Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Довідка до обласної селекторної наради з питання „Про хід виконання постанови Кабінету Міністрів України від 11.05. 2006 року № 623 „Про затвердження Державної програми подолання дитячої безпритульності і бездоглядності на 2006-2010 роки”

18 червня 2010 р.

Одним із показників соціального благополуччя будь-якої держави є забезпечення підростаючого покоління гарантованим правом на необхідний соціальний захист, фізичний розвиток, особистісне самовизначення й самореалізацію в суспільстві.

Складне соціально-економічне становище значної кількості населення української держави в цілому та Харківського регіону окремо, послаблення виховної функції сім’ї, навчального закладу лише загострюють проблему дитячої бездоглядності та безпритульності.

Ці обставини спричинили необхідність вживання додаткових заходів щодо виправлення становища у дитячому середовищі. На вирішення проблем дитячої бездоглядності, створення належних умов для соціально-психологічної реабілітації дітей, їх фізичного і розумового розвитку спрямована Державна, регіональна та місцеві програми подолання дитячої безпритульності та бездоглядності на 2006-2010 роки, термін дії яких закінчується у 2010 році.

З метою аналізу причин дитячої бездоглядності, своєчасного вживання попереджувальних заходів службами у справах дітей здійснюється, поряд з іншими категоріями, профілактичний облік дітей, які бродяжать та жебракують, виховуються у сім’ях, які опинились в складних життєвих обставинах.

Найбільш ефективними заходами попередження дитячої бездоглядності, безпритульності, профілактики негативних проявів серед дітей є проведення профілактичних заходів службами у справах дітей спільно з представниками органів освіти, кримінальної міліції у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, у ході яких вилучаються із несприятливого середовища діти, які залишилися без нагляду батьків, бродяжать, жебракують. З такими дітьми проводиться профілактична робота, вживаються заходи до їхнього повернення до місць постійного проживання. У разі неможливості повернення дитини до рідної сім’ї, вживаються заходи до її тимчасового поміщення до закладів соціального захисту дітей.

На виконання заходів Державної, обласної та місцевих програм подолання дитячої бездоглядності на 2006-2010 роки протягом 2009 року було проведено 2092 профілактичних рейди „Діти вулиці”. Протягом декількох останніх років рейди „Діти вулиці” розглядаються як комплексні профілактичні заходи із запобігання дитячій безпритульності та бездоглядності, під час яких обстежуються місця масового перебування, перевіряються комп’ютерні клуби та розважальні заклади, разом з органами опіки та піклування сільських та селищних рад обстежуються сім’ї, в яких батьки приділяють вихованню дітей недостатньо уваги. В області простежується позитивна динаміка щодо збільшення кількості рейдів за роками, які проводяться органами та службами у справах дітей, та зменшення майже удвічі у 2009 році у порівнянні з 2008 роком дітей, вилучених під час рейдів. Така ситуація зберігається і у 2010 році, хоча ці факти не є приводом для заспокоєння: 389 дітей, які були протягом І півріччя вилучені з вулиці, сімей, комп’ютерних та розважальних закладів, це 389 доль, дитячі особистості, у яких, як правило, передчасно закінчилося дитинство, адже кожні дві дитини з трьох виховуються в сім’ях, які перебувають в складних життєвих обставинах, де батьки або взагалі не приділяють уваги вихованню та фізичному розвитку дитини, або ставляться до цього як до життєвого тягаря.

