Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Що дітям – радість, то батькам – клопіт. Як влаштувати дитину у садок, школу, табір («Пряма телефонна лінія» в газеті «Слобідській край» за участю заступника голови ХОДА Євгена Савіна)

Наприкінці навчального року батьки передчувають літні клопоти, пов’язані із майбутнім їхніх дітей. Одні обирають оздоровчий табір, до якого можна відправити дитину влітку, інші стають у чергу в дитячий садок, треті – готуються до вступної кампанії та цікавляться, чи є в дитини шанс потрапити на бюджетне навчання у внз. На всі ці запитання читачів відповідав під час прямої лінії в «СК» заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Євген Савін.
 
Область отримає 26 нових шкільних автобусів
 
Я жителька села Нове Пекельне Зачепилівського району, Шевченко Світлана Миколаївна. У листопаді минулого року в нас згорів шкільний автобус. Нам пообіцяли виділити новий, але станом на сьогодні його ще нема, дітей підвозять маленькою маршруткою.
– Обласна державна адміністрація відповідально підійшла до вирішення даного питання. У нас є державна програма із забезпечення шкільними автобусами. До переліку населених пунктів Харківської області, які очікують одержання автобусів, згідно з даною програмою, включено Зачепилівський район. Наразі ми чекаємо ці автобуси у другому півріччі. Крім того, ваша районна державна адміністрація віднайшла частину коштів на придбання другого автобусу. Спільними зусиллями обласної та районної державних адміністрацій для Зачепилівського району буде придбано ще один автобус. Таким чином, у вересні ви отримаєте два нових автобуси. Взагалі Харківська область (у межах державної програми) отримає 16 шкільних автобусів на суму 6,5 млн грн від Міністерства освіти і науки, ще п’ять заплановано придбати за кошти обласного бюджету, і п’ять куплять райони за власний кошт. Таким чином, автопарк шкільних автобусів нашої області поповниться 26-ма одиницями.
 
Це Кульпак Наталія Сергіївна із села Зіньківщина Зачепилівського району. Допоможіть нам відкрити дитячий садочок у селі Нове Пекельне. Адже майже 42 дитини не мають можливості відвідувати дошкільний заклад, багато батьків, у тому числі і я, щодня возимо дітей із собою на роботу.
– Дякую за сигнал, я вивчу це питання та візьму його під мій особистий контроль. Зазначу, що цього року планується відкриття по області нових дитячих груп. У минулому році їх відкрили більше 30-ти. У вас 42 дитини – це на дві групи. Цілком доречно, щоб така велика кількість дітей мала можливість ходити до дитячого садка. Коли буду в Зачепилівці з робочим візитом, неодмінно заїду подивитися й вашу школу. Я часто відвідую Зачепилівський район. Нещодавно ми там відкрили сільський клуб, а незабаром відкриємо і дитячий садок.
 
Це Матвієнко Юрій Миколайович, селище Савинці Балаклійського району, я депутат селищної ради. У нас на базі школи буде створюватися навчально-виховний комплекс. Наскільки це виправдано?
– Зараз дитячий садок у комунальній власності та фінансується з бюджету селища. Ми пропонуємо, враховуючи всі технічні вимоги, зняти з вас витрати на утримання дитсадка і передати його на забезпечення до районного бюджету. По-друге, це економія коштів на електроенергію і теплопостачання. Наразі нам треба шукати форми, які дозволятимуть і школу утримувати, і дитсадок.  Я обов’язково приїду до вас у селище і подивлюсь, у якому стані дитсадок і куди його можна перевести.
 
Ще одне запитання: куди треба звернутися і з чого почати, щоб у нас обладнали футбольне поле зі штучним покриттям? До нас з’їжджатимуться мешканці з навколишніх сіл.
– Це питання є пріоритетним у сфері розвитку фізичної культури в сільських районах області. Ми дуже серйозно займаємося програмою обладнання синтетичних майданчиків:  за три роки зробили близько 40 полів по Харківській області. Як тільки ми розпочнемо роботи за цією програмою в цьому році, коли дочекаємося фінансування, то і в Савинцях зробимо таке поле. Підготуйте, будь ласка, логістику щодо футбольного поля: з яких сіл їхатимуть люди, яка їх кількість передбачається.
 
– Мене звати Ольга Анатоліївна, я живу в селищі Близнюки. У мене спортивна родина. Що робитиме найближчим часом обласна державна адміністрація для створення умов для занять спортом?
Близнюки – це район, у якому люди займаються спортом не за вказівкою, а за власним бажанням, починаючи від голови районної адміністрації Лідії Шулець, яка сама займається волейболом, і закінчуючи пересічними громадянами. Це просто чудово і сильно виділяє ваш район серед інших. У Близнюках розташований один з найкращих в області стадіонів, є два майданчики із синтетичним покриттям, тренажери, відремонтований зал із сучасними душовими й туалетами. Наша головна мета сьогодні – дати можливість доступу людей до спортивних об’єктів і створити необхідні умови для заняття спортом. Найголовніше, що ми можемо зробити швидко в рамках наявних фінансів – це спортивні і тренажерні майданчики. Поступово будемо переходити до питання спортивних споруд швидкого будівництва. У Боровій ми вже відкрили фізкультурно-оздоровчий комплекс, ще у чотирьох районах заклали фундамент ФОКів. Близнюки – на черзі, у 2014 році ми збудуємо у вас спортивний комплекс, закритий, теплий, зручний і комфортний.
 
