Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Меморандум про співробітництво між Міністерством з питань житлово-комунального господарства України та Харківською обласною державною адміністрацією

м. Харків «___» _________ 2010 року


Міністерство з питань житлово-комунального господарства України та Харківська обласна державна адміністрація, що надалі будуть йменуватися Сторонами, визнаючи незалежність і рівноправність одне одного, поважаючи цілі, завдання та принципи діяльності, що передбачені їх Статутами і Програмами, поєднують зусилля для досягнення мети реформування житлово-комунального господарства Харківської області.

До основних напрямків співробітництва Сторони відносять здійснення наступних заходів:
1. Метою співробітництва Сторін є поєднання зусиль для досягнення мети реформування житлово-комунального господарства Харківської області.
2. Предметом даного Меморандуму є співробітництво Сторін у реалізації базових пріоритетів реформування житлово-комунального господарства Харківської області.
3. Діяльність Сторін здійснюється на добровільних засадах згідно із законодавством України.

З метою вдосконалення та підвищення надійності і ефективності функціонування житлово-комунального господарства Харківської області Міністерство з питань житлово-комунального господарства України здійснює фінансування заходів за Меморандумом суто в межах бюджетних програм, головним розпорядником за якими визначено Міністерство з питань житлово-комунального господарства на відповідний бюджетний рік.
Зазначені кошти мають бути спрямовані за напрямами:
1. Для забезпечення виконання обов’язку держави як колишнього власника у проведенні перших після приватизації капітальних ремонтів багатоквартирних житлових будинків, а також підтримки функціонуючих об’єднань співвласників багатоквартирних житлових будинків та з метою створення нових об'єднань співвласників багатоквартирних будинків передбачити у 2010 році такі напрями та орієнтовні обсяги фінансування з державного бюджету:
- на реконструкцію та капітальний ремонт житлових будинків із застосуванням енергозберігаючих технологій і обладнання (ремонт або заміна ліфтів, які перебувають в аварійному стані) –2,7 млн. грн.;
- на надання державної підтримки для реалізації інвестиційних проектів з технічного переоснащення та капітального ремонту житлових будинків (зданих в експлуатацію до 1 січня 1989 року), в яких утворюються нові або вже функціонують об'єднання співвласників багатоквартирних будинків – 3,9 млн. гривень.
- на надання державної підтримки для реалізації інвестиційних проектів з технічного переоснащення житлових будинків, в яких утворюються нові або вже функціонують об'єднання співвласників багатоквартирних будинків – 2,7 млн.грн.;
- на надання державної підтримки для реалізації інвестиційних проектів з технічного переоснащення та капітального ремонту ліфтів у житлових будинках, в яких утворюються нові або вже функціонують об'єднання співвласників багатоквартирних будинків – 1,1 млн.грн.;
- на забезпечення оснащення наявного житлового фонду будинковими засобами обліку та регулювання споживання теплової енергії – 4,8 млн. грн.

2. Розглянути питання впровадження протягом 2010-2012 років пілотних проектів, спрямованих на оптимізацію схем теплопостачання населених пунктів Харківської області шляхом виведення із експлуатації великих промислових котелень за рахунок будівництва квартальних та блочних котелень:
І етап (2010 рік) – реконструкція системи теплопостачання
м. Куп’янська (смт Ківшарівка, 2-га черга);
ІІ етап (2011 рік) – реконструкція систем теплопостачання
м. Лозової (перший етап – будівництво 3-х блочних котелень та реконструкція інженерних мереж), м. Куп’янська (реконструкція 4-х котелень і мереж в смт Куп’янськ Вузловий);
ІІІ етап (2012 рік) – реконструкція системи теплопостачання м.Лозової (2-га черга - будівництво 5-ти квартальних і 1-єї блочної котельні).
Крім того, передбачити у 2010 році видатки з державного бюджету на енергозбереження, розвиток та реконструкцію централізованих систем теплопостачання області у сумі 20,1 млн. гривень.

3. Розглянути питання впровадження пілотних проектів, спрямованих на покращання очистки стічних вод та поліпшення якості послуг з централізованого водопостачання у населених пунктах Харківської області:
I етап (2010 рік) - реконструкція систем централізованого водовідведення у м.Ізюмі з метою скорочення споживання електроенергії та зменшення забруднення навколишнього середовища;
II етап (2011 – 2012 роки):
- реконструкція систем централізованого водопостачання в селах та селищах Харківської області з метою забезпечення їх населення якісною питною водою;
- реконструкція систем централізованого водовідведення у м.Первомайському з метою скорочення споживання електроенергії та зменшення забруднення навколишнього середовища.
Крім того, передбачити у 2010 році на реконструкцію централізованих систем водопостачання і водовідведення з використанням енергоощадного обладнання та технологій, у тому числі на реалізацію проектів з енергозбереження на насосних станціях, розміщених на магістральних водоводах (водогонах) та каналах, що здійснюють транспортування води (крім насосних станцій першого підйому та тих, які здійснюють подачу води у розподільчі мережі), та здійснення заходів, спрямованих на покращання якості питної води і забезпечення безперебійної її подачі, видатки з державного бюджету в сумі 20,0 млн. гривень.

