Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У двох харківських школах відкриють меморіальні дошки героям АТО

У двох харківських школах відкриють меморіальні дошки героям АТО

У гімназії №82 з’явиться дошка пам’яті майора Сергія Лобова, у ЗОШ № 128 – підполковника Руслана Плоходька.

28-річний харків’янин Сергій Лобов командував ротою 74-го окремого розвідувального батальйону. Він загинув 18 червня 2016 року в районі смт Луганського Донецької області. Командир роти глибинної розвідки зупинив основну групу солдат, що встановлювала апаратуру для прослуховування, і з двома бійцями пройшов ще 50 метрів уздовж лінії розмежування. Старший солдат роти, натрапивши на розтяжку, що йшла до протипіхотної стрибаючої міни, намагався врятувати товаришів - прикрити своїм тілом, проте це не вдалося. Майор Лобов отримав поранення в голову та був ще при тямі, коли на місце прибігли інші учасники розвідгрупи. Проте до шпиталю його живим не довезли. За особисту мужність і героїзм, виявлені при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, Сергій Лобов нагороджений посмертно орденом Богдана Хмельницького III ступеню. У героя залишився маленький син.

39-річний підполковник Руслан Плоходько загинув у перші місяці АТО. Він командував вертолітною ланкою 16-ї окремої бригади армійської авіації. 2 травня 2014 року поблизу міста Слов’янськ було збито два вертольоти Мі-24 Збройних сил України, які здійснювали повітряне патрулювання. Загинули п’ятеро офіцерів, серед них - Руслан Плоходько. На честь загиблого героя було названо вулицю в Московському районі міста Харків. Підполковник посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького I ступеню. У Руслана Плоходька залишилася дружина та двоє дітей.

Меморіальні дошки героям у харківських школах встановлюють за підтримки ХОДА зусиллями ГО «Всеукраїнське об’єднання зниклих безвісти та рідних загиблих захисників України» та ГО «Східний корпус» і завдяки особисто Марині Черняєвій та Анатолію Сидоренку.

Меморіальну дошку пам'яті Сергію Лобову відкриють 11 жовтня о 14:00 в Харківській гімназії № 82.

Меморіальну дошку Руслану Плоходьку – 12 жовтня о 14:00 в Харківській школі № 128.