У середньому по області було проведено протягом І півріччя 2010 року 24 рейди кожним із місцевих органів влади. Однак, слід відзначити, що цей показник значно вищий у Барвінківському, Близнюківському, Золочівському, Красноградському районах. Навпаки, у таких районах, як Балаклійському, Великобурлуцькому, Вовчанському, Дворічанському, Зміївському, Ізюмському, Кегичівському, Коломацькому, Куп’янському, Печенізькому, Сахновщинському, містах Куп’янську, Лозовій цей показник нижче від середнього. У більшості перелічених районів та міст цей показник є хоча і нижчим за середній, але відповідає нормам: два профілактичні заходи на місяць. До негативного показника слід віднести кількість проведених рейдів у Печенізькому та Сахновщинському районах: практично один профілактичний захід на два місяці. І хоча під час рейдів у цих районах не було виявлено в умовах вулиці жодної дитини, така ситуація не може задовольняти, враховуючи низький рівень обстеження сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах, в яких виховуються діти.
Незадовільний стан цієї роботи спостерігається і Вовчанському, Зміївському, Коломацькому, Шевченківському, містах Куп’янську та Люботині. Однією з основних причин низького рівня проведення профілактичних рейдів, обстеження сімей як основного профілактичного заходу з попередження виходу дітей на вулицю є відсутність транспорту в учасників профілактичних заходів. Як наслідок цієї проблеми є те, що діти зазнають від батьків жорстокого поводження, починають лише епізодично відвідувати навчальні заклади, вимушені працювати. Як наслідок, дитина занадто пізно вилучається із сім’ї, коли негативний спосіб життя батьків сприймається як норма; коли лише у віці дитини 13-15 років починає розглядатися питання про позбавлення батьків батьківських прав.
Найбільша кількість дітей під час проведення профілактичних заходів „Діти вулиці” була виявлена у Борівському, Великобурлуцькому, Харківському, Чугуївському районах, місті Чугуєві. Як оцінювати цей факт? За умов, що дитина взята на облік служби у справах дітей, ситуація в сім’ях перебуває під постійним контролем, інколи збережено не лише здоров’я, але і життя дитини, така ситуація розглядається як позитивний результат. При цьому необхідно відстежувати умови утримання та виховання дитини. Повторне перебування дитини в умовах вулиці, закладу соціального захисту - притулку чи центру соціально-психологічної реабілітації дітей слід розглядати як негативну динаміку і поштовх до вирішення питання щодо позбавлення батьків батьківських прав.

Із загальної кількості дітей, які були виявлені в умовах несприятливого середовища, як у 2009, так і у 2010 році, четверо дітей із п’яти складали діти шкільного віку.

Разом з тим, загальна кількість дітей, які вилучаються з вулиці чи несприятливого середовища сім’ї, щороку зменшується приблизно на 25-30%, що можна оцінювати як позитивний результат в межах виконання заходів програм подолання дитячої безпритульності та бездоглядності, що відобразилося і на кількості дітей, які перебували у закладах соціального захисту дітей – притулках та центрах соціально-психологічної реабілітації дітей. Якщо у цих закладах у 2000-2002 р.р. отримували допомогу 2,5 тис. дітей, то протягом останніх років 750-650 осіб.

Стабілізувався і має постійну динаміку до зменшення такий показник проведення профілактичних заходів „Діти вулиці”, як вилучення дітей з комп’ютерних та розважальних закладів, що у тому числі стало результатом заборони діяльності ряду таких закладів у минулому році. З комп’ютерних клубів за минулий рік вилучено 254 дитини - це удвічі менше, ніж у 2008 році. У цьому році – 35 дітей.

Відносний показник дітей, які опинилися поза сімейним оточенням, і які були вилучені під час проведення профілактичних заходів (рейдів), до загальної чисельності дитячого населення в регіоні становить 0,3% і дорівнює середньому показнику по Україні – 0,3%, за І квартал 2010 року – 0,07%.

Поодинокими фактами стало затримання дітей в умовах вулиці, що виховуються у державних інтернатних закладах. Це стало наслідком цілеспрямованої роботи місцевих органів влади з влаштування дітей до сімейних форм виховання, врахування індивідуальних потреб дитини при прийнятті рішення про форму влаштування після визначення правового статусу, згідно статті 6 Закону України „Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування”. В області вже склалася система роботи по влаштуванню дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Вже зараз прогнозовані зобов’язання, взяті на 2010 рік, деяким районами виконані у повному обсязі: Близнюківським, Вовчанським, Кегичівським, Коломацьким, Краснокутським, Куп’янським, Первомайським, Чугуївським, містом Ізюмом.

