Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ДОВІДКА про комунальний заклад охорони здоров’я «Обласний госпіталь для інвалідів війни»

 

Комунальний заклад охорони здоров’я (КЗОЗ) «Обласний госпіталь для інвалідів війни» є головним в регіоні спеціалізованим закладом третинного рівня з медичного обслуговування ветеранів та інвалідів війни, учасників та ветеранів локальних війн та міжнародних конфліктів, репресованих в роки політичних репресій – жителів з м. Харкова та Харківської області.
 
Госпіталь виконує також функції організаційно-методичного центру з організації та координації діяльності системи медичного забезпечення ветеранів війни у закладах охорони здоров’я Харківщини.
 
Госпіталь розрахований на 250 ліжок. До його складу входить два терапевтичних відділення на 80 ліжок та 60 ліжок, де отримують медичну допомогу хворі на серцево-судинні, легеневі захворювання та хворі з патологією шлунково-кишкового тракту та ендокринної систем; хірургічне відділення на 60 ліжок, в тому числі 20 ліжок урологічного профілю, та ортопедо-травматологічне відділення на 50 ліжок.
 
В госпіталі працюють 246 співробітників, в тому числі: 31 лікар, 86 медичних сестер, 77 молодших медичних сестер, 52 інших працівників.
До лікувально-діагностичної бази госпіталю входять: клініко-діагностична лабораторія із клінічним, біохімічним та імунологічним підрозділами; кабінети функціональної діагностики, ультразвукового, ендоскопічного, рентгенологічного досліджень; відділення фізіотерапевтичного лікування із бальнеологічним відділом, кабінети лікувального масажу, ароматерапії, лікувальної фізкультури та ін.
 
Відповідно до сучасних стандартів надання медичної допомоги, в консультативній поліклініці госпіталю забезпечено надання лікувально-консультативної допомоги хворим за 9 спеціальностями: терапія, хірургія, неврологія, урологія, офтальмологія, отоларингологія, гінекологія, стоматологія, ендокринологія.
 
При необхідності, пацієнти скеровуються для отримання консультацій та уточнення тактики лікування в обласні спеціалізовані лікувально-профілактичні заклади третинного рівня та науково-дослідні інститути медичного профілю четвертого рівня медичної допомоги.
 
Щорічно в Обласному госпіталі для інвалідів війни здійснюється більше 31 тис. консультацій; отримують стаціонарне лікування до 5 тис. ветеранів, проводиться біля 400 оперативних втручань середньої та високої складності.
 
На виконання доручення Президента України В.Ф.Януковича з весни 2010 року госпіталь перебуває під особистим патронатом керівництва обласної державної адміністрації.
 
Реалізуючі пріоритети медичного забезпечення ветеранів та інвалідів війни, в закладі з 2010 року за рахунок обласного бюджету суттєво підвищені показники забезпечення лікування та харчування пацієнтів із розрахунку на 1 ліжко-день із доведенням їх до вимог нормативних актів Кабінету Міністрів України. Зокрема, середня вартість лікування 1 ветерана війни на день в Обласному госпіталі для інвалідів війни складає – 40,0 грн., а харчування в день – 35,0 грн.
 
В 2010 році з обласного бюджету вперше за останні роки для покращення матеріально-технічної бази закладу, забезпечення належних умов перебування та лікування пацієнтів виділено 3,367 млн. грн, що дало можливість відремонтувати всю покрівлю на будівлях головного корпусу, харчоблоку, господарського корпусу, механічних майстерень та овочесховища загальною площею 1476 кв.м.; замінити усі вікна (311) головного лікувального корпусу на сучасні енергозберігаючі системи; встановити нову вхідну фасадну групу, повністю оновити весь ліжковий фонд госпіталю (замінені усі 250 ліжок, у тому числі 50 функціональних) з урахуванням профілів медичної допомоги ветеранам.
 
В закладі впроваджено нові технології лікування. Наприкінці 2010 року у фізіотерапевтичному відділенні госпіталю вперше створено бальнеологічний підрозділ, методики лікування якого найбільш сприятливі для людей похилого віку. В ньому встановлено сучасне бальнеологічне медичне обладнання на загальну суму 400 тис.грн., зокрематри різновиди лікувальних ванн, нові зручні для пацієнтів та персоналу меблі.
 
В той же рік проведено заміну госпітального ліфту (вартістю 334 тис.грн.), виконано за сучасними стандартами капітальний ремонт приймального відділення загальною площею 100 кв.м. Також у 2010 році за рахунок централізованих поставок від Міністерства охорони здоров’я України госпіталем вперше за останні 10 років отримано медичне обладнання на загальну суму 877,931 тис.грн., в тому числі: 2 апарати для анестезії та штучної вентиляції легенів, монітор пацієнта, пульсоксиметр, 3 триканальних електрокардіографи, діагностичну ультразвукову систему.
 
