Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Прес-реліз. 8-й Всеукраїнський з’їзд якості під девізом «Якість як національна ідея України»

ПРОГРАМА ДІЙ
ДЛЯ ПЕРЕТВОРЕННЯ УКРАЇНИ В ПРОЦВІТАЮЧУ КРАЇНУ

Коефіцієнтом корисної дії (ККД) промисловості і економіки та одним із інтегральних показників ефективності управління державою є значення Валового національного доходу (ВНД) на душу населення. В Україні він дорівнює приблизно 3 тис. $, що від 15 до 20 разів менше, ніж у розвинених європейських країнах. Звідси і держбюджет, який не в змозі забезпечувати прийнятну якість життя наших співгромадян. Значення ВНД у найбільшій мірі залежить від результатів роботи вітчизняних підприємств, організацій і установ. В Україні основна маса компаній у порівнянні зі світовими лідерами за продуктивністю нижча до 10 разів, за рівнем дефектності вища до 1000 разів і має в рази більш високу собівартість. А це, у свою чергу, наслідок низького рівня ділової досконалості більшості вітчизняних компаній, застосування ними недосконалих систем менеджменту. За прийнятою у світі 1000-бальною шкалою досконалості, українські компанії в масі відповідають 150-250 балам, що у 3-5 разів нижче, ніж у світових лідерів та у 2-3 рази нижче, ніж у основної маси компаній розвинених країн Європи. Низький рівень ділової досконалості основної маси наших організацій - це, образно кажучи, хиткий фундамент, на якому неможливо побудувати процвітаючу економіку.

В Україні добре відомий досвід просунутих компаній Європи і світу. Цей досвід, що відображений у фундаментальних концепціях і моделях досконалості, апробований на ряді вітчизняних підприємств, що дозволило їм значно підвищити рівні своєї ділової досконалості і конкурентоспроможності, забезпечити задоволеність зацікавлених сторін, істотно поліпшити економічні показники. Ці організації практично не мають претензій від споживачів, не забруднюють природне середовище, ефективно використовують ресурси, мають високий рівень доходів і сумлінно платять з них податки до держбюджету. У них створені безпечні умови праці, а співробітники отримують прийнятну зарплату і є платоспроможними споживачами. Слід зауважити, що концепції та моделі досконалості є соціально орієнтованими і сприяють підвищенню рівня корпоративної соціальної відповідальності організацій, які ними керуються. Українські компанії-лідери вже досягають 550-650 балів, що значно перевершує основну масу компаній розвинених країн. Ці лідери прокладають дорогу в завтрашній день і наочно демонструють перспективний шлях для розвитку економіки України.

Накопичений методичний та практичний досвід дозволяє Україні перейти від окремих експериментів до широкомасштабного вдосконалення підприємств, організацій і установ всієї України. І сьогодні завдання і уряду, і громадськості якраз і полягає в тому, щоб розгорнути в країні масовий рух за ділову досконалість і якість. Але для цього, перш за все, необхідна ефективна державна мотивація для всіх без винятку організацій. Причому, така мотивація може бути забезпечена практично без залучення державних фінансів. Але вона повинна бути достатньою, щоб власники, керівники та персонал компаній, насамперед, повірили і захотіли, а потім - дізналися, як і зуміли безперервно вдосконалюватися на засадах кращої світової практики. І, завдяки цьому, цілеспрямовано наближалися до рівня просунутих європейських компаній.

Що стосується мотивації, то тут уряд повинен переконливо продемонструвати вітчизняним підприємствам, наскільки престижно бути досконалими і цілеспрямовано вдосконалюватися, демонструючи до таких компаній свою повагу і довіру. Це може бути забезпечено шляхом нагороджень, а також послаблень державного контролю та нагляду у міру вдосконалення компаній і підтвердження ними більш високих результатів. Крім цього, держава повинна таким компаніям гарантувати дієвий захист від недобросовісних конкурентів, перш за все рейдерів, і переважно надавати наявні преференції.

Підняті та інші питання були обговорені на 8-му Всеукраїнському з'їзді якості, який відбувся в Києві 23 травня ц.р. Мета З’їзду, що пройшов під гаслом «Якість як національна ідея України», — виробити загальнонаціональні підходи до подальшого підвищення ділової досконалості українських підприємств, організацій і установ та, відповідно, забезпечення безпечності й поліпшення якості продукції (послуг), підвищення задоволеності та посилення захисту прав споживачів, підвищення конкурентоспроможності продукції, компаній та економіки, покращення життя громадян.

Організаторами З’їзду виступили: Українська асоціація якості (УАЯ), УСПП, Мінекономрозвитку України та Держпідприємництва України за участю Мінагрополітики, МОЗ, Мінрегіону, Мінінфраструктури, Мінекології, ФПУ, НАНУ, ТППУ, Союзу споживачів України, ряду інших державних і громадських організацій. З’їзд підтримано Кабінетом Міністрів України. Учасників З’їзду привітали Генеральний директор Європейської організації якості (EOQ), Президент Міжнародної гільдії професіоналів якості, Голова Державного комітету стандартизації Республіки Білорусь, Президент Всеросійської організації якості тощо. У роботі З’їзду взяли участь 232 делегати, що представляли центральні й місцеві органи державної влади, всеукраїнські громадські об’єднання, підприємства та організації з усіх регіонів України, а також понад 90 гостей.

Відбулося два пленарних засідання та засідання 4-х сесій, на яких розглянуто питання за напрямками: сталий розвиток, соціальна спрямованість, організаційна досконалість і конкурентоспроможність; права людини як споживача та їх захист; безпека продукції (послуг) і технічне регулювання; якість продукції (послуг) і стандартизація. Всебічно обговоривши стан, проблеми та перспективи у сфері безпеки і якості продукції (послуг), ділової досконалості організацій та захисту прав споживачів, учасники З’їзду прийняли Резолюцію, яка на наступні два роки має стати програмою дій для перетворення України в процвітаючу країну. Також учасники З’їзду прийняли Звернення до Президента України, Верховної ради України та Кабінету міністрів України, в якому, зокрема, запропонували 2014-2016 роки оголосити в Україні роками ділової досконалості і якості та ввести в країні формулу «Чим досконаліша організація, тим комфортніше їй в державі».

У природі на зміну зимі завжди приходить Весна і все живе, кожна травинка пробуджується і починає тягнутися до Сонця - там тепліше і комфортніше. Пора і в нашій економіці змінити зиму на Весну, яка пробудила б ділові кола і спонукала їх вивчати кращу практику, тягнутися за лідерами і ставати кращими. І це потрібно зробити якомога швидше, щоб не виявилося занадто пізно.