Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Доповідь на засіданні колегії з питання «Про підсумки проведення в області опалювального сезону 2009-2010 років та заходи щодо підготовки господарського комплексу та об’єктів соціальної сфери до опалювального сезону 2010-2011 років»

Доповідь
заступника начальника Головного управління житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ОДА Черняка С.І. на засіданні колегії з питання
«Про хід виконання рішення колегії облдержадміністрації від
6 травня 2010 року «Про підсумки проведення в області опалювального сезону 2009-2010 років та заходи щодо підготовки господарського комплексу та об’єктів соціальної сфери до опалювального сезону 2010-2011 років».

Шановні учасники колегії!
На виконання рішення колегії облдержадміністрації від 06.05.2010, розпорядження голови облдержадміністрації від 14.05.2010 №229 "Про заходи щодо підготовки господарського комплексу та об’єктів соціальної сфери до сталого функціонування в осінньо–зимовий період 2010–2011 років" в області проводиться робота по виконанню заходів з підготовки житлово-комунального господарства та соціальної сфери області до роботи в осінньо–зимовий період 2010–2011 років.
З метою організації підготовки господарського комплексу та об’єктів соціальної сфери до сталого функціонування в осінньо-зимовий період 2010-2011 років створено обласний штаб, який згідно з планом роботи проводить виїзні наради до районів та міст області. Так, вже проведено виїзди до Балаклійського, Богодухівського, Валківського, Дергачівського, Зачепилівського, Змііївського, Золочівського, Кегичівського, Коломацького, Краснокутського, Красноградського, Сахновщанського районів. За результатами проведених нарад надаються відповідні протокольні доручення. Робота в цьому напрямку триває.
Станом на 15.06.10 комплексно підготовлено до зими з видачею паспортів готовності 5191 житловий будинок або 32,5%. Здійснено ремонт покрівель в кількості 211 одиниць (24,8%), виконано ремонт (замінено) 2076 опалювальних систем (33,5%) та відремонтовано 2565 опалювальних печей (33,4%).
Відстають з підготовкою житла такі райони як: Зачепілівський (26,7%),Ізюмський(20%), Красноградський (24,7%), Шевченківський (25%).
На підготовку житлового фонду витрачено 9,9 млн.грн. (20,2%).
Соціальна сфера
Підготовлено 117 шкіл (12,7%) та 103 дитячих садки (17,4%). Лікарні та лікувальні заклади підготовлено на 22,4 % (218 один.). Ці показники кращі в порівнянні з минулим роком, але гірші ніж середньо українські. Тому органам місцевого самоврядування разом з відповідними профільними управліннями облдержадміністрації необхідно детально вивчити причини відставання і протягом липня виправити ситуацію.

Теплове господарство

По тепловому господарству місцевих рад та відомств підготовлено
311 котелень, або 31,3%. Підготовлено 592,1 км теплових мереж (27,7%), замінено 9,5км теплових мереж (33,8%).
Відстають з підготовкою котельних райони : Балакліївський (17%), Борівський(20,5%), Нововодолазький(23,1%), м. Куп’янськ (11,8%)
На підготовку витрачено 23,5 млн.грн. (37,8% від запланованого ).

Водопровідно-каналізаційне господарство
Відремонтовано: - 9,56 км водопровідних мереж (24% від запланованого) та 3,37 км каналізаційних мереж (33%).
Підготовлено: 35% водопровідних та 36% каналізаційних насосних станцій і 36% артезіанських свердловин.
Відстають з підготовкою водопровідного господарства у Богодухівському, Кегичівському, Нововводолазькому, районах та містах Ізюм і лозова.
На підготовку витрачено 4,8 млн.грн. (22%).
Певним резервом з підготовки жилого-комунального господарства є використання коштів обласного бюджету та обласного природоохоронного фонду які розподілені обласною сесією 17 червня в сумі 37 млн..грн. , та державні субвенції передбачені Харківській області в сумі 57млн.грн. на реалізацію Програми реформування житлово-комунального господарства. Необхідно терміново, до 10 липня Головному управлінню житлово-комунального господарства разом з органами місцевого самоврядування та райдержадміністраціями відпрацювати по всім напрямкам фінансування переліки об’єктів, які плануються для фінансування і надати до облдержадміністрації на узгодження.

 

Об’єкти вулично-дорожньої мережі
Станом на 15.06.10 фактично:
- здійснено капітальний ремонт 61 тис.м2 дорожнього покриття вулиць та доріг, що складає 34% до плану;
- підготовлено до роботи в зимовий час 167 од. снігоприбиральної техніки, (33%);
- заготовлено посипочного матеріалу та реагентів 15,8 тис.тонн (21%).

