Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація про етнофестиваль «Печенізьке поле 2013»

15 вересня 2013 року на березі Печенізького водосховища відбувся ХІІ етнофестиваль «Печенізьке поле», який зібрав цього року понад 120 000 гостей.
У цьому році для гостей печенізької землі була організована робота різноманітних майданчиків з цікавими програмами: «Традиції Слобожанщини», «Місто майстрів», «Сувенірна лавка», «Етнокараоке», «Земля смачної каші», «Народні усмішки», «Повітряні перехрестя», Диво-схил «Веселка Слобожанських казок», «Зоогородок» тощо.
Другий рік поспіль популярністю у відвідувачів фестивалю користується телешоу «Караоке на майдані» з Ігорем Кондратюком. В цьому році у пісенному конкурсі взяли участь 30 представників з районів та міст Харківської області.
До другого туру програми пройшли: Дмитро Островерх (Дергачівський район), Раїса Поляцькова (Сахновщинський район), Оксана Соболєва (м. Первомайський), а також Євген Піскун (Харківський район). Переможцем конкурсу став представник Дергачівського району Дмитро Островерх, який в нагороду отримав головний приз - великий плазмений телевізор.
В роботі «Ярмарку майстрів» взяли участь більше 130 майстрів з Харківської, Полтавської, Донецької областей та Західної України. Учасники ярмарку представили розмаїття своїх робіт: вишиванки, народні ляльки, керамічні вироби, вироби з дерева, лози, рогозу, соломки, скла та металу. Гості Фестивалю змогли не тільки ознайомитися з роботами майстрів, але й придбати на згадку про фестиваль предмети народної творчості.
На п’яти майданчиках «Міста Майстрів» народні умільці з Харкова та області знайомили гостей Фестивалю з секретами своєї майстерності. Відвідувачі стали учасниками робочого процесу в імпровізованих майстернях «Різьбяра», «Кузні», «Гончарної майстерні», «Майстерні з лозоплетіння» та «Ткацтва».
Зануритися в атмосферу побуту українського козацтва можна було на майданчику «Козацького відпочинку».
В рамках етнофестивалю відбувся обласний відкритий конкурс гумору «Шельменко вітає +», в якому взяли участь 33 творчі одиниці (колективи і окремі виконавці), усього близько 100 чоловік учасників з 26 районів і 3-х міст Харківської області.
Переможцями конкурсу «Шельменко вітає» стали:
Гран – прі – Станіслав Чандер з Нововодолазького району.
1 місце – Народний театр «Зеркало +» Первомайського РБК, Раїса Троїцька і Наталія Олексюк з Сахновщинського РБК.
2 місце – Наталія Пономарьова з Шевченківського району, Марія Петрик і Любов Заринська з Красноградського району.
3 місце – Світлана Чулей із Зачепилівського району та Олена Зозуля з Балаклейського району.
Цьогорічний Диво-схил прикрасили дивовижні композиції, виготовлені з природного матеріалу за темою «Веселка слобожанських казок». В конкурсі робіт взяли участь 21 район та 2 міста Харківської області. За результатами конкурсу перше місце присудили Нововодолазькому району за скульптуру «Котилась торба…», що була створена за мотивами слобожанської легенди та записаною фольклорно - етнографічним гуртом «Вербиченька» під час проведення фольклорно-польових експедицій.
Друге місце присудили м. Ізюму за скульптуру-декорацію «Пан Коцький». Це найбільш велика скульптура серед усіх представлених на Диво-схилі. Вона являла собою метафоричне втілення кота, як пана, що фігурує у багатьох українських казках.
Третє місце отримав Барвінківський район за втілення української народної казки «Горобець - добрий молодець».
Біля майданчику «Диво-схил» Харківською обласною бібліотекою для дітей було організовано тематичну книжкову виставку «Казки Слобожанщини», батькам з дітьми роздавалися флаера та тематичні буклети про діяльність бібліотеки.
У концерті фестивалю на головній сцені виступили відомі виконавці і групи, такі як: Ірина Білик, оркестр «Ренесанс», гурт «Гайдамаки», «Bandur bend», «Бумбокс».
Справжнє шоу на воді подарувала глядачам збірна команда Росії з флайбордінгу. Незабутнім видовищем став їх нічний виступ із світловим лазерним шоу та феєрверком.
Ще однією подією фестивалю стало встановлення світового рекорду з виготовлення каші торговою фірмою «Терра». 2200 літрів вівсяної каші з вершками та ягодами варили у 3-тонному казану та пригощали всіх гостей свята. Цей рекорд було зафіксовано представниками книги рекордів Гіннеса.
В цьому році всі відвідувачі фестивалю мали можливість не тільки відвідати фестивальні майданчики, але й взяти участь у інтерактивних конкурсах «Буде хліб, буде і пісня», на краще національне вбрання та у змаганнях «Слобожанське коло».
Гості фестивалю мали можливість скористуватися послугами боді-ардистів та отримати свої портрети, написані студентами Харківського художнього училища під час відвідування етнофестивалю.
Від обласного комунального закладу «Харківський організаційно- методичний центр туризму» працював туристсько-інформаційний центр. Працівники центру разом з волонтерами – студентами Харківського Національного університету імені В.Н.Каразіна, Харківського університету міського господарства та Харківської державної академії культури надавали необхідну інформацію про етнофестиваль та проводили для всіх бажаючих екскурсії по майданчикам «Печенізького поля». Також було організовано велопарковку для велосипедистів та «наметове містечко» для туристів, в якому були створенні належні умови для відпочинку та надана необхідна організаційна допомога.