозділам Головного управління МНС України в Харківській області.
Нажаль кваліфікація вогнеборців МПО залишає бажати кращого, так наприклад, професійну підготовку за всі роки функціонування підрозділів у 2005 році отримав тільки підрозділ МПО Двурічанського району у кількості 6 чоловік.
Сьогодні фахову підготовку пожежників здійснює Навчально – методичний центр ЦЗ та безпеки життєдіяльності в Харківській області (адреса м. Харків, Комітерновський район, вул. Зернова, буд. 4-А). Підготовка здійснюється за напрямком пожежний-рятувальник, термін навчання 3 місяці, вартість навчання – 1300 грн.
Напрямком роботи щодо стану пожежної безпеки є робота по виконанню положень “Державної цільової соціальної програми розвитку цивільного захисту на 2009-2013 роки,” - затвердженої 25 лютого 2009 року постановою Кабінету Міністрів України № 156. Згідно Програми було визначено, що в районах Харківської області відповідно необхідно створити 75 підрозділів МПО. Видатки в Державній програмі передбачені із місцевого бюджету на загальну суму 61,92 млн. грн., з них на утворення підрозділів МПО – 21,56 млн. грн., закупівлю пожежних автомобілів для МПО – 8,67 млн. грн., будівництво пожежних депо – 31,69 млн. грн. Термін створення вказаних підрозділів - з 2011 по 2013 роки.
Головним управлінням з питань надзвичайних ситуації був розроблений проект відповідної “Регіональної цільової Програми розвитку цивільного захисту (цивільної оборони) Харківської області на 2010—2013 роки” де передбачено оновлення парку пожежної техніки - закупівля пожежних автомобілів для підрозділів місцевої пожежної охорони у кількості 11 одиниць на загальну суму 12,1 млн. грн.. У разі затвердження такої програми, на мій погляд є необхідність розробки районних програм в яких передбачити виконання заходів цивільного захисту (цивільної оборони) в районах.
В своєму виступі я коротко проаналізував проблеми пожежної безпеки сільських населених пунктів та шляхи їх вирішення. Пропоную до проекту рішення внести наступні пропозиції:
Головам районних державних адміністрацій:
- Близнюківської, Богодухівської, Борівської, Дворічанської, Зачепилівської, Зміївської, Золочівської, Ізюмської, Коломакської, Краснокутської, Куп'янської, Нововодолазької, Печенізької, Шевченківської - невідкладно вжити заходів щодо виконання розпоряджень голови обласної державної адміністрації по створенню підрозділів місцевої пожежної охорони. Графіки створення підрозділів надати до Головного управління з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації до 30 липня 2010 року;
- Великобурлуцької, Валківської, Барвінківської - вжити заходів щодо відновлення функціонування підрозділів місцевої пожежної охорони які припинили роботу. Вказану інформацію надати Головному управлінню з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації до 30 вересня 2010 року ;
- до 30 вересня 2010 року розглянути питання по внесенню змін до місцевих бюджетів щодо виділення фінансування на створення та відновлення роботи підрозділів місцевої пожежної охорони;
- до 30 липня 2010 року провести роботу з головами селищних та сільських рад, підприємцями щодо надання трансферів та фінансової допомоги на створення та функціонування підрозділів місцевої пожежної охорони;
- до 30 липня 2010 року скласти графіки направлення на навчання особового складу підрозділів місцевої пожежної охорони до Навчально - методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності в Харківській області;
- сумісно с територіальними органами Головного управління МНС України в Харківській області визначити місця розміщення (будівництва) пожежних депо та організувати роботу щодо відведення земельних ділянок під будівництво. Інформацію надати Головному управлінню з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації до 30 серпня 2010 року;
- до 10 серпня 2010 року відпрацювати з керівниками сільськогосподарських підприємств питання щодо можливості створення об’єднаних пожежних команд, а також порядок залучення діючих команд на гасіння пожеж у населених пунктах;
Запропонувати Головному управлінню МНС України в Харківській області:
- надати організаційну, методичну допомогу місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування у створенні та організації роботи підрозділів МПО;
- забезпечити у встановленому порядку підготовку працівників підрозділів місцевої пожежної охорони на базі Навчально - методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності в Харківській області відповідно до наданих заявок;
- до 20 серпня 2010 року 2010 року підготувати та надати голові облдержадміністрації обґрунтовані пропозиції щодо необхідної кількості та місця розміщення підрозділів місцевої пожежної охорони на території області;
- до 15 вересня 2010 року надати пропозиції через Головне управління з питань НС облдержадміністрації щодо передачі позаштатної пожежної техніки та обладнання Головного управління МНС України в Харківській області органам місцевого самоврядування, як для діючих підрозділів місцевої пожежної охорони, так і для тих які плануються створити;
Головному управлінню з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації сумісно з Головним управлінням МНС України в Харківській області:
- до 05 липня 2010 року підготувати проект листа на Кабінет Міністрів України із пропозицією щодо поетапного реформування підрозділів місцевої пожежної охорони в державну пожежну охорону з подальшою передачею їх відповідним територіальним підрозділам Головного управління МНС України в Харківській області.