Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Довідка про хід виконання рішення колегії облдержадміністрації від 6 травня 2010 року «Про стан справ у тваринництві та заходи щодо розвитку галузі в господарствах області»

Проаналізувавши хід виконання рішення колегії обласної державної адміністрації від 6 травня 2010 року «Про стан справ у тваринництві та заходи щодо розвитку галузі в господарствах області» слід відмітити, що поставленні завдання, в цілому, виконуються.

Виконання п.1.1. щодо проведення колегій райдержадміністрацій з розгляду питання стану справ у тваринництві в господарствах району, забезпечення стабілізації та поступового нарощування поголів’я сільськогосподарських тварин та збільшення обсягів тваринницької продукції.
За інформацією районів, означене питання було розглянуто на колегіях райдержадміністрацій лише в 9 районах області: Великобурлуцькому, Вовчанському, Дворічанському, Красноградському, Лозівському, Нововодолазькому, Первомайському, Сахновщинському та Шевченківському районах. В інших – на районних нарадах та активах.
Щодо ситуації у тваринництві. Підсумки за січень-травень поточного року свідчать, що ситуація в галузі залишається складною, хоча і має позитивні тенденції розвитку (додаток 1).
За п’ять місяців ц.р. валової продукції тваринництва вироблено на 5,3 % більше ніж за відповідний період минулого року. Зростання досягнуто за рахунок сільськогосподарських підприємств, де приріст виробництва склав 11,4%.
Зниження показників валової продукції тваринництва, виробленої в сільгосппідприємствах, допущено в 7 районах області: Богодухівському та Печенізькому на 27%, Первомайському – на 26%, Нововодолазькому та Золочівському – на 20%, Борівському – на 15% та Валківському – на 13% (додаток 2).
В цілому по сільгосппідприємствах відмічається позитивна динаміка по виробництву м’яса та яєць: на 5% більше реалізовано худоби і птиці на забій, в тому числі свиней вирощено і продано на 32% більше ніж торік. Виробництво яєць зросло на 31%.
До рівня минулого року чисельність свиней в сільськогосподарських підприємствах збільшилася на 22% птиці – на 15%, овець – на 6%.
Однак, у молочному виробництві стабілізація не досягнута. Поголів’я корів в сільгосппідприємствах проти рівня минулого року зменшилося на 884 голови, в господарствах населення – на 2400 голів.
В наслідок скорочення дійної череди, обсяги виробництва молока, в цілому по області,зменшилися на 3%.
В останні два місяці райдержадміністраціями були вжиті заходи по виправленню ситуації: за квітень ц.р. поголів’я корів в сільгосппідприємствах було збільшено на 237 голів, за травень – на 169 корів. Цим самим по чисельності корів вдалося вийти на рівень початку року (додаток 3).
У 13 районах області поголів’я корів стабілізувалося на рівні початку року і забезпечено його нарощування, найбільше у: Чугуївському районі – на 140 голів, Кегичівському – на 124, Сахновщинському – на 86, Красноградському – на 83 голови.
14 районів, навпаки, допустили зменшення корів до початку року, найбільше: Нововодолазький – на 210 голів, Золочівський – на 143, Близнюківський – на 134, Валківський на 109 голів.
Робота по стабілізації та нарощуванню чисельності сільськогосподарських тварин та збільшення обсягів виробництва тваринницької продукції продовжується.

