Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Звернення Харківського міжрегіонального відділу до учасників руху на внутрішніх шляхах України

ЗВЕРНЕННЯ
Харківського міжрегіонального відділу до учасників руху на внутрішніх шляхах України (власників плавзасобів, юридичних, фізичних осіб, які причетні до їх експлуатації та забезпечують чи здійснюють контроль з безпеки судноплавства)

З 1 травня по 15 жовтня щорічно відкрита мала навігація на ріках та водоймах області. Недоліки минулого сезону знову відносять нас до правового регулювання цього процесу, який затверджений рішенням Харківської обласної Ради від 29 серпня 2013 р. № 800-VI XXIII сесією VI скликання як «Правила користування маломірними (малими) суднами на водних об’єктах Харківської області». Ці Правила є обов’язковими для виконання на території Харківської області для всіх підприємств, установ, товариств, організацій, незалежно від форм власності та їх приналежності до міністерств і відомств, громадян України, іноземних громадян, осіб без громадянства, які користуються маломірними (малими) суднами та плавають ними на річках, озерах, водосховищах, ставках та інших поверхневих водних об’єктах області та ВВШ України. Правила встановлюють основні вимоги при експлуатації маломірних (малих) суден та баз стоянки для них, порядок користування та плавання маломірних (малих) суден на внутрішніх водних шляхах області, вимоги до техніки безпеки та охорони життя людей на воді.

Ці Правила визначають порядок обліку та утримання на пристанях, причалах і в пунктах базування маломірних (малих) суден, інших плавзасобів, їх плавання та пересування та встановлюють відповідальність за додержанням цих Правил судновласниками, судноводіями, посадовими особами, причетним за експлуатацію суден, утриманню баз для стоянки маломірних (малих) суден.

Значна відповідальність за додержанням вимог Правил покладена на органи місцевого самоврядування. То ж, безпечне використання плавзасобів залежить від спільних наших зусиль, всіх тих, хто здійснює експлуатацію малих суден, визначає шляхи та місця, дозволені для руху, встановлює відповідні обмеження згідно чинного законодавства.

У термін до початку навігації, як зазначено Рішенням сесії, обласної Ради, місцевим органам влади слід розглянути питання щодо введення обмежень при використанні маломірних (малих) суден у місцях відпочинку, порядок користування та плавання, розташування причалів та баз стоянок, вимог до техніки безпеки та охорони життя людей на воді.

А безпосередні учасники руху - судноводії до виходу на воду повинні:
- у разі потреби - пройти перевірку знань
- надати органам місцевого самоврядування дані про наявність плавзасобів з вказаними реєстраційними номерами
- пройти технічний огляд плавзасобу
- укомплектувати індивідуальними рятувальними засобами човен

При цьому слід пам’ятати, що вихід на воду можливий при наявності:
- посвідчення (свідоцтва) на право керування судном і контрольного талону
- свідоцтва на придатність малого судна до плавання, з відміткою в ньому про проходження щорічного техогляду
- при користуванні судном, що належить іншому власникові - доручення, юридично оформленого, посвідчення з контрольним талоном на своє ім'я, свідоцтва про придатність малого судна до плавання з відміткою в ньому про проходження щорічного техогляду.

Персональну відповідальніссть за забезпечення безпеки плавання маломірних (малих) суден та безпечну експлуатацію баз стоянок несуть посадові особи юридичних установ незалежно від форми власності та підпорядкування, фізичні особи - підприємці, громадяни, яким належать зазначені судна (бази стоянки, бази, табори відпочинку, прокатні пункти, водні атракціони) на правах власності, або які використовують їх за договорами оренди.

За додержанням цих Правил судновласниками, судноводіями, посадовими особами, відповідальними за експлуатацію суден, а також баз для стоянки маломірних (малих) суден, а також баз для стоянки маломірних (малих) суден здійснює Харківський міжрегіональний відділ Державної інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті.

Наша адреса: інд. 61026, м. Харків, вул. 7-ї Гвардійської армії, 14