4. Передбачити видатки з державного бюджету на благоустрій територій районних центрів та малих міст (на проекти з переоснащення мереж зовнішнього освітлення вулиць) в орієнтовному обсязі 3,2 млн. гривень.

5. Внести відповідні пропозиції при уточненні Державного бюджету України за підсумками I півріччя 2010 року щодо обсягів фінансування розвитку міського електротранспорту у м. Харкові в рамках реалізації Державної програми розвитку міського електротранспорту на
2007-2015 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України
від 29 грудня 2006 року № 1855 – у сумі 21,9 млн. грн., у т.ч.:
- на оновлення парку трамваїв і тролейбусів – 21,1 млн. грн.;
- будівництво та реконструкцію трамвайних і тролейбусних ліній –
0,8 млн. гривень.

6. Вирішити питання щодо погашення кредиторської заборгованості за виконані роботи, що виникла за бюджетною програмою "Загальнодержавна програма реформування житлово-комунального господарства" у сумі 3 225 753,34 гривень та за бюджетною програмою "Ліквідація наслідків підтоплення територій в містах і селищах України" у сумі 635 170,29 гривень.

7. Сприяти Харківській обласній державній адміністрації в розробленні та затвердженні в установленому порядку пілотних проектів по об’єктах житлово-комунального господарства Харківської області.

8. Обсяг фінансування на реалізацію пілотних проектів та напрямків реформи житлово-комунального господарства залежить від наповнення Стабілізаційного фонду та наявності державних коштів.
Міністерство з питань житлово-комунального господарства України не несе відповідальності за цим Меморандумом у разі відсутності належного фінансування.

Харківська обласна державна адміністрація бере на себе наступні зобов’язання:
1. Підготувати пілотні проекти у сфері житлово-комунального господарства, спрямовані на скорочення питомих показників використання енергетичних і матеріальних ресурсів, та подати їх на розгляд відповідної Комісії.
2. Разом з органами місцевого самоврядування забезпечити:
- забезпечити в установлених законодавством розмірах співфінансування з місцевих бюджетів проектів, фінансування яких має здійснюватися за рахунок коштів державного бюджету;
- забезпечити розроблення проектно-кошторисної документації на технічне переоснащення об’єктів житлово-комунального господарства, фінансування яких має здійснюватися за рахунок коштів державного бюджету;
- забезпечити розроблення схем теплопостачання населених пунктів з урахуванням принципу оптимального поєднання централізованих, помірно централізованих, децентралізованих та автономних систем теплопостачання, запровадження енергозберігаючих технологій з використанням нетрадиційних і альтернативних видів палива та Регіональної програми модернізації систем теплозабезпечення;
- сприяти створенню об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та системи управителів на ринку житлово-комунальних послуг з метою удосконалення системи управління житловим фондом.

3. Спільно з органами місцевого самоврядування та підприємствами водопровідно-каналізаційного господарства:
- розробити та затвердити у встановленому порядку пілотні проекти, спрямовані на реконструкцію систем централізованого водопостачання та водовідведення.

4. Забезпечити участь своїх представників у підготовці проектів законів України, інших нормативно-правових актів, внесення змін до чинних нормативно-правових актів, які стосуються діяльності підприємств галузі та поліпшення якості обслуговування населення, порядку формування тарифів на житлово-комунальні послуги.

5. Забезпечити участь своїх повноважних представників у роботі експертних груп, проведені консультацій, семінарів, конференцій, круглих столів з питань реформування житлово-комунального господарства, введення економічно обґрунтованих тарифів на житлово-комунального послуги, забезпечення при цьому соціального захисту малозабезпечених верств населення, дотримання соціально-економічних прав та інтересів працівників галузі.

6. Сприяти у підготовці органами місцевого самоврядування інвестиційних проектів у сфері житлово-комунального господарства з метою залучення коштів міжнародних фінансових установ.

7. Забезпечити контроль за використанням бюджетних та інвестиційних коштів.

8. Забезпечити ефективне інформаційне супроводження визначених Меморандумом пілотних проектів по об'єктах житлово-комунального господарства Харківської області на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації, офіційних сайтах муніципалітетів, у ЗМІ (газети, радіо, телебачення обласного, міського та районного рівнів), залучити до співпраці прес-служби міськвиконкомів і райдержадміністрацій, житлово-комунальних підприємств, лідерів впливових громадських організацій.

9. Разом із органами місцевого самоврядування продовжити проведення безстрокової всеукраїнської кампанії із забезпечення чистоти і порядку в населених пунктах Харківської області.


Цей Меморандум передбачає можливість корегування при внесенні змін до Закону України «Про Державний бюджет на 2010 рік» та при затвердженні державного бюджету на наступні роки.

Цей Меморандум про співробітництво набуває чинності з дня його підписання.

Цей Меморандум укладено в двох примірниках, які мають однакову силу і зберігаються по одному у кожної із сторін.

 


Міністр з питань
житлово-комунального господарства України

Ю.Є. Хіврич

Голова Харківської обласної державної адміністрації
М.М. Добкін