Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

РЕЗОЛЮЦІЯ круглого столу на тему: «Основні напрямки співпраці Державної служби зайнятості з місцевими органами державної влади, місцевого самоврядування, соціальними партнерами та роботодавцями щодо підвищення рівня зайнятості населення» (проект)

Харківська область, м. Чугуїв, 15 червня 2010 року

Актуальність кадрового забезпечення економіки, переорієнтація ринку освітніх послуг на потреби роботодавців, створення дієвої системи професійної орієнтації молоді вимагають від бізнесу, влади та суспільства консолідації зусиль та посилення їх впливу на регулювання сучасних регіональних тенденцій на ринку праці, основними компонентами якого є попит, пропозиція та ціна робочої сили.

Учасники круглого столу визначають своїм стратегічним завданням реальне поліпшення якості життя населення Чугуївського району, зокрема зменшення соціальної проблеми суспільства - безробіття.

На виконання Указу Президента України «Про невідкладні заходи з подолання бідності від 26 лютого 2010 року №247/2010 та листа голови Харківської обласної державної адміністрації «Про організацію оплачуваних громадських робіт» № 01-50/2703 від 11.05.2010 року, 15 червня 2010 року в Чугуївському районі за участю керівництва Харківської обласної державної адміністрації, Чугуївської районної державної адміністрації, Чугуївської районної ради, Харківського обласного центру зайнятості, Чугуївської міської ради, Чугуївського міського районного центру зайнятості, селищних та сільських рад району був проведений круглий стіл на тему: «Основні напрямки співпраці Державної служби зайнятості з місцевими органами державної влади, соціальними партнерами та роботодавцями щодо підвищення рівня зайнятості населення».

За результатами роботи круглого столу були прийняті відповідні зобов'язання кожної із сторін. Відповідна робота була проведена по виконанню поставлених зобов'язань як Чугуївською районною державної адміністрацією, Чугуївською районною радою, Чугуївською міською радою, Чугуївським міським районним центром зайнятості, так і керівниками підприємств, установ і організацій м. Чугуєва та Чугуївського району.

При визначенні економічного ладу на селі основне місце займає питання врегулювання земельних відносин. На законодавчому рівні закріплено граничні розмірі ділянок, що надавалися громадянам, а саме: для ведення селянського (фермерського) господарства до 50 га сільгоспугідь і до 100 га усіх земель; для особистого селянського господарства до 2 га. При цьому, певна кількість осіб, які отримали 50 га землі, але не визначились з видом землекористування сьогодні мають право на реєстрацію в службі зайнятості підвищення рівня зайнятості населення» як безробітні та отримання соціальних послуг та матеріальне забезпечення без будь яких додаткових вимог.

В той же час, особи, які, наприклад, мають невеликі ділянки землі (від 1 до 50 соток), є членами особистого селянського господарства, і поряд з цим працювали на підприємстві, але менше 26 календарних тижнів та припинили трудові відносини (про що є запис у трудовій книжці) не можуть бути зареєстровані як безробітні, оскільки робота в особистому селянському господарстві для них є основною. В умовах ускладнення ситуації на ринку праці, скорочення потреби в робочих кадрах найбільшої значимості набувають питання організації оплачуваних громадських робіт та забезпечення їх фінансування на солідарній основі.

Протягом 5 місяців 2010 року касові витрати на проведення оплачуваних громадських робіт у Чугуївському районі склали 66,0 тис. грн. з Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, за рахунок підприємств 6,4 тис. грн.

У зв'язку з необхідністю виконання у поточному році більш широкого кола суспільно-корисних оплачуваних громадських робіт з благоустрою та впорядкування територій населених пунктів, насамперед меморіалів, пам'ятників, братських могил та інших місць поховання загиблих захисників Вітчизни, а також з реалізації заходів щодо підготовки та проведення в області матчів фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, питання виділення коштів з місцевих бюджетів на проведення робіт набувають особливої актуальності.

Адже це дозволить залучити до суспільно-корисних оплачуваних громадських робіт не тільки безробітних, а також такі категорії громадян, як: учнівську та студентську молодь, що виявила бажання працювати у вільний від навчання час та в період канікул; пенсіонерів; інвалідів;
зайнятих осіб у вільний від основної роботи час.

