Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Будівлю Пархомівського художнього музею повернуть громаді вже 30 вересня

Будівлю Пархомівського художнього музею повернуть громаді вже 30 вересня

Унікальна колекція світових шедеврів, що зберігаються в селі на Харківщині, отримає власний дім вперше за 63 роки свого існування.

До цього моменту будівля, в якій орендував приміщення Пархомівський художній музей ім. П.Ф. Луньова, кілька разів змінювала господарів. Після визнання банкрутом останнього власника виникла загроза існуванню музею взагалі, й почалася боротьба за збереження закладу. Питанням повернення Краснокутській громаді музею особисто опікувалася голова ХОДА Юлія Світлична. У результаті тривалої та кропіткої роботи знайшлася банківська установа, яка викупила будівлю та погодилася передати її на баланс ОКЗ «Харківський художній музей». 

«Пархомівський музей імені Луньова – це сільський ермітаж. Цей музей унікальний не тільки для Харківщини, але й всієї України, - говорить голова Краснокутської РДА Олексій Белоцький. - Завдяки підтримці облдержадміністрації та безпосередньо керівника області Юлії Світличної було ініційовано передачу будівлі цього музею у комунальну власність. Це дасть можливість зберегти унікальну колекцію витворів мистецтва, вивчати її, передавати досвід іншим поколінням, впевнено працювати та розвивати музей».

Як зазначила завідувач Пархомівського художнього музею ім.П. Ф. Луньова Олена Семенченко, унікальна колекція закладу налічує близько 7 тисяч експонатів. У музеї представлено роботи таких відомих особистостей, як: Іван Шишкін, Ілля Рєпін, Василь Верещагін, Тарас Шевченко, Ісаак Левітан, Юхим Волков, Аполлінарій Васнецов, Олександр і Альберт Бенуа, Олександр Головін, Микола Реріх, Фердинанд Боль, Піронезі Джованні, Пабло Пікассо, Казимир Малевич, Володимир Маяковський та ін.

Заснований музей був у 1955 році вчителем історії Пархомівської середньої школи Панасом Луньовим. Першими його помічниками були саме діти, яких педагог згуртував у історико-мистецтвознавчому клубі «Райдуга». На заняттях учні знайомилися з історією світового мистецтва, класичною музикою.

«Спочатку ідея була у створенні шкільного краєзнавчого музею. Коли Панас Луньов у тяжкі післявоєнні роки приїхав у Пархомівку, він запропонував дітям створити шкільний краєзнавчий музей. Для того, щоб вони краще пізнали історію і культуру села Пархомівка Краснокутського району. Діти гаряче підтримали цю ідею. Вони ходили територією району і збирали все те, що вважали музейним: вишиті рушники, український одяг, керамічний посуд, знаряддя праці, документи, фотографії. Так було створено першу експозицію в одній з кімнат нашої школи. А потім дітей настільки захопила музейна робота, що вони вирішили розширити свій музей. Вони збирали все більше й більше матеріалу. Музей вже займав чотири кімнати невеличкого будинку поряд зі школою», - розповіла Олена Семенченко.

Згодом народилася ідея створити справжній художній музей. Панас Луньов запропонував дітям звернутися за допомогою до діячів мистецтва та музейних закладів. Першими відгукнулися харківські митці – вони передали в Пархомівку 50 картин. Вони стали початком колекції, до якої згодом увійшли світові шедеври. У різні роки свої роботи музею подарували такі відомі особистості, як Сергій Коньонков, Юрій Пімєнов, Дмитро Жилінський, Василь Касіян, Володимир Фаворський тощо.

«30 років цей музей проіснував як шкільний і 30 років його повністю обслуговували учні нашої школи, учні «Райдуги». Вони виконували всю музейну роботу, розвішували експозицію, проводили екскурсії, і навіть директорами музею були старшокласники», - відзначила Олена Семенченко.

Зараз колишній шкільний музей перетворився на одну з найвідоміших туристичних пам’яток Харківщини. Щороку його відвідують понад 15 тисяч туристів з України та інших країн світу.