Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Довідка про підсумки роботи із зверненнями громадян у 2014 році.

На виконання Закону України «Про звернення громадян», Указу Президента України від 07 лютого 2008 року № 109 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування» Харківською обласною державною адміністрацією спланована та проводиться робота щодо забезпечення реалізації та гарантування прав громадян на письмове звернення та особистий прийом, обов’язкове одержання обґрунтованої відповіді.

У цілому до всіх гілок влади області надійшло 133017 звернень, що на 15,8 % менше 2013 року. Із загальної кількості 54921 звернення надійшло поштою, 78096 – на особистому прийомі.

Відповідно до частини 5 пункту 1 Указу особлива увага приділялася вирішенню проблем, з якими зверталися ветерани війни та праці, інваліди, громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, багатодітні сім’ї, одинокі матері та інші громадяни, які потребують соціального захисту та підтримки. 12,2 % звернень надійшло від зазначених категорій населення.

Відмічається зменшення кількості колективних звернень на 35,3 %.

Усього в листах порушено понад 138 тис. різноманітних питань. Найголовнішими залишаються питання аграрної політики та земельних відносин (22,7 %), соціального захисту (18,4 %), комунального господарства (18,4 %), житлової політики (8,1 %).

До обласної державної адміністрації за звітний період надійшло 19273 звернення, що на 23,6 % більше ніж у 2013 році; у тому числі 1557 звернень – на особистому прийомі, поштою – 2369, а також 15347 звернень – з урядової гарячої лінії.

Відповідно до частини 5 пункту 1 Указу особлива увага приділялася вирішенню проблем, з якими зверталися ветерани війни та праці, інваліди, громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, багатодітні сім’ї, одинокі матері та інші громадяни, які потребують соціального захисту та підтримки. 31,3 % звернень надійшло від зазначених категорій населення.

Відмічається зменшення кількості колективних звернень на 33,2 % (питома вага складає 8,5 %).

За видами звернень домінують заяви та клопотання щодо вирішення певних питань, які складають 94,2 %, 5,5 % - скарги, 0,3 % - пропозиції.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 858 застосовується Класифікатор звернень громадян.

Від органів влади надійшло 1136 звернень, що на 47,2 % менше проти 2013 року, у тому числі:
- з Адміністрації Президента України - 607 звернень (зменшення на 54,6 %);
- з Кабінету Міністрів України – 299 звернень (зменшення на 50,3 %).

Усього в листах порушено 3926 різноманітних питань. Найголовнішими залишаються питання соціального захисту (17,1 %), охорони здоров’я (17,0 %), комунального господарства (15,5 %), забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян (10,7 %), аграрної політики та земельних відносин (7,0 %), житлової політики (6,9 %).

У порівнянні з 2013 роком на 44,5 % зменшилася кількість листів із питань аграрної політики та земельних відносин. Актуальними залишаються питання вирішення земельних і майнових відносин - 75 % від загальної кількості звернень, а також питання розрахунків за користування продукцією тваринництва.

На 26,9 % зменшилася кількість листів із питань економічної, цінової, інвестиційної політики. Найбільш поширеними були питання щодо сприяння у поверненні заощаджень та страхових внесків (38%), якості обслуговування працівниками торгівлі (28%).

Відповідно на 33,9 % та 12,7 % зменшилася кількість листів із питань соціального захисту, праці та заробітної плати.

Актуальними залишаються питання надання матеріальної допомоги, порушення трудового законодавства та оплати праці, призначення та виплата державної соціальної допомоги, забезпечення пільговим автотранспортом.

2120 звернень надійшло із урядової гарячої лінії від жителів Донецької та Луганської областей щодо надання тимчасового житла та надання державної соціальної допомоги. У зв’язку з соціально-політичною ситуацією, що склалася на сході України, притоком громадян, які вимушені були виїхати із зони проведення АТО до Харківської області, через громадську приймальню Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації здійснювався прийом громадян, що зверталися до органів влади за допомогою. Протягом травня-червня 2014 року прийнято 8232 особи. По кожному зверненню (письмовому або усному) проводилася індивідуальна робота. Безпосередньо встановлювався зв’язок із заявником, надавалися конкретні пропозиції щодо надання тимчасового житла та ґрунтовні роз’яснення щодо можливості одержання гуманітарної допомоги, порядку переведення соціальних виплат, пенсій тощо.

Протягом 2014 року директором Департаменту та його заступниками взято участь у телемарафоні, виступах на телебаченні каналів ОТБ, Simon за темами «Виплата компенсаційних витрат при оплаті за комунальні послуги населенню», «Заходи щодо надання допомоги особам внутрішньо переміщених у межах країни з Криму та східних регіонів», у прес-конференції «Проголошення 2014 року Роком УБД на території України та інших держав», проведено прямі телефонні лінії в редакціях обласних газет із актуальних питань соціальної сфери, у круглому столі з представниками ОБСЄ та міжнародних організацій.

