Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині реалізують проект поквартирного оснащення засобами обліку теплової енергії

На Харківщині реалізують проект поквартирного оснащення засобами обліку теплової енергії

Наша область першою в Україні запускає подібний «пілот».

Вперше в Україні Харківський регіон реалізує пілотний проект поквартирного оснащення засобами обліку теплової енергії в житловому будинку загальною вартістю 295,0 тис. грн.  

«На сьогодні є важливим проведення енергоощадних заходів за участю мешканців багатоквартирних житлових будинків та зниження сум нарахувань за послугу централізованого теплопостачання за умови поквартирного обліку тепла», - заявив директор Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдисюк.

За його словами, ця концепція була запропонована ТОВ «МРК «Теплоенергія», на базі якої було розроблено пілотний проект.

«Департаментом проведено декілька нарад, й Чугуївський міський голова Галина Мінаєва підтримала пропозицію щодо впровадження цього проекту у місті Чугуїв, - зазначає Сергій Магдисюк. - Цей проект запропоновано впроваджувати в будинку ОСББ, він чотириповерховий, 32-квартирний, розташований за адресою: м. Чугуїв, вул. Якіра, 32б, коштом місцевого бюджету та ОСББ».  

У департаменті відзначають, що вирішення питання зниження втрат тепла у багатоквартирному будинку можливо за умови залучення до цього процесу мешканців – власників квартир.

«На сьогодні активно проводиться робота з обладнання будинків приладами обліку теплової енергії, однак тільки за умови наявності приладу обліку в своїй квартирі її власник зможе на свій розсуд збільшувати чи зменшувати кількість тепла, що подається, незалежно від своїх сусідів, і, як наслідок, мати стимул для утеплення квартири для отримання економічного результату,  - говорять фахівці. - Особливо це актуально сьогодні, коли тарифи на послугу централізованого теплопостачання значно зросли. «Вертикальна» однотрубна система теплопостачання, яка є майже у всіх багатоквартирних будинках радянської забудови, унеможливлює обладнання квартир у них лічильниками тепла. Вирішення цього питання можливо за умови проведення реконструкції наявної системи теплопостачання та запровадження «горизонтальної» двотрубної системи опалення».

Пропонується поквартирна система опалення, двотрубна, що забезпечується теплом від загального введення в будинок від квартальної котельні. Наявні в квартирах нагрівальні прилади відрізаються від стояків наявної системи і під’єднуються до знову прокладених поквартирних трубопроводах. На введенні в приміщення кожної квартири встановлюється вузол обліку теплової енергії з ультразвуковим теплолічильником, який складається з ультразвукового датчика витрат, електронного індикаторного блоку і датчиків температури.

Таким чином, передбачається можливість гідравлічного налагодження систем опалення і відмикання будь-якого радіатора від системи опалення без спорожнення системи. Також підтримується нормативна температура повітря всередині опалюваних приміщень. Видалення повітря з систем здійснюється через крани Маєвського.

«Це дозволить не тільки покращити якість теплопостачання та ще і зменшити приблизно на 20% споживання теплової енергії, а, відповідно, і споживання газу для виробництва теплової енергії на котельні», - підсумував Сергій Магдисюк.