Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Прес–реліз про підсумки роботи галузевої науки за І квартал 2010 року

(в сфері впливу Головного управління промисловості, транспорту і зв’язку)

За підсумками І кварталу 2010 року обсяги виконаних робіт по науковим установам склали 300 млн. грн., що на 126,7 % перевищує аналогічний показник 1 кв. 2009 року та майже складає половину обсягів за 2009 рік в цілому, це відбулося за рахунок збільшення обсягів робіт на КП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. О.О. Морозова" (КП ХКБМ) - 1137 % .
Частка робіт, що виконані власними силами установ у І кварталі 2010 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року змінилася та становить 92,6 % проти 87 % у І кварталі 2009 році.

Найбільші обсяги виконаних робіт при забезпеченні досить високих темпів зростання до рівня І кварталу 2009 року мають такі установи: КП ХКБМ, ВАТ "Хартрон", УкрДНТЦ "Енергосталь", Гипрококс, ВАТ НДІ радіотехнічних вимірювань, ДП "Харківське агрегатне конструкторське бюро" (ДП ХАКБ), ДНВП "Меридіан", ВАТ "УкрНДІ вогнетривів", НДТІ приладобудування.
На ці наукові установи припадає майже 92 % загальних обсягів виконаних робіт (за підсумками І кварталу 2009 року - 85,5 %).

При загальному зростанні обсягів виконаних робіт ряд наукових установ допустили значне падіння: Діпрохімреактив, ЦККБ "Протон", Укрдіпроважмаш, ДНДЦ нормативно-технічних матеріалів за праці, ДП НДПІ "Союз".

Взагалі, за підсумками І кварталу 2010 року частка наукових установ, що збільшили темпи обсягів виконаних робіт дорівнює майже 60%, у І кварталі 2009 року цей показник складав 51 % від загальної кількості установ.

В цілому по галузевій науці спостерігається тенденція до зростання середньомісячної продуктивності праці. За підсумками І кварталу 2010 року вона склала 5905 грн., це більше на 21 % відповідний період минулого року.

При цьому, найбільше зростання середньомісячної продуктивності праці припадає на конструкторські-технологічні організаціям та науково-виробничи підприємствам – вона зросла на 31,0 %, по науково-дослідним інститутам вона зросла на 24 %, також відбулося незначне зменшення на проектних інститутах – на 1,3 %.

У І кварталі 2010 року показник середньооблікової чисельності штатних працівників в галузевій науці, в порівнянні з 1 кварталом 2009 року, зменшився на 3 % і становить 7895 осіб.
За підсумками І кварталу 2010 року середня заробітна плата по галузевій науці становить 2336 грн., що майже на 17,8 % перевищує показник аналогічного періоду попереднього року, на 417 грн. – середньообласний показник (1919 грн.), та на 343 грн. – показник по Україні (1993 грн.).

Найбільший рівень заробітної плати мають наукові установи:
Гипрококс, ТОВ НВП "Меридіан", Укрзалізничпроект, КП ХКБМ, ДП ХАКБ, ВАТ "Хартрон", УкрДНТЦ "Енергосталь".

Найменший рівень заробітної плати: ВАТ "Гіпротракторосільгоспмаш", ЗАТ ЦКБ "Строммашина", ДНДЦ нормативно-технічних матеріалів з праці, ДП НДПІ "Союз".

Протягом І кварталу 2010 року загальна сума чистого прибутку наукових установ збільшилась, при цьому, більш рентабельно працювали наукові установи державного сектору економіки. За підсумками І кварталу 2010 чистий прибуток збільшився на 11% та перевищив 6 млн. грн.. З загальної кількості наукових установ, що звітували, 67 % спрацювали з прибутками.

Найбільш рентабельно традиційно працювали: Гипрококс, ВАТ "Хартрон", УкрДНТЦ "Енергосталь", УХІН, ДП ХАКБ, КП ХКБМ.

За рейтингом наукових установ, який розрахований за основними показниками діяльності, по підсумках І кварталу 2010 року до першої десятки увійшли КП ХКБМ, ХАКБ, Гипрококс, ВАТ "УкрНДІхіммаш", УкрДНТЦ "Енергосталь", ВАТ "Хартрон", Укрзалізничпроект, ВАТ "УкрНДІ вогнетривів" та інші.

Аутсайдерами по усіх показниках є: ДП НДПІ "Союз", ЗАТ ЦКБ "Строммашина", ДНДЦ нормативно-технічних матеріалів з праці, ДП ХНДІ технології машинобудування, ВАТ "Діпрозаводтранс".