Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

РЕЗОЛЮЦІЯ круглого столу на тему: «Про запобігання насильства у суспільстві»

РЕЗОЛЮЦІЯ
круглого столу на тему:
«Про запобігання насильства у суспільстві»

м. Харків 17.12.2014

Організатором круглого столу виступив Департамент соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації. У роботі круглого столу взяли участь представники структурних підрозділів облдержадміністрації, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, внутрішніх справ, громадських організацій, об’єднань професійних спілок та роботодавців області, а також, засобів масової інформації.

Учасники круглого столу визнають, що проблема насильства в родині є досить гострою для нашого суспільства. Її небезпечність полягає в тому, що прояви насильства і жорстокості в сім'ї не лише руйнують гармонію і злагоду в родині, а й виступають однією з передумов злочинності в суспільстві загалом. Ця проблема небезпечна ще й тим, що від неї страждають діти. Страждають не лише від насильства стосовно себе, а й, спостерігаючи за насильством у своїй сім'ї, у майбутньому переносять цей негативний досвід у власне життя. Без подолання цього соціально-небезпечного явища неможливо створити умови для самореалізації людини, реалізації принципів рівних прав, свобод і можливостей кожного громадянина.

Проведення в області щорічної Міжнародної акції «16 днів проти насильства» сприяло приверненню уваги суспільства до проблеми насильства, підвищення рівня свідомості населення, та сприяння утвердженню ненасильницької ідеології в громадах, поглиблення відчуття неприйнятності цього явища.

Разом із цим, незважаючи на певні позитивні зрушення у сфері запобігання насильству, потребує удосконалення робота з особами, які вчиняють насильство в сім’ї, не вистачає спеціально підготовлених фахівців у цій сфері. Також, недостатньо ефективною є система санкцій, що застосовуються щодо осіб, які вчиняють насильство в сім’ї .

Крім цього, зважаючи на нові виклики, які постали перед суспільством, пов’язані з проведенням антитерористичної операції, потребує активізації інформаційно-просвітницька робота, зокрема з особами, тимчасово переміщеними із зони АТО.

За результатами роботи круглого столу його учасники пропонують:
1. Посилити взаємодію органів влади, громадянського суспільства та засобів масової інформації, з метою формування свідомості усіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства.
2. Продовжити проведення науково-практичних конференцій, семінарів, круглих столів з проблем сімейного насильства.
3. При проведенні інформаційно-просвітницьких заходів, направлених на попередження насильства в сім'ї, максимально залучати осіб, тимчасово переміщеними із зони АТО.
4. Відмітити позитивний досвід з організації проведення щорічної акції «16 днів проти насильства» у Зачепилівському районі та м.Харкові, довести його до відома керівництва районних державних адміністрацій та міських рад міст обласного значення.
5. Вживати заходи щодо проведення корекційної роботи з особами, які вчинили насильство в сім’ї та її постійного удосконалення.
6. Вживати заходи щодо навчання та підвищення кваліфікації фахівців, які працюють у сфері запобігання насильству в сім'ї, а також тих, які проводять корекційні програми з особами, які вчиняють насильство.
7. Сприяти роботі та створенню молодіжних об’єднань, волонтерських рухів з формування нетерпимого ставлення до усіх видів насильства (фізичного, сексуального, психологічного, економічного).
8. Доручити Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації, як організатору круглого столу, надіслати дану резолюцію структурним підрозділам облдержадміністрації, головам райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення, оприлюднити її на веб-сайті Харківської облдержадміністрації.

Резолюція круглого столу «Про запобігання насильства у суспільстві» ухвалена 17 грудня 2014 року