Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація про діяльність Східної державної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання України

Східна державна інспекція з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання України (Східна держінспекція) в межах наданих повноважень забезпечує реалізацію державної політики в сфері використання ядерної енергії, додержання вимог ядерної та радіаційної безпеки, ліцензування діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання на відповідній території.
На території Харківської області станом на 01.07.14 знаходиться 400 підприємств, організацій та установ, які використовують джерела іонізуючого випромінювання (ДІВ), в тому числі: в промисловості та науково-дослідних закладах – 110, лікувально-профілактичних установах – 290. Найбільш широке використання ДІВ в медичних закладах, які використовуються для променевої терапії та діагностики захворювань.
Східною держінспекцією згідно з затвердженим планом наглядової діяльності на 2014 рік здійснювався державний нагляд за дотриманням підприємствами, установами та організаціями Харківської області вимог законодавства України, норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, умов виданих ліцензій у сфері використання ядерної енергії. У І півріччі 2014 року Східною держінспекцією проведено 79 інспекцій та інспекційних обстежень підприємств, установ та організацій Харківської області.
Особлива увага при здійсненні наглядової діяльності приділялась таким питанням:
- забезпечення фізичного захисту ДІВ;
- забезпечення радіаційної безпеки та радіаційного захисту персоналу і пацієнтів при використанні ДІВ;
- забезпечення належної підготовки та перепідготовки персоналу з питань радіаційної безпеки;
- забезпечення технічного обслуговування ДІВ;
- підтримання в належному стані системи обліку і контролю ДІВ, тощо.
За виявленими фактами правопорушень Східною держінспекцією прийняті відповідні заходи впливу до підприємств, організацій та установ, в тому числі, притягнуто до адміністративної відповідальності 4 посадові особи на загальну суму 1190,0 грн.
З метою забезпечення колегіальності та відкритості рішень в Східній держінспекції працює Ліцензійна комісія, яка забезпечує розгляд ліцензійних справ та надає пропозиції щодо прийняття рішення про видачу, відмову у видачі, переоформлення, продовження чи зупинення дії, анулювання і поновлення строку дії ліцензії, а також внесення змін до ліцензії у сфері використання ядерної енергії - використання джерел іонізуючого випромінювання, а саме, генеруючих пристроїв, крім прискорювачів з енергією прискорення більше 1 МеВ.
У І півріччі 2014 року Ліцензійною комісією Східної держінспекції розглянуто – 53 справи підприємств, організацій та установ Харківської області.
За результатами засідань Ліцензійних комісій прийняті позитивні рішення щодо видачі 3 ліцензій, внесення змін до 47 ліцензій, переоформлення
2 ліцензій, анулювання 1 ліцензії.
Стан радіаційної безпеки в Харківській області зумовлений наявністю підприємств, організацій та установ, що використовують радіаційно-небезпечні технології і речовини, і їх впливом на обслуговуючий персонал, населення та навколишнє природне середовище і є задовільний.
Радіаційних аварій на території Харківської області не зафіксовано.
Разом з тим, у І півріччі 2014 року на території Харківської області відбувся 1 радіаційний інцидент:
28 січня 2014 року під час спроби перетину кордону із України в Росію через пункт пропуску "Плетенівка" (Харківська обл., Вовчанський р-н) автомобіля REXTON спрацювала система "Кордон". У салоні автомобіля було виявлено дві коробки, на поверхні яких зафіксовано перевищення радіаційного фону. За результатами обстеження встановлено, що у коробках знаходились вироби, які відносяться до радіаційно-небезпечних та на шкалах яких нанесено світломасу постійної дії на основі солі радію-226. Коробки вилучені та передані до Державного спеціалізованого підприємства "Харківський державний міжобласний спеціальний комбінат".

Начальник Східної держінспекції
з ядерної та радіаційної безпеки
Держатомрегулювання України О.Беззабава