Разом з тим, викликає занепокоєння результативність роботи за підсумками І півріччя 2010 року у цьому напрямку таких районів, як Балаклійського, Барвінківського, Борівського, Дворічанського, Зачепилівського, Зміївського, Золочівського, Нововодолазького, Печенізького, Шевченківського, міст Люботина, Первомайського, Чугуєва, де протягом року, всупереч взятих зобов’язань не влаштовано жодної дитини.

У 2010 році до рейтингової роботи оцінки районів та міст області введений показник роботи щодо влаштування дітей до сімейних форм виховання – під опіку, піклування, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Найкращі показники мають Лозівський, Краснокутський, Кегичівський райони. Найгірший – м.Люботин.

На обліку служб у справах дітей перебуває 2804 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, що на 450 менше, ніж у 2008 році - 3255. Зменшилась на 34 % кількість дітей, які самовільно залишають місце постійного проживання, з 221 у 2008 році до 148 у 2009 році.

Вчасне вилучення дітей із сімей, де їх перебуванню загрожує життю та здоров’ю, попереджує вихід дітей на вулицю.

Для підвищення ефективності дій, спрямованих на мінімізацію причин, що спричиняють негативні прояви серед дітей, ставиться на сьогодні наголос на ранньому виявленні сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, забезпеченні захисту прав та інтересів дітей, які виховуються в таких родинах.

У 2009 році заходами служб у справах дітей було здійснено 4182 обстеження сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.. Ініційовано притягнення до відповідальності 30 осіб, які порушували права дітей. За незадовільне виконання батьківських обов’язків ініційовано притягнення до відповідальності 803 батьків, що на 27 осіб менше, ніж у 2008 році, попереджено 1853 батьків. За підсумками проведення рейдів у I півріччі 2010 року ініційовано притягнень до відповідальності 334 батьків та 9 посадових осіб, попереджено 623 батьків.

Результатом вжитих заходів до батьків, які злісно ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо дітей стало зменшення в 2009 році на 25% поданих позовів до суду про позбавлення батьківських прав з 614 у 2008 році до 461 у 2009.

У Харківській області на початок 2010 року на обліку служб у справах дітей знаходилося близько 2804 дітей з 1500 сімей, які опинились у складних життєвих умовах, за підсумками І кварталу 2010 року, відповідно, 2787 та 1490. Протягом року двічі проводиться обстеження таких сімей.
Витоки дитячої бездоглядності знаходяться в сім’ї, яка опинилась у складних життєвих умовах, її контроль має бути за місцевою владою. Не можна вважати достатньою роботу з цього напрямку Вовчанського, Зміївського, Краснокутського, Сахновщинського районів, м. Первомайського, де сім’ї обстежуються на неналежному рівні: за 12 місяців 2009 року у Вовчанському районі не обстежено 20 сімей, Краснокутському – 12, м. Первомайський – 18.

Разом з тим зрозуміло, що обстеження це ще не робота з такими сім’ями. Справжня робота починається після вивчення умов проживання.
Часто робота органів виконавчої влади зводиться до констатації кількісних показників. Лише 26% сімей області, які опинилась у складних життєвих умовах знаходиться під соціальним супроводом центрів соціальних служб для молоді, а решта сімей не отримує ні психологічної, ні юридичної, ні соціальної, ні матеріальної допомоги.

Стали поодинокими факти затримання під час проведення профілактичних заходів дітей з держав СНД: лише 2 дитини за півріччя. Разом з тим, почастішали факти повернення українських дітей з території інших держав, особливо Російської Федерації, у тому числі дітей раннього віку.