З 2010 року також вперше в госпіталі впорядкована та впроваджена система госпіталізації пацієнтів за талонами – направленнями із доставкою ветеранів із районів Харківської області санітарним автотранспортом центральних районних та міських лікарень. Вирішено питання і зворотної доставки пацієнтів до їх помешкань після закінчення курсу лікування, цими питаннями опікуються районні державні адміністрації.
 
На базі госпіталю з 2010 року вирішуються питання забезпечення ветеранів війни протезно-ортопедичними виробами та іншими засобами реабілітації. З метою підвищення якості відбору хворих госпіталю на окремі види протезування організоване щотижневе відвідування закладу фахівцями Харківського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства.
 
З метою поглибленого обстеження ветеранів війни, згідно з договором соціального партнерства між обласною державною адміністрацією та Європейським радіологічним центром щомісяця проводиться обстеження на безоплатній основі ветеранів з госпіталю з найбільш складними випадками захворювання. А всього за 3 роки таке обстеження отримали більше 80 ветеранів.
 
В 2011 році проведено капітальний ремонт операційного блоку із двома операційними залами та відділенням анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії та експрес-лабораторією, а також відремонтовані всі приміщення 1 – 2 поверхів (хірургічне відділення) та частково 3-го поверху (поліклінічне відділення).
 
Також в 2011 році проведено капітальний ремонт приміщення стерилізаційного відділення 1 поверху із підготовкою його до встановлення сучасного стерилізаційного обладнання.
 
Загальна площа відремонтованих в 2011 році приміщень склала 1580 кв.м.; всього відремонтовано 16 палат, 17 кабінетів та допоміжні приміщення, на що з обласного та державного бюджету виділено 3,5 млн.грн.
 
Зазначені заходи дозволили суттєво розширити профіль хірургічних втручань в умовах закладу та забезпечили виконання протоколів та стандартів лікування із значним покращенням лікувального процесу для пацієнтів практично всіх профілів.
 
У 2012 – 2013 р.р. з обласного та державного бюджетів виділено 3,7 млн.грн. для завершення реконструкції головного лікувального корпусу госпіталю. Проведені капітальні ремонти 3, 4 та 5 поверхів, де розташовані терапевтичні відділення, а також ортопедо-травматологічне та фізіотерапевтичне відділення. Загальна площа відремонтованих приміщень складає 3000 кв.м.
Виконані оздоблювальні роботи у 68 палатах для пацієнтів, в столових залах, у приміщеннях для роздачі їжі; в 67 кабінетах; на всіх поверхах замінені системи холодного та горячого водопостачання, водовідведення, електропостачання, встановлені нові прилади освітлення всіх приміщень; замінені 183 двері та ін.
 
У 2012 році госпіталь отримав медичне обладнання на сумму 1 432,1 тис.грн., у тому числі комплект фізіотерапевтичного обладнання у складі 8 різних сучасних фізіотерапевтичних апаратів; ультразвіковий скануючий прилад ULTIMA PA вітчизняного виробництва акціонерного товариства «РАДМІР» вартістю 415 тис.грн.; цифровий рентгено-діагностичних комплекс «МЕДІКС» на 2 робочих місця вартістю 694,6 тис.грн., що забезпечує обробку інформації без використання процесів хімічного проявлення рентгенівської плівки; накопичення інформації здійснюється в цифровому форматі на електронних носіях і дозволяє моніторування в часі змін та динаміки у стані хворого; комплекс дозволяє зберігати відповідну інформацію практично на кожного пацієнта, який хоча би однократно пройшов обстеження.
 
За рахунок залучених та спонсорських коштів завершено оздоблення актової зали на 1 поверсі, де проводяться заходи для ветеранів (концерти, збори, зустрічі з ветеранами під час урочистостей та свят), а також облаштування меблями палат та кабінетів 4 та 5 поверхів, на що спрямовано близько 200 тис.грн.
 
В закладі в 2013 році завершено капітальні ремонти приміщень головного лікувального корпусу із повною заміною комунікації водопостачання, водовідведення, подачі тепла і світла, фасаду та покрівлі;.
Всього ж за 2010 – 2013 р.р. на розвиток матеріально-технічної бази комунального закладу охорони здоров’я «Обласний госпіталь для інвалідів війни», оновлення медичного обладнання, впровадження нових технологій лікування з різних джерел фінансування було спрямовано та використано 13,426 млн.грн. (капітальний ремонт – 9,2 млн.грн.; придбання обладнання – 4,1 млн.грн.),   у  тому числі – з обласного бюджету 7,02 млн.грн.  
 
Це дозволило повністю сформувати в регіоні систему заходів щодо створення сучасних умов лікування та перебування ветеранів війни та інших пільгових категорій в госпіталі відповідно до стандартів та санітарних норм, забезпечити для медичного персоналу якісно нові умови для впровадження нових технологій діагностики та лікування пацієнтів.