Виконання п. 1.2 щодо розробки районних програм стабілізації та розвитку тваринництва в господарствах району.
Районні Програми стабілізації та розвитку тваринництва на період до 2015 року розробляються у кожному районі. У Вовчанському районі програма розроблена і затверджена на сесії районної ради, в інших районах в стадії доопрацювання.
Головним управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрації розробляється «Комплексна програма розвитку сільського господарства Харківської області у 2011-2015 роках», яка найближчим часом буде представлена на розгляд і затвердження.
Робота в цьому напрямку продовжується.
Виконання п. 1.3 щодо залучення райдержадміністраціями інвестицій та кредитних ресурсів для проведення реконструкції та будівництва сучасних тваринницьких комплексів.
Головним управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрації, за поданням районів, складено Реєстр сільськогосподарських підприємств, які в поточному році здійснюють реконструкцію, будівництво тваринницьких комплексів та приміщень, до якого занесені 23 господарства. Реєстр подано до Міністерства аграрної політики України для визначення господарств області виконавцями Державної програми фінансової підтримки при проведенні реконструкції та будівництві тваринницьких комплексів (передбачається 50 % компенсація понесених витрат, при обов’язковій наявності затвердженої проектно-кошторисної документації).
В молочному скотарстві цю роботу проводять 15 господарств області, найбільш активні проекти: ПП «Родіна» та ПСП «Мечніково» Дворічанського району, ТОВ АФ «Пісчанська» Красноградського району, СВК «Новомиколаївське» Барвінківського району, СТОВ «Довжик» Золочівського району.
У ВСАТ «АК «Слобожанський» Чугуївського району, ПП «Світанок» Нововодолазького району, ТОВ «Козіївське» Краснокутського району проводиться реконструкція та модернізація комплексів по виробництву свинини із замкнутим циклом виробництва, у ПП «Північ» Дворічанського району розпочато будівництво сучасного комплексу по виробництву свинини, відповідний проект відпрацьовано в Первомайському районі.
Однак, слід зазначити, що райдержадміністраціями недостатньо активно проводиться робота по залученню реальних інвестицій для відродження тваринництва та будівництва сучасних комплексів і ферм.

Виконання п. 1.4 щодо створення мережі заготівельних та ветеринарних пунктів по обслуговуванню господарств населення.
З метою створення сприятливих умов для розвитку тваринництва в особистих господарствах населення на сьогодні в області створено і функціонує 110 пунктів по закупівлі молока, пунктів по закупівлі м’яса – 41, пунктів сервісного ветеринарного обслуговування – 45 та 84 пункти по осіменінню маточного поголів’я худоби, яке утримується в господарствах населення, а також для цього задіяні відповідні пункти сільськогосподарських підприємств.
В поточному році планується відкрити для господарств населення 8 пунктів штучного осіменіння, 14 молокоприймальних пунктів, 10 ветеринарних аптек.
В поточному році сільськогосподарськими підприємствами продано господарствам населення для ведення їх особистих господарств 8,5 тис. голів великої рогатої худоби, 20,5 тис. голів свиней, понад 1 млн. голів різної сільськогосподарської птиці.

На виконання п. 2 щодо посилення державного контролю та нагляду за роботою м’ясопереробних підприємств.
Для недопущення надходження та переробки неякісної та небезпечної продукції Головним управлінням ветеринарної медицини в Харківській області в поточному році було здійснено 199 перевірок м’ясопереробних підприємств, 149 - ринків та торговельних майданчиків різної форми власності, 813 - м’ясних магазинів та відділів супермаркетів.
Регіональною службою ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні і транспорті та Регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини проведено досліджень по стандартному контролю 92 партій імпортованої продукції загальною вагою 1291,8 тонн, а також 54 партій загальною вагою 616,8 тонн.
За результатами проведених перевірок було здійснено 310 адміністративних проваджень на суму 45,0 тисяч гривень, вилучено з обігу м’яса та м’ясної продукції загальною вагою 7,2 тонни.
Санітарно-епідеміологічною службою Харківської області проведено 48 перевірок переробних підприємств, 42 перевірки оптово-торговельних баз, 3140 перевірок ринків та торговельних підприємств. За результатами перевірок вилучено з реалізації 48,7 тонн недоброякісної продукції, в тому числі 1,6 тонн м’яса та м’ясопродуктів на суму 27,9 тисяч гривень.
Державним підприємством “Харківський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації ” проведені перевірки 12 м’ясопереробних підприємств Харківської області. Встановлені порушення органолептичних і мікробіологічних показників, фізико-хімічних показників продукції, відсутність протоколів контрольних випробувань, комплекту документації та маркування, порушення режиму зберігання продукції. За результатами перевірок були вжиті заходи економічного та адміністративного впливу на суму 10,65 тис. грн., видані приписи на заборону 9 перевірених партій продукції.