Щодо розрахунків за енергоносії. На теперішній час залишається проблема своєчасних розрахунків теплопостачальних підприємств за спожитий природний газ.
Протягом травня – червня рівень розрахунків за газ, спожитий в опалювальному сезоні 2009-2010 рр. збільшився з 63% до 74%. Заборгованість за газ за цей період зменшена на 124,1 млн.грн., або на 26,7% та становить 336,2 млн.грн.
Але не зважаючи в цілому на зменшення заборгованості за газ не всі теплопостачальні підприємства виконали доручення щодо забезпечення 80% рівня розрахунків до 1 червня п.р. Це наступні підприємства:
- ХОКП «Дирекція розвитку інфраструктури території» - рівень розрахунків за опалювальний сезон складає 55% (борг за опалювальний сезон -23,2 млн.грн);
- КП теплових мереж Харківського району - рівень розрахунків за опалювальний сезон складає 62% (борг за опалювальний сезон – 12,6 млн.грн);
- КП «Харківські теплові мережі» - рівень розрахунків за опалювальний сезон складає 72% (борг за опалювальний сезон -259,6 млн.грн);
Слід відзначити що частка заборгованості КП «ХТМ» від загального боргу області за газ складає 77,2%, тому забезпечення необхідного рівня розрахунків цим підприємством, є основою виконання відповідних розрахунків областю.
З метою стабілізації ситуації з розрахунками за газ Харківського обласного комунального підприємства "Дирекція розвитку інфраструктури території", було запропоновано райдержадміністраціям і міським радам, де це підприємство надавало послуги на базі філій створити нові підприємства. Під головуванням заступника голови облдержадміністрації В.Г. Дулуба за участю голів РДА була проведена відповідна нарада.
На виконання цього доручення в м.Куп'янську вже прийняте відповідне рішення про створення нового підприємства КП "Куп’янські міські теплові мережі".
Також за пропозицією Дергачівської РДА розглядається можливість прийняття відповідного цілісного майнового комплексу смт. Солоницівка на обслуговування КП "Харківські теплові мережі".
По іншим районам, через значні витрати на утворення нових підприємств, райдержадміністрації наполягають на продовженні експлуатації котельних по існуючій схемі.
Подальше відволікання вирішення цього питання ставить під загрозу своєчасний початок нового опалювального сезону у відповідних районах. Необхідно терміново, протягом тижня прийняти остаточне рішення.
Робота виконавчої служби. На виконання рішення колегії облдержадміністрації виконавчою службою активізована робота з виконання рішень судів по сплаті боргів за житлово-комунальні послуги. Запроваджено щотижневий моніторинг результатів роботи територіальних підрозділів державної виконавчої служби щодо стягнення заборгованості.
Проте, стягнення заборгованості збільшилося не суттєво.
В 2010 році за даними районних державних адміністрацій (міськвиконкомів) подано до суду 16312 заяв на суму 50512 тис.грн. з урахуванням позовів минулих років, розглянуто у суді 13875 позовів на суму 48669 тис.грн. з урахуванням позовів минулих років, через виконавчу службу житлово-комунальними підприємствами області отримано коштів від боржників за надані житлово-комунальні послуги в сумі 4599 тис.грн. , що становить менше 10% від суми боргів розглянутих позовів.

Для забезпечення стабільного фінансового стану житлово-комунальних підприємств проводиться робота щодо приведення у відповідність до собівартості тарифів на житлово-комунальні послуги.
За результатами проведеного аналізу за підсумками роботи у 1 кварталі 2010 року діючі тарифи на послуги з теплопостачання повністю покривали фактичні витрати виробництва на 7-ми з 19-ти підприємств області.
Станом на 21.06.10 на розгляді в Державній інспекції з контролю за цінами в Харківській області цін знаходяться розрахункові матеріали 5-ти теплопостачальних підприємств (КП БРР "Балаклійські теплові мережі", Борівське ПТМ, КП "Чугуївтепло", ХОКП "Дирекція розвитку інфраструктури території" (Барвінківський, Дергачівський, Золочівський р-ни, м. Люботин), КП ТМ Харківського р-ну).. Решта підприємств планує подати розрахунки до інспекції протягом липня, хоча згідно з дорученням повинні були подати в червні. Враховуючи важливість цього питання, пропоную головам райдержадміністрацій взяти під особистий контроль питання тарифоутворення.

Розроблення пілотних проектів по обладнанню окремих закладів соціальної сфери двокамерними побутовими котлами на дров’яному паливі.
Незважаючи на актуальність зменшення бюджетних витрат на опалення об’єктів соціальної сфери, на сьогодні отримано пропозиції щодо встановлення дров’яних котлів дише на 2-х котельних Борівського району та одній котельні в Куп’янському районі.
На минулій колегії також піднімалось питання щодо безпечної експлуатації безхазяйних енергетичних об'єктів та тих, що належать абонентам, які його не використовують та не обслуговують належним чином.
Розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 25.05.2010 року №250 створена відповідна робоча група яка приступила до роботи.
Щодо оплати за обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових газопроводів. Дійсно до цього часу витрати на обслуговування цих газопроводів не були враховані в тарифах на утримання житла житлово-комунальними підприємствами. Для вирішення цього питання необхідно органам місцевого самоврядування, при формуванні тарифів на утримання житла, відповідно до ПКМ №529 від 20 травня 2005 року, передбачати витрати на експлуатацію внутрішньобудинкових газопроводів і укласти відповідні угоди з газопостачальними підприємствами. Відповідне роз’яснення направлені органам місцевого самоврядування.

І на завершення хочу відмітити, що лише завдяки злагодженій роботі всіх підприємств, органів місцевого самоврядування і підрозділів облдержадміністрації, ми зможемо забезпечити своєчасну підготовку господарського комплексу та соціальної сфери до нового осінньо-зимового періоду. Тому виконання прийнятих рішень і доручень повинно бути своєчасним і в повному обсязі.


Начальник Головного управління ЖКГ В.М.Бабенко