Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ПРЕСИ. Проведення спільного комплексного тренувального навчання щодо ліквідації надзвичайних ситуацій, пов’язаних з пожежами в природних екосистемах

Час та дата проведення: об 11:00 27 травня 2015 року
Місце проведення: полігон навчального центру оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України, с. Ватутіно Нововодолазького району Харківської області

27 травня на території навчального центру оперативно рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України пройдуть спільні комплексні тренування по навчанню ліквідації надзвичайних ситуацій, пов’язаних з пожежами в природних екосистемах. У навчаннях прийматимуть участь особовий склад та техніка Харківського гарнізону ДСНС, навчального центру оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України, Національного університету цивільного захисту України, Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства, кінологи, співробітники міліції, медицини та комунальні служби Нововодолазького району. Навчання пройдуть під керівництвом голови Харківської облдержадміністрації Ігора Львовича Райніна. Також у навчаннях прийматиме участь виконуючий обов’язки начальника Головного управляння ДСНС у Харківській області Олександр Васильович Волобуєв.
Метою навчань є: перевірка готовності органів управління та сил цивільного захисту до дій при виникненні надзвичайних ситуацій в лісових масивах; відпрацювання питань взаємодії між усіма службами цивільного захисту; удосконалення практики та вміння керівного складу органів управління, щодо організації та проведення рятувальних робіт та ліквідації наслідків можливих надзвичайних ситуацій, захисту населення і території.

Безпосередньо навчання проходитимуть у 9 етапів:
1 епізод. Літак патрулювання виявляє пожежу, горить суха трава біля лісового масиву. До місця події прибуває лісова охорона на пожежних модулях, 3 трактора, бригада з ранцевими вогнегасниками. Пілот літака інформує про поширення пожежі в лісовому масиві.
2. Пожежа підійшла впритул до житлових будівель. Силами евакуаційної комісії РДА проводиться евакуація населення на автобусах із зони НС в супроводі співробітників ДАІ.
3. Пожежа з низової перейшла у верхову. проводиться гасіння трьома автоцистернами за допомогою лафетних стволів. Паралельно вертоліт МІ-8 робить водозабір і скидання води в зону горіння.
4. Внаслідок пожежі сталися несанкціоновані вибухи боєприпасів. Для проведення розмінувань них робіт до місця події прибуває піротехнічний розрахунок.
5. Надійшло повідомлення, що рятуючись від пожежі загубилися кілька чоловік місцевого населення. Прибувають розрахунки кінологів, які організовують роботи з пошуку людей, надання їм першої медичної допомоги та передача постраждалих медикам швидкої допомоги.
6. Через падіння дерева під завалами опинилися люди. Співробітники ДСНС постраждалих рятують за допомогою спеціальної техніки.
7. Для влаштування протипожежних розривів проводиться спрямований підрив дерев і укладання їх у потрібному напрямку.
8. При дії високих температур сталася розгерметизація аміакопроводу, яка ліквідується відділенням радіаційно-хімічного захисту на спеціальній техніці хім. розвідки.
9. Після ліквідації НС йде процес відновлювальних робіт силами комунальних служб району.

На території полігону навчального центру розгорнута робота штабу з ліквідації надзвичайної ситуації. Сили та засоби задіяних служб виконують роботи по гасінню осередків лісової пожежі та проводять роботи націлені на призупинення розповсюдження вогню. В результаті їх спільної роботи пожежу було ліквідовано.


Для інформації: З початку цього року на території лісових господарств виникло 28 пожеж загальною площею більше 22 га, на гасіння 10 з них були залучені підрозділи служби з надзвичайних ситуацій. За останні два роки на території області виникло близько 150 лісових пожеж, в результаті чого знищено понад 70 га лісу.
Серед найбільш пожежонебезпечних районів, де виникає велика кількість пожеж у лісних масивах є: Ізюмський, Куп’янський, Балаклійський, Двурічанський, Вовчанський, Борівський та Нововодолазький.
Труднощі з якими зіштовхуються рятувальні підрозділи при гасінні лісових пожеж:
- якщо вогонь поширився в місцях боїв часів Другої світової війни, там нерідко вибухають залишилися в землі снаряди і патрони. У цьому випадку не обійтися без підтримки піротехніків;
- якщо ж полум'я наближається до хімічних об'єктів, на допомогу повинні бути направлені підрозділи хімічного захисту, які можуть вчасно зупинити витік хімічних речовин.
А також: ускладнений проїзд до осередку пожежі; відсутність вододжерел; вогонь поширюється на великі площі; складність в організації зв'язку (радіообміну) з підрозділами.
Тому в сільській місцевості, де є великі лісові масиви на бойовому чергуванні перебувають пожежні автомобілі підвищеної прохідності, здатні вивозити по 4-8 тонн води.

Спільна робота нашої служби з іншими відомствами:
Щороку з кінця травня по вересень, у зв'язку з високою температурою повітря, оголошується п'ята, найвища ступінь пожежної небезпеки. У зв'язку з цим вживаються заходи щодо посилення протипожежного режиму в самих лісах, по забезпеченню оперативності реагування, щодо збільшення ефективності техніки, сил і засобів.
Заходи, спрямовані на посилення пожежної безпеки проводяться в кожному районі міста та області. Проводяться засідання комісій з техногенно-екологічної безпеки, в яких беруть участь співробітники ДСНС, міліції, СЕС, лісових господарств, екологи та ін. Всі вони спільно приділяють питанням пожежної безпеки посилену увагу:
- На місцях в'їзду до лісів встановлюються шлагбауми, щити, що попереджають про небезпеку занесення в ліси відкритих джерел вогню.
- У місцях, де можуть статися несанкціоновані заїзди техніки, робиться обпашка території.
- Регулярно проводяться навчання, на яких відпрацьовується взаємодія з різними службами.
- В Харківському аеропорту цілодобово чергує вертоліт, який обладнаний водоскидним пристроєм.

Фахівцями ГУ ДСНС у Харківській області був розроблений спеціальний «Атлас» - карта посадкових місць і місць забору води, для того, щоб пілот міг оперативно заправити гелікоптер водою та доставити співробітників служби порятунку до місця пожежі,. У процесі її створення були здійснені обльоти території області. Були відкориговані усі місця посадки авіатехніки, визначені водойми, зручні для заправки водою, намічені шляхи можливої евакуації людей під час стихійного лиха. На цій же карті позначені всі загрози від лісових пожеж для місцевого населення: тут відображено розміщення аміакопроводів, газопроводів, ліній електропередач, населених пунктів, які потребують евакуації при поширенні лісових пожеж, і об'єкти, які треба буде рятувати (бази відпочинку, лікувальні установи, дитячі табори).