Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Михайло Черняк зустрівся з головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні

Михайло Черняк зустрівся з головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні

Під час зустрічі обговорили перспективи двостороннього співробітництва.

Заступник голови ХОДА ознайомив голову Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіону Фрейзер з соціально-економічною ситуацією в Харківській області. Зокрема, він відзначив, що в регіоні проводиться велика робота щодо надання необхідної допомоги переселенцям. За останніми даними, в регіоні налічується 121 тисяча переселенців. Усі вони отримують необхідну медичну допомогу, соціальні виплати та користуються пільгами відповідно до закону.

«На сьогодні в області немає гострих питань у сфері захисту прав людини. У цілому ситуація контрольована та стабільна», - сказав Михайло Черняк.

Фіона Фрейзер ознайомила заступника голови ХОДА зі складеними місією звітами щодо дотримання прав людини в Україні. Вона зазначила, що місія працює в Україні з 2014 року та має низку представництв, у тому числі й на непідконтрольних територіях.

«Наша робота полягає в тому, щоб знаходити жертв порушень міжнародного права в галузі прав людини або міжнародного гуманітарного права. Ми документуємо й аналізуємо ці випадки. Також ми складаємо публічні звіти. Наші рекомендації спрямовані на те, щоб допомогти Уряду України в поліпшенні ситуації з правами людини, в тому числі через реформування судової та інших систем. У кінцевому рахунку, порушники прав людини повинні понести відповідальність», - акцентувала Фіона Фрейзер.

Вона зазначила, що розраховує на системний і плідний діалог з ХОДА.

«Ваш регіон географічно й стратегічно є ключовим, тут знаходяться багато тимчасово переміщених осіб, офісів міжнародних компаній, активних представників громадянського суспільства», - пояснила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага в ході зустрічі повідомив представникам місії про кроки, які було зроблено у сферах протидії насильству в сім'ї, гендерному насильству, а також протидії торгівлі людьми.

«Сьогодні ми маємо досвід впровадження міжнародного законодавства та програм щодо запобігання насильству. Поліція Харківської області - одна з кращих за виявленням випадків трудового та сексуального насильства, зараз у нас є близько 30 звернень до суду. Також наша область - єдина в Україні, де працює кризовий центр для жінок, які виходять з місць позбавлення волі та не мають власного житла. Для соціалізації деякий час вони можуть перебувати в цьому комунальному закладі. Також за допомогою німецьких партнерів з GIZ було відкрито соціальний гуртожиток», - розповів про проведену роботу Юрій Шпарага.