Злиття внз – лише чутки 

– Я Рожкова Ольга Олександрівна. Моя донька – студентка Харківської академії дизайну і мистецтв. Зараз поширюються чутки з приводу злиття нашого внз з Академією міського господарства. Це просто чутки чи дійсно є такі плани?
–  Я як державний службовець, що опікується в тому числі вищою школою, можу сказати, що жодних офіційних вказівок або документів з приводу злиття Академії дизайну і мистецтв і Академії міського господарства сьогодні нема.  Те, що в Україні існує тенденція злиття вишів, це правда, але й об’єктивна потреба сучасного економічного стану країни. У Харківській області зливаються три сільськогосподарські внз – це факт. Усе інше – розмови, домисли, плітки. На сьогодні відсутня інформація навіть про подібні плани. Існує ціла процедура злиття внз, яка вимагає окрім наказу МОНУ, рішення Кабінету міністрів і згоди трудових колективів навчальних закладів.
 
– Мене звати Валентина Едуардівна,  я з Харкова. У цьому році моя донька закінчуватиме школу і вступатиме до вищого навчального закладу. Мене цікавить затвердження державного замовлення.
– Кількість бюджетних місць станом на сьогодні Міністерство освіти і науки поки що не затвердило. Але ми обговорювали з керівниками вишів кількість місць державного замовлення у кожному закладі. Думаю, що до моменту подачі абітурієнтами документів 1 липня, ми вже розумітимемо ці цифри. Цю інформацію буде розміщено на стендах приймальних комісій.
 
Це Володимир Миколайович із Лозової. Моя дитина буде цього року вступати до університету. Чи готова область до тестування, як буде організовано ЗНО?
– Наразі можу підтвердити, що Харківська область готова до проведення ЗНО. Підтвердженням цього є розпорядження голови обласної державної адміністрації Михайла Марковича Добкіна про посилення контролю над організаційними питаннями, пов’язаними з проведенням ЗНО. Робота з підготовки цієї відповідальної процедури триває і в області. Зазначу, що в Лозовій будуть свої пункти тестування, тому вам нікуди не треба буде їхати. У нас працює регіональний центр оцінювання якості освіти, вже визначено місця тестування, у Харкові це виші, вони завжди готові до проведення ЗНО. По області такі пункти будуть у Краснограді, Лозовій, Куп’янську та Ізюмі. Усе підготовлено: і викладачі, і охорона, і медицина, і транспорт.
 
– Мене звати Єгор, я живу в Харкові. Що  сьогодні можуть запропонувати районні бібліотеки, аби молодь захотіла туди піти?
– Питання збереження бібліотечної мережі дійсно актуальне. Особливо важлива наявність бібліотек у сільській місцевості. Наші бібліотеки намагаються не відставати від розвинутого світу. Тому сьогодні 25 % бібліотек області вже комп’ютеризовано, там безкоштовний Інтернет. Тому ви можете не тільки взяти книгу, а скориставшись Інтернетом, дізнатись, яка література є в тій чи іншій бібліотеці. Приходячи до бібліотеки, ви отримуєте кілька безкоштовних послуг, плюс комфортні умови для читання та роботи, і вам можуть надати грамотну консультацію.
 
Путівки в табори не подорожчають
 
– Мене звуть Оксана, я жителька Харкова. Мене як маму двох дітей цікавить питання оздоровлення під час літніх канікул. Чи можуть табори нашої області надати умови для творчого розвитку дітей?
– Ми багато років тримаємо питання оздоровлення дітей на жорсткому контролі, тому в цьому році всі 37 таборів області буде відкрито. Крім того, для шести оздоровчих таборів спеціально виділили кошти на покращення матеріально-технічної бази. 2013 рік Президент України оголосив роком дитячої творчості, і цей напрям особливо є актуальним у питанні оздоровлення дітей і проведення творчих змін у таборах. Будуть проходити такі творчі зміни: «Повір у себе» в таборі «Берізка» Золочівського району, «Лідер» у таборі «Ромашка», «Світ спорту» проходитиме в «Олімпії» Балаклійського району, «Юний рятувальник» – у таборі школи Бойко, «Національні візерунки» – у «Барвінку» Барвінківського району,  тематична зміна «Подорож у літо» – на базі «Орлятка» Борівського району тощо. Мені подобається, що деякі керівники районів мають змогу знизити вартість путівок до таборів без утрати якості, як, наприклад, голова Чугуївської районної державної адміністрації – Володимир Лобойченко. Завдяки його ініціативі один із доволі занедбаних таборів приведуть до ладу вже цього літа. Першу зміну діти мешкатимуть у наметах, з ними займатимуться офіцери і спортсмени. Тобто фактично кожна зміна у таборах проходитиме за тією чи іншою тематикою, і діти зможуть проявити себе як у спорті, у творчості, так і в знаннях.
 
– Мене звати Ірина Юріївна з Харкова. Чи є повний список дитячих оздоровчих таборів області, де його можна переглянути?
– Список є, найближчим часом ви зможете побачити його в метро, крім того, ми роздаємо буклети у школах і в різних закладах, де концентруються батьки та діти. З цього питання ви можете зателефонувати до Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту обласної державної адміністрації та отримати каталог з переліком усіх таборів, їх описанням і контактами. Що стосується вартості путівок, то в цьому році фонд соціального страхування Харківської області виділив 24,5 млн грн для компенсації в розмірі 900 грн на кожну путівку (всього приблизно 9 тис. путівок). Якщо ви застраховані, працюєте на підприємстві будь-якої форми власності і відраховуєте кошти у фонд соцстраху, ви можете зменшити вартість путівки, яка в середньому по області коштує до 2500 грн, на 900 грн у будь-який табір області для своєї дитини. Сьогодні у нас є достатньо коштів, щоб усе компенсувати. А якщо вам дозволяє статус, ви можете й безкоштовно отримати путівку.
 
Тамара КІЧ