Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові пройде акція проти гендерного насильства

У Харкові пройде акція проти гендерного насильства

24 листопада на площі Конституції стартують 16 днів активізму проти гендерно обумовленого насильства. Під час заходу пам’ятник «Україна, що летить» підсвітять у помаранчевий колір.

Організаторами акції є представництво Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) спільно з Харківською обласною державною адміністрацією та міськрадою.

У заході візьмуть участь представники органів влади та місцевого самоврядування, представники агентств ООН, міжнародних організацій, громадських організацій, гендерних центрів вищих навчальних закладів, студентської молоді, громадських посередників у питаннях запобігання насильству, колективи мобільних бригад психосоціальної допомоги.

16 днів активізму проти ґендерно обумовленого насильства - це міжнародна кампанія, яка проводиться щороку і триває з 25 листопада, Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, до 10 грудня - Дня прав людини.

Кампанію було започатковано активістами першого Інституту жіночого глобального лідерства в 1991 році, і вона щороку координується Центром жіночого глобального лідерства й використовується як організаційна стратегія для окремих осіб та організацій у всьому світі, щоб закликати до ліквідації насильства щодо жінок та дівчат.

На підтримку цієї громадської ініціативи щорічно проводиться кампанія Генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй з боротьби з насильством щодо жінок (UNiTE), яка закликає до глобальних дій, спрямованих на підвищення обізнаності та створення можливостей для обговорення проблем та рішень у всьому світі. В останні роки кампанія UNiTE використовувала помаранчевий колір як спільну тему, яка проходить крізь усі глобальні заходи. Помаранчевий є одним з офіційних кольорів кампанії UNiTE і в контексті її глобальної адвокації використовується як символ світлого майбутнього, вільного від насильства щодо жінок та дівчат.

В Україні кампанію UNiTE було офіційно розпочато у 2015 році, і з цього часу до кампанії приєдналися понад 100 партнерів по всій країні. 

Тема глобальної кампанії UNiTE 2017 року, яку прийнято в Україні, - «Не залишити нікого осторонь: зупинити насильство щодо жінок та дівчат».