Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Державна інспекція з контролю за цінами в Харківській області інформує

Результати контрольної роботи Державної інспекції з контролю за цінами в Харківській області у травні 2010 року.

Підсумки контрольної роботи Держінспекції цін, здійсненої у травні п.р., наочно свідчать про зневажливе ставлення окремих суб’єктів господарювання до вимог державної дисципліни цін.
Так, з 29 перевірених суб’єктів господарювання Харківської області, у 16 суб’єктів (55,2відс.) встановлені порушення державної дисципліни цін при встановленні, формуванні та застосуванні цін при реалізації товарів та тарифів при наданні послуг споживачам. За результатами цих перевірок до порушників застосовано адміністративно-господарських санкцій на суму 7,8млн.грн., вісім посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності, попереджено обрахування споживачів на суму 77,4тис.грн.

Держінспекцією цін, в межах заходів системного контролю за дотриманням суб’єктами господарювання діючого порядку ціноутворення на продукти харчування, встановленого розпорядженнями Харківської облдержадміністрації, перевірено 11 суб’єктів господарювання. У 9 з них (або 82 відс.) встановлені порушення державної дисципліни цін при реалізації продовольчих товарів. З числа порушників, п’ять суб’єктів господарювання (55,6відс.) порушували вимоги розпорядження Харківської облдержадміністрації від 08.05.08. №277, яким запроваджено державне регулювання оптово-відпускних цін на продовольчі товари, шляхом декларування їх зміни. Інші завищували граничні розміри торговельних надбавок, встановлених розпорядженнями облдержадміністрації від 29.05.08 №320, від 28.07.08 №443. До порушників застосовано адміністративно-господарські санкції на загальну суму 7,7млн.грн. Крім того, в результаті приведення цін до вимог чинного законодавства, попереджено обрахування споживачів на 59,8тис.грн.
Внаслідок порушення порядку обов’язкового декларування зміни оптово-відпускних цін, нижченаведені суб’єкти господарювання, перевірені у травні п.р., отримали необґрунтовану виручку за рахунок реалізації продовольчих товарів за завищеними цінами: Приватне підприємство "ХДФ" (олія соняшникова, отримана виручка – 2109,2тис.грн.); ТОВ "Паритет Агро" (олія соняшникова, отримана виручка – 445,3тис.грн.); Приватне підприємство "Курчата Слобожанщини" (м’ясо птиці, отримана виручка – 3,5тис.грн.); ТОВ "Ортопрот" (борошно пшеничне, отримана виручка – 1,0тис.грн.); ТОВ "Хабіс" (борошно житнє, отримана виручка - 0,7тис.грн.). За результатами перевірок до зазначених порушників застосовані санкції на загальну суму 7679,1тис.грн.;
Філія №8 ПП "Білла Україна", ТОВ "Промснаб", ТОВ "Олімп Трейд", ТОВ "Віал–Маркет" формували ціни на окремі продовольчі товари із застосуванням торговельних надбавок, які в деяких випадках перевищували граничні майже у 2 – 8 разів. Внаслідок цього, ціни реалізації були завищені на сир твердий на 0,84грн./кг – 25,77грн./кг, на цукор-пісок на 0,52 – 1,11грн./уп., на олію соняшникову фасовану на 0,74 – 5,27грн./уп. та ін., а споживачі обраховані на 20,4тис.грн.

Держінспекцією цін перевірено 8 суб’єктів господарювання з питання дотримання ними порядку ціноутворення при наданні житлово-комунальних послуг. У 2-х з них ( або 25 відс.) встановлено порушення державної дисципліни цін. До порушників застосовано санкції на суму 120,3тис.грн.

Кулиничівське виробниче управління житлово-комунального господарства "Українка"при нарахуванні плати за послугу з централізованого водопостачання для населення, бюджетних та інших споживачів смт.Кулиничі та с.Затишшя, в період з червня 2009р. по березень 2010р., порушило вимоги чинного законодавства, застосувавши тарифи, встановлені Кулиничівською селищною радою та затверджені рішенням сесії від 14.01.09 без наявності висновків щодо розрахунків економічно обґрунтованих планових витрат на послугу та введені в дію без їх офіційного оприлюднення.
Внаслідок цього, управлінням застосовано завищені тарифи на послугу з централізованого водопостачання: для населення на 0,40грн./м3; для бюджетних установ на 2,00грн./м3; для інших споживачів на 3,60грн./м3 і отримано необґрунтовану виручку у сумі 38,4тис.грн.
За підсумками перевірки до Кулиничівського виробничого управління житлово-комунального господарства "Українка" застосовано санкції на суму 115,3тис.грн., начальника управління притягнуто до адміністративної відповідальності.

Держінспекцією цін, крім контрольної роботи забезпечується постійний моніторинг цін на окремі види нафтопродуктів. За результатами моніторингу, здійсненого протягом травня п.р. на базових АЗС, зафіксовано зниження (на 0,6відс. – 2,2відс., або на 0,05-0,15грн./л), як мінімальних, так і максимальних роздрібних цін на всі марки нафтопродуктів по яких проводиться моніторинг.
Станом на 31.05.10 роздрібні ціни на нафтопродукти становили:
мінімальні:
- дизельне паливо – 6,65грн./л,
- бензин А-76 – 6,65грн./л, - бензин А-95 – 7,65грн./л;

максимальні: - дизельне паливо – 7,20грн./л;
- бензин А-76 – 7,05грн./л;
- бензин А-95 – 8,10грн./л.

Начальник Держінспекції А.Г.Шалигін