Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Укладання договорів стосовно розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності в Харківській області у 2009 році

У 2009р. в Харківській області 64 підприємства та організації займалися діяльністю, пов’язаною з укладанням договорів стосовно розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності. При цьому, придбанням майнових прав було зайнято 12,8% підприємств (організацій) або майже кожне восьме підприємство країни з числа тих, що займалися відповідною діяльністю, а переданням майнових прав – 20,7% або майже кожне п’яте підприємство країни з числа тих, що надавали дозвіл на використання об’єктів права інтелектуальної власності. Загальна кількість чинних ліцензій, ліцензійних договорів та договорів про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності становила: з придбання майнових прав та отримання дозволу на використання об’єктів права інтелектуальної власності (ОПІВ) – 119 одиниць; з передання майнових прав та надання дозволу на використання ОПІВ – 851 од.
За кількістю чинних договорів стосовно розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності область посідає провідні місця серед інших регіонів. Так, їй належить 13,1% з усіх договорів країни з придбання майнових прав (друге місце після Хмельницької області, на рахунку якої 25,6%); наступні позиції займають м.Київ (11,4%) та Донецька область (7,8%). За кількістю чинних договорів з передання майнових прав область впевнено лідирує: їй належить 32,4% загальноукраїнського числа відповідних договорів; на другому, третьому та четвертому місцях знаходяться Київська область (27,6%), м.Київ (20,9%) та Хмельницька область (5,1%).
Впродовж 2009р. підприємствами та організаціями області укладено ліцензійних договорів та договорів про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності з отримання дозволу на використання ОПІВ у кількості 41 од та 473 од – з надання дозволу на використання ОПІВ.
Найчастіше у 2009р. дозвіл було отримано (чи надано) на використання таких об’єктів права інтелектуальної власності: сорти рослин (71,7% загальної кількості ОПІВ), торговельні марки (17,6%) та промислові зразки (8,5%).

Начальник Головного управління О.С.Никифоров