Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Прес-реліз виставки "Михайло Овсянкін. Скульптура. Рисунок. Акварель"

6 травня о 1600 у виставковій залі Харківського художнього музею відбудеться відкриття виставки творів скульптора-фронтовика Михайла Федоровича Овсянкіна, присвяченої 65-й річниці Великої Перемоги над німецько-фашистськими загарбниками.
Михайло Федорович Овсянкін пройшов дорогами війни в рядах танкових військ Північно-Західного, Ленінградського, Першого Українського фронтів, визволяв Сталінград. На війні став інвалідом, після Перемоги закінчив Харківський державний художній інститут (1948-54). З 1960 року брав участь у республіканських і всесоюзних виставках. Заслужений діяч мистецтв України (1978). Лауреат державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка (1977).
За своє життя знаний харківський скульптор створив чималу кількість творів. В його активі і великі монументальні роботи, і пам'ятники видатним діячам науки та культури, і скульптурні портрети та барельєфи. Займався медальєрним мистецтвом, рисунком й аквареллю. В якому б матеріалі скульптор не працював граніт, бронза, бетон чи дерево – завжди виходило талановито. Матеріал підкорявся йому, відчував його професійні руки.
Особливою сторінкою творчості Овсянкіна є численні меморіальні пам'ятники. Цілісністю вияву задуму відзначається Меморіальний комплекс Слави у Харкові, домінантою якого є фігура Батьківщини-Матері. Непорушний в своїй величі пам'ятник вражає виразністю узагальненого трактування постаті, зовнішньою стриманістю і внутрішньою динамікою. Одним з поширених видів монументальної пластики в творчому надбанні Овсянкіна є пам'ятники-погруддя. Серед найцікавіших – пам'ятники Героям Радянського Союзу Г. Куропятнікову, А. Маркову, Г. Жукову. Останній донька маршала Маргарита Жукова назвала кращим скульптурним зображенням батька.
Меморіальні дошки, які прикрашають різні споруди – також частина творчого доробку скульптора. Однією з останніх робіт стала меморіальна дошка вченому Ю. Кондратюку (О. Шагрею), що встановлено на будинку по вулиці Сумській у Харкові.
А ще Овсянкіну подобалось дарувати свої твори. Скільки їх зараз в музеях і приватних колекціях! 2003 року щедрий скульптор подарував приморському селищу Андріївка під Севастополем шістдесят своїх робіт і колекцію посмертних масок великих людей, яку збирав з 1948 року. Планував зробити в Андріївці алею зі скульптурними портретами передовиків села. Не встиг...
Багато ще не сказано про скульптора, а ще більше не написано. Чимало спогадів залишилося у близьких, друзів, колег, які пам'ятають цю привітну людину, радіють з того, що на їх життєвому шляху зустрівся Михайло Федорович Овсянкін.

Адреса:
Харківський художній музей
м. Харків
вул. Раднаркомівська,9
тел. 706-33-96