Виконання п. 3 щодо посилення роботи по відтворенню сільськогосподарської худоби та контролю за використанням генетичних (племінних) ресурсів.
Для покращення ситуації у відтворенні сільгосптварин проведено комплекс міроприємств. На базі Харківської державної зооветеринарної академії відновлені курси техніків штучного осіменіння сільськогосподарських тварин, в червні місяці пройшли навчання і отримали відповідні свідоцтва 20 техніків. Другий тур навчання буде проведений в жовтні місяці поточного року, планується обучити 30 техніків.
Головним управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрації встановлено контроль за використанням генетичних (племінних) ресурсів. По кожному сільськогосподарському підприємству розроблені Плани закріплення бугаїв-плідників за маточним погоівям великої рогатої худоби на 2010 рік. Плани обов’язково погоджуються в районному управління агропромислового розвитку райдержадміністрації та затверджуються в Головному управлінні. До використання не допускаються плідники, які не занесені до Державного каталогу і мають низький селекційний індекс.

Виконання п. 4 щодо посилення роботи по ідентифікації і реєстрації сільськогосподарських тварин та контролю за їх переміщенням.
Станом на 1 червня 2010 року про ідентифіковано, отримано паспортів і внесено до Державного Реєстру 96 % всього наявного поголів’я, яке утримується в усіх категоріях господарств Харківської області.
Незадовільно організована робота по проведенню ідентифікації і реєстрації сільськогосподарської худоби у Близнюківському, Краснокутському, Печенізькому та Зачепилівському районах, де відсоток охоплення складає 50-80 %.
Для посилення роботи по ідентифікації та реєстрації великої рогатої худоби, яка утримується в сільськогосподарських підприємствах області Головним управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрації та Головним управлінням ветеринарної медицини в Харківській області видано спільний наказ, яким затверджено Заходи по активізації зазначених робіт. В кожному районі сформовані районні комісії по проведенню інвентаризації всього наявного та ідентифікованого поголів’я великої рогатої худоби, контролю за переміщенням худоби.
Зазначена робота буде проводитись до 1 листопада 2010 року.

Виконання п. 5 щодо цільового та ефективного використання коштів державного бюджету, які спрямовуються на підтримку галузі тваринництва.
В поточному році в рамках виконання Загальнодержавної програми селекції в тваринництві і птахівництві кошти державного бюджету в загальній сумі 60 тис. гривень отримали 3 племінних господарства. По іншим державним програмам фінансування в поточному році не було.
Питання знаходиться на постійному контролі в Головному управлінні агропромислового розвитку облдержадміністрації.

Виконання доручення голови Харківської обласної державної адміністрації щодо вивчення досвіду Бєлгородської області з розвитку тваринницьких галузей, провадженню «пілотних проектів» по будівництву сучасних комплексів.
21 травня ц.р. делегація у складі 25 чоловік з офіційним візитом відвідала кращі тваринницькі підприємства Грайворонського, Ракитянського та Івнянського району Бєлгородської області. За результатами поїздки вивчені Програми Бєлгородської області по розвитку сільського господарства, зокрема галузі тваринництва та Порядки їх фінансування з державного та обласного бюджетів.
На підставі вивченого досвіду Головним управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрації відпрацьовується розділ «Розвиток галузі тваринництва» Комплексної програма розвитку сільського господарства Харківської області у 2011-2015 роках, а також пріоритетні напрямки фінансової підтримки галузі з обласного бюджету.

На підставі зазначеного вважаємо за доцільне довідку направити райдержадміністраціям для врахування в роботі та вжиття заходів по повному забезпеченню виконання рішення засідання колегії облдержадміністрації від 6 травня 20010 року.

До довідки додаються: 3 додатки на 4 аркушах.


/Алексейчук В.В./


/Зубрич І.О./

 

Скачати