Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Чугуївському районі впроваджують великий інвестпроект у сфері тваринництва

У Чугуївському районі впроваджують великий інвестпроект у сфері тваринництва

Будівництво на території молочного комплексу ще триває, але він вже вийшов у лідери галузі в Харківській області.

Перспективне тваринницьке підприємство відвідав перший заступник голови ХОДА Марк Беккер під час робочої поїздки до Чугуївського району. На даний момент у молочному комплексі ТОВ «Агросервіс ЛТД» вже утримується 900 дійних корів, у найближчій перспективі є наміри стадо збільшити до 1200, а надалі - до 1500. Всього ж поголів'я великої рогатої худоби в господарстві перевищує 3000 голів. За добу тут виробляють 29 тонн молока.

«12 листопада ми запустили 4-й корпус (для корів), в якому міститься 410 голів. Зараз будується майданчик для молодняку на 500 голів – його плануємо завершити до кінця місяця», - розповів заступник генерального директора підприємства Олександр Сазонов.

Марк Беккер ознайомився з роботою підприємства та поспілкувався з колективом. Так, разом з керівництвом комплексу перший заступник глави області відвідав будівлю доїльної зали, пологовий корпус, де під наглядом фахівців постійно знаходиться від 60 до 80 голів молодняку, а також телятник, де процес вирощування молодняку повністю автоматизований.

«Тут на випоюванні знаходяться 240 телят. Комплекс запустили в минулому році. Техніка показала себе ідеально, тому ми вже встановили другий автомат випоювання і плануємо закуповувати третій», - розповів заступник гендиректора підприємства.

Марк Беккер зазначив, що керівництво області уважно спостерігає за розвитком підприємства, бо воно є одним з найбільш перспективних у галузі.

«Керівник області Юлія Світлична приділяє особливу увагу питанню залучення інвестицій у реальний сектор економіки області. І реалізація подібних проектів є показником результативності роботи в цьому напрямку, - зазначив перший заступник голови облдержадміністрації. - «Агросервіс ЛТД» показує хороший розвиток практично за всіма показниками: сюди ми відносимо кількість поголів'я (як дійного стада, так і в цілому великої рогатої худоби), продуктивність стада і так далі. У нас в області всього до десятка підприємств, які мають такі ж показники».

На даний момент виробництвом молока в області займається 121 сільгосппідприємство. Найбільш великих виробників, в яких є по 500 і понад голів дійного стада, - близько 20. За рік сільськогосподарськими підприємствами області виробляється близько 240 тис. тонн молока. За 10 місяців 2017 року обсяги виробництва (у порівнянні з тим же періодом 2016- го) збільшилися на 1,1%.

Марк Беккер також зазначив, що переважно обсяги виробництва збільшуються шляхом використання сучасної техніки. Так, на підприємстві в Чугуївському районі отримують одні з найвищих надоїв в області - за підсумками року цей показник очікується на рівні 11,5 тисячі літрів на одну корову (очікуваний показник по області - 6,8 тис. л).

Довідка. За даними на 1 листопада 2017 року кількість великої рогатої худоби на підприємстві ТОВ «Агросервіс ЛТД» склала 3064 голови (в тому числі 900 корів). У порівнянні з минулим роком кількість ВРХ зросла на 13,1%, у тому числі корів - на 22%. Протягом цього року кількість ВРХ зросла на 264 голови, корів - на 140. У поточному році тут народилося на 14% більше телят, ніж у минулому, і на 31% більше введено в основне стадо перволіток. Хоча свинарство не є головною галуззю на підприємстві, чисельність свиней тут становить 902 голови.