Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В обласному центрі культури і мистецтва стартує всеукраїнський проект «Військово-польовий арт»

В обласному центрі культури і мистецтва стартує всеукраїнський проект «Військово-польовий арт»

Його мета – перетворити військові предмети із зони АТО на арт-об’єкти з національною символікою.

18 січня о 16:00 у КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва» (вул. Пушкінська, 62) відбудеться урочиста церемонія відкриття Всеукраїнського мистецько-культурологічного проекту «Військово-польовий арт». Виставка висвітлюватиме події зони АТО крізь призму мистецтва українських художників. Серед майстрів є учасники АТО, які проходять службу безпосередньо в зоні бойових дій. Суть проекту полягає в тому, щоб накласти прояви українського народного мистецтва на предмети, які мають суто військове походження – амуніцію, обладнання і засоби, привезені із зони АТО.

На виставці представлено понад 200 експонатів: ящики від боєприпасів, гранатомети, гільзи, технічні засоби, прапори батальйонів, фотографії бійців з передової – все це привезли із зони АТО, а майстри з усієї України перетворили на унікальні мистецькі витвори. Наприклад, гранатомет, розмальований яскравими квітами, або захисна каска бійця з українським орнаментом. А ящики, в яких ще недавно був смертоносний вантаж, оздоблені українською народною різьбою, інші – розмальовані квітами, геометричними орнаментами, які нагадують український рушник, хтось намалював на такому ящику портрет дівчини. Присутні вироби з соломи та рогози: круторогий баран, сплетений з такого матеріалу, ніби насупився на ворога і тримає напоготові гранатомет.

У рамках виставки будуть проводитись різноманітні майстер-класи.

Виставка діятиме по 8 лютого 2018 року. Вхід - вільний.

Довідка. Робота над проектом «Військово-польовий арт» розпочалася ще 2014 року. Працювали над виставкою більш, як 100 митців народного декоративно-прикладного мистецтва з різних областей України. Перша така виставка відбулася у центрі культури і мистецтв МВС України у 2015 році. До Харківської області вона демонструвалася вже 28 разів в інших містах України.