Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Довідка про комплекси біологічного очищення води на КП КГ "Харківкомуночиствод"

Комплекс біологічної очистки “Диканівський” перекачує та здійснює повне механічне і біологічне очищення стічної рідини, яка надходить від населення, комунально-побутових та промислових підприємств міста Харкова з подальшим знезаражуванням та скиданням до водоймища.
Потужність очисних споруд - 800 тис. м3/добу очищення стічної рідини.
Головна каналізаційна насосна станція (ГКНС) на Диканівських очисних спорудах (діаметр 47 м, глибина залягання 40 м); за своєю проектною потужністю перекачування у 1,5 млн. м3 стічної рідини на добу вважається найпотужнішою в Україні і посідає друге місце в Європі. Введення її експлуатації дозволило відмовитись від експлуатації 20 малопотужних насосних станцій.

Інвестиційний проект «Модернізація каналізаційних насосних станцій (КНС) та Головної каналізаційної насосної станції (ГКНС) м. Харкова з впровадженням енергозберігаючого насосного обладнання» передбачає заміну застарілих насосних агрегатів, що вичерпали свій проектний ресурс, на 24 КНС міста і заміну 5 з 9 агрегатів ГКНС на менш енергоємні та здатні працювати в затопленому стані. Економія електроенергії в результаті реалізації проекту складе 7,2 млн. кВтгод/рік. Фінансування проекту здійснюється за рахунок коштів кредиту Міжнародного банку реконструкції і розвитку. Вартість проекту 5,5 млн. $.

Комплекс біологічної очистки “Безлюдівський”, крім перекачування та здійснення повного механічного і біологічного очищення стічної рідини приймає зневоднює, перероблює та видаляє осади, що утворюються на двох станціях - Диканівській та Безлюдівській.

Потужність очисних споруд – 300 тис. м3/добу очищення стічної рідини.
Модернізація існуючого і впровадження нового устаткування, використання самоокупної, екологічної та енергозберігаючої технології, внаслідок якої зменшується негативний вплив осадів стічних вод на навколишнє середовище, удосконалення їхнього транспортування та утилізації, стали основою інвестиційного проекту «Удосконалення системи мулового господарства каналізаційних споруд м. Харкова».

Перший етап проекту успішно реалізується на Комплексі, починаючи з 2002 року. У 2004 році введено в експлуатацію цех механічного зневоднення ( потужність обробки 3 тис. м3 осаду на добу) з використанням центрифугальних установок.

Реалізація інвестиційного проекту “Удосконалення системи мулового господарства каналізаційних очисних споруд м. Харкова. Етап 2.
Створення комплексу термічної утилізації осаду” дозволить:
- ліквідувати негативний вплив існуючої технології утримання осаду на мулових майданчиках Комплексу на навколишнє середовище;
- забезпечить створення нетрадиційного джерела отримання електричної теплової енергії.
Фінансування проекту планується за рахунок коштів кредиту Міжнародного банку реконструкції і розвитку.
В рамках реалізації проекту передбачається переробка 3 тис. м3 осаду на добу, зниження викидів СО2 — на 100,6 тис. тонн на рік.
Вартість проекту 51,8 млн. $.

Червонобаварська каналізаційна насосна станція (КНС 2а) в 1976 р. і призначена для прийому стоків від більшої частини Жовтневого та Ленінського районів міста Харкова, а також передмість, з подальшою перекачкою на Диканівські очисні споруди.

Загальна проектна потужність перекачування 100 тис.м3 стічної рідини на добу, установлена потужність електрообладнання – більш 1500 кВт.
На сьогодні насосна станція перекачує 75тис. м3 на добу, тобто 1/10 усіх стічних вод міста.

Насосна станція обладнана елементами АСУ ТП, які забезпечують роботу насосних агрегатів в оптимальному технологічному режимі, що дозволило на 15 % знизити питомі витрати електроенергії на перекачку 1 м3 стоків.
Впровадження, вперше в Україні, в системі водопровідно-каналізаційного господарства «теплового» насосу для цілей опалення та охолодження виробничих приміщень, дозволило відмовитись від тепломереж і одержати економічний ефект 11 тис. грн. за один опалювальний сезон.

В 2004 р. був реалізований інвестиційний проект «Технічне переоснащення каналізаційної насосної станції № 2а «Червонобаварська» з монтажем енергозберігаючого насосного обладнання». Вартість проекту 1,2 млн. грн. Інвестиційний проект реалізовано за рахунок гранту уряду Швеції, власних коштів підприємства.
На каналізаційній насосній станції змонтоване сучасне енергозберігаюче насосне обладнання фірми «STT FLYGT» (Швеція). Річний економічний ефект 886,8 тис. грн., економія електроенергії – 2112 тис. кВт на рік.

На цей час КП КГ “Харківкомуночиствод” розроблено проект «Реконструкція систем опалення, гарячого водопостачання на об'єктах КП КГ «Харківкомуночиствод» з використанням енергозберігаючих теплонасосних технологій».

Відділ зв'язків з громадськістю КП КГ «Харківкомуночиствод»: 707-58-27
www.hkov.kharkov.ua