Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація про результати роботи управління Пенсійного фонду України в Богодухівському районі за січень – березень місяць 2010 року

І Н Ф О Р М А Ц І Я
про результати роботи управління Пенсійного фонду України в Богодухівському районі за січень – березень місяць 2010 року по виконанню рішень Уряду та Пенсійного фонду України щодо забезпечення в повному обсязі і своєчасної виплати підвищених розмірів пенсій

Основним результатом діяльності управління в умовах зростання обсягів виплати пенсій, є збільшення самозабезпеченності власними коштами на виплату пенсій та допомог, виконання планових показників з надходження коштів до бюджету, своєчасне фінансування виплати пенсій відповідно до норм чинного законодавства, та реальне зменшення існуючої заборгованості. Станом на 01.04.10 до бюджету Пенсійного фонду надійшло власних доходів на суму 9070,8 тис. грн., що становить 97,2 відсотки до запланованих обсягів.
Порівнюючи з відповідним періодом минулого року власні доходи збільшились на 915,8 тис. грн..
Збільшення видатків пенсійної системи передбачає напружений режим виконання бюджету за його дохідною частиною, потребує подальшої мобілізації внутрішніх резервів.
Важливим резервом збільшення доходів є максимальна активізація роботи щодо зменшення заборгованості економічно-активних підприємств, забезпечення легалізації заробітної плати спрямованої на збільшення обсягів надходжень до бюджету Фонду.
Станом на 01.04.2010 р. сума боргів з урахуванням штрафних санкцій та пені по районному управлінню склала 139,5 тис. грн. і збільшилась з початку року на 41,7 тис. грн. Зростання з початку року відбулося по КП "Богодухіввода" – 30,4 тис. грн., ТОВ СП "Богодухівський комбікормовий завод" – 9,1 тис. грн.
Найбільшу заборгованість серед підприємств з дієвим статусу боргу має КП "Богодухіввода" – 75,8 тис. грн. Борг економічно-активних підприємств до Пенсійного фонду становить 112,7 тис. грн або 80,8 % від усієї суми боргу. Заборгованість платників, які визнано банкрутом 23,5 тис. грн. (16,8 %) та безнадійні борги 3,4 тис. грн. (2,4 %)
Борг сільгосппідприємств становить 2,0 тис. грн або 1,4 % від усієї суми боргу, дієвого боргу не має. В порівнянні з початку року заборгованість залишається без змін.
Боржників в сумі до 1,0 тис. грн. маємо 2 підприємства.
Для погашення заборгованості по платежах до Пенсійного фонду управлінням здійснюється цілий ряд законодавчо встановлених заходів щодо погашення боргів та підвищення платіжної дисципліни платниками:
• під час реалізації комплексу заходів спрямованих на погашення заборгованості складено графіки погашення заборгованості по економічно активних боржникам; графіками охоплено 100-а % заборгованість.
• активізовано роботу робочої комісії з питань погашення заборгованості по всіх платежах до Пенсійного фонду;
• індивідуальна робота з керівниками підприємств - боржників ;
• щомісяця направляються інформації до прокуратури району з переліком боржників та сум заборгованості по платежах до Пенсійного фонду.
• заявлено 3 кредиторських вимоги відповідно до статті 14 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом",.
• щотижневий моніторинг стану заборгованості підприємств-боржників;
• щомісяця виставляються вимоги до страхувальників на суми узгодженого боргу, за березень місяць виставлено на суму 98,5 тис. грн.
• передано вимоги до державної виконавчої служби на примусове стягнення до органів ДВС на суму 32,3 тис. грн. Надійшло по вимогах виставлених управлінням протягом звітного періоду з урахуванням залишку на початок року (46,2 тис. грн.) 13,2 тис. грн.., знаходиться на виконанні 19 виконавчих документа на суму 61,2 тис. грн.
З метою забезпечення соціальних гарантій щодо оплати праці найманих працівників і захисту їхніх пенсійних прав управлінням проведено звірку з районним центром зайнятості щодо фактичної наявності у субєктів підприємницької діяльності найманих працівників, фонд оплати праці за який громадяни-підприємці звітують до Пенсійного фонду. Проаналізовано кількість укладених договорів, зареєстрованих у центрі зайнятості, між працівником та фізичними особами. При проведені рейдових перевірок проводиться розясювальна робота щодо легалізації заробітної плати, розмір якої менший за мінімальний.
Управлінням Пенсійного фонду приділяється увага питанню збільшення рівня заробітної плати, яка є базою для нарахування внесків на загальнообовязкове державне пенсійне страхування, а саме, надходжень до бюджету Фонду. В рамках 5-ти сторонньої Угоди проводяться перевірки підприємств, які мають заробітну плату менше чим мінімальна.
Інформаційно-розяснювальна робота щодо пенсійних прав громадян, які обрали особливий спосіб оподаткування, проводиться індивідуально з кожним субєктом даного способу оподаткування доходів під час реєстрації та надання звітів. Внаслідок проведеної роботи значна кількість приватних підприємців здійснюють доплату до мінімального страхового внеску, а значить забезпечують собі страховий стаж за відповідний період.
З метою здійснення контролю за своєчасністю та правильністю нарахування внесків на обов’язкове державне пенсійне страхування спеціалістами управління проводяться перевірки підприємств, установ, організацій, суб’єктів підприємницької діяльності. Здійснення контролю за своєчасністю та правильністю нарахування внесків на загальнообовязкове державне пенсійне страхування проводиться відповідно затвердженого наказом плану перевірок. В управлінні забезпечено виконання плану перевірок.
За березень місяць проведено 449 камеральні перевірки звітів платників внесків.
Відповідно до Указу Президента України від 31.08.98 № 957/98 "Про невідкладні заходи щодо погашення заборгованості з виплати пенсій", Закону України від 22.10.1998 № 208-XIV та від 15.07.1999 № 967 "Про внесення змін до Закону України "Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування" управлінням здійснюється контроль за надходженнями збору з окремих видів господарських операцій.
З початку року застосовано фінансових санкцій згідно частини 9 та 10 ст. 106 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" на суму 6,2 тис. грн., нараховано пені 1,9 тис. грн.. Надійшли фінансові санкції на суму 2,5 тис. грн. або 40,4 % пені 0,1 тис. грн.. або 4,4 %.
На фінансування пенсійних виплат протягом січня-березня 2010 року надійшло 30360,6 тис.грн. та авансове фінансування потреби на початок року що склало 2415,8 тис.грн. Це дало можливість повністю профінансувати пенсійні виплати відповідно до норм діючого законодавства.
Загальний обсяг видатків на виплату пенсій та грошової допомоги за січень-березень 2010 року становить 32775,7 тис грн., що більше на 3557,6 тис.грн. порівняно з відповідним періодом минулого року. Середньомісячна потреба в коштах на пенсійні виплати становить 10925,2 тис.грн., що на 12,2 % більше середньомісячної потреби минулого року.
За підсумками роботи проведеної управлінням Пенсійного фонду України в Богодухівському районі з пенсіонерами щодо залучення їх до одержання пенсій через банківські установи станом на 01.04.2010 свідчить, що кількість таких одержувачів становить 3925 чол. або 31,3 % від загального контингенту.


Начальник управління ПФУ
в Богодухівському районі І.О. Заполочна