Таких фактів лише у 2010 році зафіксовано 11, із них двоє дітей із Сахновщинського району, доля яких практично не вирішена і до цього часу.
Почастішали факти затримання прикордонниками на території області дітей із інших держав, у тому числі Центральної та Південної Африки, Афганістану. В основному це особи, які шукають притулку як біженці, а також ті, які офіційним чином прибули у пошуках роботи, та після закінчення терміну візи перетворилися на безпритульних, яким теж необхідно призначати офіційного представника, поміщати їх до закладів соціального захисту дітей, вирішувати їх подальшу долю.

167 дітей перебувають на обліку служб у справах дітей як такі, які самовільно залишають місця постійного проживання. Їх особистісні дані у повному обсязі повинні бути внесені до електронної інформаційно-аналітичної системи „Діти”, що теж полегшує роботу з розшуку таких дітей.
На базі Харківської загальноосвітньої школи соціальної реабілітації створено центр соціально-психологічної корекції для хлопчиків, до якого за заявою батьків, рішенням педагогічної ради, направленням служби у справах дітей можуть бути влаштовані діти, які систематичноз залишають місця постійного проживання.
У тому числі зараз за межами України, а саме в Італії, перебуває неповнолітня особа із Жовтневого району м. Харкова, яка виїхала до цієї країни незаконним шляхом, не приступила до навчання у Харківському національному педагогічному університеті ім. Г.Сковороди. До цього часу оригінал її проїзного документу зберігається у Люботинській школі-інтернаті. Служба у справах дітей обласної державної адміністрації звернулася до Міністерства закордонних справ України з проханням допомогти у поверненні цієї особи, якій надано тимчасовий притулок в італійській сім’ї, де вона декілька разів відпочивала, до України. У Львівському притулку для дітей перебуває дівчинка з Фрунзенського району, яка протягом двох років з часу отримання правового статусу так і не влаштована була до державного закладу.

На виконання програми бездоглядності та безпритульності щороку протягом серпня – грудня проводиться Всеукраїнський рейд „Урок”, метою якого є забезпечення умов для навчання кожної дитини, у тому числі тих дітей, які виховуються в умовах сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. У минулому році було виявлено біля 178 дітей, які не приступили до навчальних занять як у школах, так і у закладах І-ІV рівнів акредитації за різних причин, але основною була матеріальна, де батьки або не в змозі, або за причин нездорового способу життя не забезпечили умов для навчання дітям. У цьому році слід більш відповідально підійти до організації проведення Всеукраїнської акції. Комісійно, у складі представників управлінь та відділів місцевих органів влади, які працюють з дітьми, відділів кримінальної міліції у справах дітей обстежити умови проживання та виховання дітей, своєчасно надати посильну матеріальну допомогу. Дитина шкільного віку повинна навчатися.

Безпритульні та бездоглядні діти влаштовуються тимчасово до притулків для дітей та центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, де створюються умови для соціальної адаптації, ведеться підготовка до повернення у рідні сім’ї або до передачі під опіку (піклування), влаштування до дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.

Протягом поточного року у притулках, центрах соціально-психологічної реабілітації дітей перебували і отримали різні види медичної, психологічної, юридичної допомоги 437 дітей. При наявності вільних місць у закладах спостерігаються непоодинокі факти загибелі дітей у сім’ях, де батьки не приділяють уваги вихованню дітям, де не забезпечені мінімальні умови для безпечного життя.

Найбільша кількість дітей, які перебували у притулках для дітей з Валківського, Вовчанського, Дергачівського, Нововодолазького, Сахновщинського, Чугуївського районів, міст Куп’янська, Люботина, районів міста Харкова.

Робота, проведена працівниками служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо корекції сімейного виховання, дозволила за 2009-2010 роки повернути у сім’ї в середньому 55% вихованців притулків для дітей та центрів соціально – психологічної реабілітації дітей.

