Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Представники ОТГ Харківщини обговорили питання розвитку сфери ЖКГ

Представники ОТГ Харківщини обговорили питання розвитку сфери ЖКГ

31 жовтня на базі Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування відбувся семінар «Організація надання житлово-комунальних послуг та благоустрій в ОТГ».

Учасники семінару обговорили перспективи реформування комунальної сфери в ОТГ, правову, організаційну та фінансову складову реформи. Окремо зупинилися на темі впровадження системи енергоменеджменту як складової реформування комунальної сфери.

Директор Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк зазначив, що ОТГ, не дивлячись на збільшення бюджетів після об’єднання, важко утримувати та розвивати сферу ЖКГ. Саме тому потрібно залучати для розвитку цієї галузі усі можливі механізми, а особливо механізм співфінансування, та розвивати сферу ЖКГ із залученням міжнародних партнерів.

Директор Центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова розповіла, що у вирішенні цих питань ОТГ Харківщини співпрацюють з польськими експертами, зокрема, за напрямком енергоефективності. Три громади - Нововодолазька, Золочівська та Мереф`янська - потрапили у проект «U-LEAD з Європою» з енергоефективності.

За інформацією радника з питань місцевих фінансів Центру розвитку місцевого самоврядування Марини Гончаренко, громади Харківщини витрачають на утримання та розвиток ЖКГ до 10% бюджету.

На думку радника, потрібно не тільки покращувати та розвивати галузь, але й шукати механізм перетворення її на прибуткову.

«Важлива умова успішності реформи галузі ЖКГ – перехід системи фінансових відносин сфери житлово-комунальних послуг від суто до­таційної до такої, що самоокуповується. Це перед­бачає зниження бюджетних призначень на ут­римання галузі, тому слід відходити від сприйняття бюджету як основного джерела фінансування ЖКГ», - зазначила Марина Гончаренко.