На 43,4 % зменшилася кількість звернень із питань освіти, наукової діяльності. Актуальними залишаються питання функціонування навчальних закладів, поліпшення їх матеріально-технічної бази, сприяння у вступі до навчальних закладів, надання пільг учителям. Збільшилася кількість звернень із означених питань із Балаклійського, Великобурлуцького, Вовчанського, Нововодолазького, Сахновщинського районів області, міст Ізюму та Лозової.
Протягом 2014 року через засоби масової інформації висвітлені такі питання: «Розміщення абітурієнтів з Донецької та Луганської областей під час проведення додаткової сесії ЗНО», «Підготовка та проведення додаткової сесії ЗНО для абітурієнтів з Донецької та Луганської областей», «Робота цілодобового штабу з прийому та розміщення вимушених переселенців з Донецької та Луганської областей – дітей та їхніх батьків», «Розміщення тимчасових переселенців із Донецької та Луганської областей у закладах оздоровлення системи освіти».

Зменшилася кількість листів із питань промислової політики, транспорту і зв’язку (відповідно на 75,0 % та 26,9 %).

Серед питань, які порушувались у зверненнях, найбільш актуальними були питання роботи автобусних маршрутів, пільгового проїзду, відновлення послуг телефонного та радіозв’язку, а також послуги доступу до мережі Інтернет.

На 50,0 % зменшилася кількість звернень із питань сім’ї, молоді, фізичної культури і спорту.

Важливими для громадян залишаються питання організації оздоровлення та відпочинку дітей, організаційно-методичне та кадрове забезпечення діяльності спортивних шкіл, здійснення контролю за якістю фізкультурно-спортивних послуг.

Зменшилася кількість листів громадян із питань комунального господарства та житлової політики (відповідно на 52,3 % і 13,5 %). У зверненнях порушувалися питання експлуатації та ремонту житлового фонду, роботи житлово-експлуатаційних підприємств, оплати за комунальні послуги, благоустрою територій, ремонту систем водопостачання та водовідведення, установки приладів обліку води.

На 30,4 % зменшилася кількість звернень громадян із питань охорони здоров’я.

Як і раніше за допомогою до обласної державної адміністрації зверталися переважно найменш соціально захищені категорії громадян, люди похилого віку, громадяни, які значною мірою втратили здоров’я і працездатність.

Рішенням Комісії з питань надання одноразової адресної грошової допомоги мешканцям Харківської області, які опинилися в скрутній життєвій ситуації, за звітний період надана матеріальна допомога 377 громадянам на суму понад 3100 тис. грн.

По зверненнях, що надійшли до обласної державної адміністрації протягом року, вжито необхідних заходів, надано вичерпні відповіді і пояснення. 10,3 % порушених питань вирішено позитивно; по 59,7 % надані роз’яснення щодо шляхів їх вирішення; 15,7 % звернень, відповідно до ст.7 Закону України «Про звернення громадян», надіслано на розгляд за належністю до інших органів; 0,3 % повернено заявникам відповідно до ст. 5 зазначеного закону, 92 звернення не підлягає розгляду згідно зі ст. 8 Закону України «Про звернення громадян»; 9,6 % - у стадії розгляду та остаточного вирішення.

Відповідно до Методики оцінювання рівня організації роботи із зверненнями громадян в органах виконавчої влади, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2009 № 630, на веб-сайтах райдержадміністрацій ведеться рубрика «Звернення громадян», де розміщені графіки особистого прийому громадян керівництвом райдержадміністрацій, керівниками структурних підрозділів,

Порядок складання, подання та розгляду звернень, графіки проведення «гарячих ліній», зразки заяв, нормативно-правові документи та аналітичні матеріали щодо роботи із зверненнями громадян та ін.

З метою вирішення проблем та усунення явищ, що негативно сприймаються громадськістю, за участю голів райдержадміністрацій та їх заступників більшість райдержадміністрацій проводить «Дні віддаленого села».

Аналіз динаміки надходжень звернень громадян до райдержадміністрацій, де впроваджено таку форму роботи, показав загальну тенденцію до зменшення їх у кількості.

Відпрацьована практика проведення особистих прийомів громадян керівництвом обласної державної адміністрації, передбачено прийом громадян за місцем роботи та проживання.

Згідно з пунктом 6 затверджено графік проведення особистого прийому громадян керівництвом обласної державної адміністрації. За звітний період на особистому прийомі керівництвом обласної державної адміністрації прийнято 336 звернень, а також 1221 звернення – працівниками приймальні.

Відповідно до частини 4 пункту 1 Указу особистий прийом жінок, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», інвалідів Великої Вітчизняної війни проводився першочергово. Крім того, розгляд звернень громадян зазначеної категорії знаходився під особистим контролем голови облдержадміністрації.

На всі листи, телеграми, що надійшли до обласної державної адміністрації, звернення громадян, подані на особистому прийомі, вжито заходів, визначених законодавством.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2009 року № 898 «Про взаємодію органів виконавчої влади та державної установи «Урядовий контактний центр», розпорядження голови обласної державної адміністрації від 17 вересня 2009 року № 509 «Про забезпечення оперативного реагування на звернення, що надійшли на урядову телефонну «гарячу лінію» відділом роботи із зверненнями громадян апарату обласної державної адміністрації здійснювалося опрацювання зазначених звернень.

Протягом звітного періоду до обласної державної адміністрації надіслано на розгляд 15347 таких звернень, що на 57,7 % більше показника минулого року.

Для надання кваліфікованої допомоги громадянам із правових питань в обласній державній адміністрації, районах області та містах обласного значення створено належні умови для організації особистого прийому осіб, які потребують безоплатної первинної правової допомоги. За звітний період в обласній державній адміністрації надано роз’яснення 135 заявникам.


Заступник керівника апарату
обласної державної адміністрації                                                          В.В. Свєтличний