Чугуївська районна державна адміністрація запропонувала виділити кошти з місцевого бюджету на проведення в районі оплачуваних громадських робіт у 2010 році в обсязі - 9,0 тис. грн.

Учасники круглого столу, маючи за мету своєї діяльності спрямування зусиль на покрашення соціально - економічної ситуації в районі, зокрема підвищення якості проведення оплачуваних громадських робіт за рахунок усіх джерел фінансування вирішили:

1. Чугуївській державній районній адміністрації, Чугуївській районній раді, Чугуївській міській раді, селищним та сільським радам:

1.1. Активізувати проведення заходів, спрямованих на роз'яснення керівникам підприємств, організацій, установ району пріоритетності виконання Указу Президента України від 26 лютого 2010 року № 274/2010 «Про невідкладні заходи з подолання бідності».
Термін виконання: постійно

1.2. Залучати найбільш авторитетних представників місцевих громад, керівників ПОУ, представників виконавчої та законодавчої влади, засобів масової інформації до формування позитивної громадської думки про підвищення мотивації до праці, легалізації зайнятості, необхідності набуття професій, що користуються реальним попитом на ринку праці.
Термін виконання: постійно

1.3. Сприяти використанню в повному обсязі фінансових та організаційних можливостей районної служби зайнятості щодо надання всього спектру соціальних послуг населенню Чугуївського району.
Термін виконання: постійно

1.4. Селищним та сільським радам забезпечити організацію та проведення оплачуваних громадських робіт за рахунок місцевих бюджетів та залучити в повному обсязі кошти служби зайнятості.
Термін виконання: постійно

1.5. Надати пропозиції Харківській обласній державній адміністрації щодо ініціювання внесення змін у Закони України «Про зайнятість населення» та «Про особисте селянське господарство» з метою врегулювання зайнятості в сільській місцевості, визначення статусу відношення до зайнятості всіх осіб, які отримали земельні ділянки незалежно від їх цільового призначення (для ведення особистого селянського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, під пасовища тощо). Визначення граничного розміру земельної ділянки, яка дає можливість забезпечити зайнятість (самозайнятість) особи для отримання постійного доходу на рівні прожиткового мінімуму.
Термін виконання: до 01.07.2010року


2.Управлінню праці на соціального захисту населення Чугуївської районної державної адміністрації:
Забезпечити постійний контроль за ефективністю створення нових робочих місць в першу чергу для соціально незахищених верств населення (в тому числі для інвалідів), процесом легалізації, міграції робочої сили району і легалізацію робочих місць на підприємствах, установах, організаціях та у фізичних осіб у сфері «тіньової» зайнятості.
Термін виконання: постійно

3. Чугуївському міському районному центру зайнятості:
3.1. Надавати клієнтам служби зайнятості повний спектр соціальних послуг для збільшення рівня зайнятості та зменшення рівня безробіття в районі. Забезпечити виконання усіх показників програми зайнятості населення Чугуївського району на 2010 рік.
Термін виконання: до 31.12.2010 року

3.2. Максимально використовувати кошти Державної служби зайнятості для залучення безробітних до активних форм зайнятості, зокрема на організацію ОГР, кошти на працевлаштування безробітних за умови надання дотації роботодавцю для створення додаткових робочих місць та одноразової виплати матеріального забезпечення для організації підприємницької діяльності.
Термін виконання: до 31.12.2010 року

3.3. Забезпечити направлення безробітних, зареєстрованих у Чугуївському МРЦЗ, на ОГР, які будуть організовані селищною та сільськими радами за рахунок коштів місцевих бюджетів. Забезпечити використання цих коштів в повному обсязі.
Термін виконання: до 31.12.2010 року


Заступник голови Харківської обласної державної адміністрації І.М. Шурма

Голова Чугуївської районної державної адміністрації В.В. Лобойченко

Директор Харківського обласного центру зайнятості В.Л.Міненко

Заступник директора Чугуївського міськрайонного центру зайнятості Л.Л.Масалітіна

Заступник голови Чугуївської районної ради І.А. Сторожев

Голова Чугуївської міської ради Г. М. Мінаєва