Змінилася ідеологія діяльності зазначених закладів соціального захисту дітей. Зараз вони покликані не лише вирішувати питання надання соціального захисту, визначення правового статусу, але і вирішувати питань з подальшого влаштування дітей до сімейних форм виховання. Вперше за 11 років існування притулків, починаючи з минулого року, зафіксовані факти усиновлення дітей із цих закладів, а також влаштування до інших форм сімейного виховання – під опіку, до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Показовою роботою у цьому напрямку є робота органу опіки і піклування Харківської районної державної адміністрації, коли протягом вже двох років після отримання правового статусу діти влаштовуються лише до сімейних форм виховання.

Робота, проведена працівниками служб у справах дітей, дозволила у I кварталі 2010 року повернути з притулків в сім’ї 53 дитини, що складає 39 % вихованців. Повернуто до загальноосвітніх навчальних закладів, дитячих будинків, професійно-технічних навчальних закладів – 9 дітей, 7% (2009 - 2,8%); улаштовано дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до загальноосвітніх навчальних закладів, дитячих будинків, професійно-технічних навчальних закладів – 36, 26% (2009 – 13 %); усиновлено, улаштовано до прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, під опіку, піклування – 18 дітей - 13 %. Із центрів соціально – психологічної реабілітації протягом трьох місяців у біологічну сім’ю після проходження курсу реабілітації повернуто 10 дітей, влаштовано під опіку, піклування – 8 дітей, до прийомної сім’ї – 1 вихованець, усиновлено 4 дитини.

Однак, викликає занепокоєння недостатня ефективність роботи служб у справах дітей щодо усунення причин дитячої бездоглядності та безпритульності.

Про недостатню ефективну роботу служб у справах дітей з дітьми, схильними до залишень місць постійного проживання, їх батьками свідчить кількість дітей, які перебувають у притулках неодноразово. По області нараховується 16 таких дітей з Комінтернівського, Жовтневого, Барвінківського, Ленінського, Фрунзенського, Зміївського, Сахновщинського, Краснокутського, Куп’янського, Близнюківського районів, м. Первомайського.

Окремими службами у справах дітей не вирішуються у встановлені терміни питання соціального захисту та влаштування окремих дітей, що призводить до суттєвих перевищень термінів їх перебування у притулках для дітей.
З перевищеними термінами у притулках для дітей за 2010 рік перебувало 40% дітей. Найбільша кількість дітей з перевищеними термінами з Дергачівського району (9 дітей) Орджонікідзевського, Харківського району (по 5 дітей), Жовтневого, Комінтернівського, Золочівського районів (по 3 дитини), Нововодолазького району, м. Лозова (по 2 дитини). Як правило, причиною перевищення термінів перебування дітей у притулках є несвоєчасний і тривалий процес по позбавленню батьків батьківських прав.

Як правило, несвоєчасне вирішення долі дитини пов’язано і з такими негативними явищами, як вживання спиртних напоїв, скоєння протиправних дій, злочинів.

До питань надзвичайної важливості відноситься питання стану закріплення, збереження житла, яке належить на правах власності чи користування дитині. З минулого року запроваджено роботу зі створення реєстру житла, що належить дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. Від якості цієї роботи залежить майбутнє кожної дитини, адже право на житло є одним із основних конституційних прав дитини, при порушенні якого порушуються як правило і інші права – на освіту, медичну допомогу, навіть на життя.

Незаконний продаж, руйнування житла при відсутності відповідального за його збереження – це теж шляхи безпритульності, які як спадок переходять вже і до дорослої особи.

Протягом 2010 року службами у справах дітей райдержадміністрацій, міських рад, Харківської міської ради було проведено 97 координаційних рад, на яких були розглянуті питання навчання та працевлаштування, профілактики безпритульності та бездоглядності, злочинності, захисту прав та законних інтересів дітей.

Питання попередження дитячої бездоглядності перебуває на постійному контролі райдержадміністрацій, міськрайвиконкомів: виноситься до розгляду на засідання Координаційних рад у справах дітей, колегій райдержадміністрацій.

Заступник голови обласної державної адміністрації В.А.Ландсман