Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

500 мешканців Харківщини у серпні призвуть на строкову службу чи на навчальні збори

500 мешканців Харківщини у серпні призвуть на строкову службу чи на навчальні збори

Про це повідомляють у Регіональному медіа-центрі Міністерства оборони України.

«Тисячі харків’ян уже отримали чи ще одержать повістки до районних військкоматів. З усіх них ми відберемо 100 юнаків для служби, як солдат-строковиків, у підрозділах Національної гвардії України. Ще близько 400 військовозобов’язаних, які мають бойовий досвід і входять до армійського резерву, на один місяць посилять 5 військових частин Збройних сил України у ході планових військово-навчальних зборів», - розповів військовий комісар Харківського обласного військкомату полковник Юрій Калгушкін.

Він підкреслив, що завдання щодо призову на строкову службу буде виконано якісно. Кожному призовникові буде надаватися грошове утримання, за ним зберігається середня заробітна плата і робоче місце.

«Хлопці будуть проходити службу в бригаді з дуже серйозними традиціями і дуже хорошими побутовими умовами, – розповів директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами ХОДА Олексій Максимов. – Вони ні за яких обставин не потраплять до зони проведення АТО. Десь місяць вони будуть проходити навчання із загальновійськових дисциплін. Далі піде спеціальна підготовка. Після чого вони будуть виконувати функції щодо забезпечення громадського порядку на території Харківської області, а також спеціальні завдання Національної гвардії».

Паралельно в регіоні продовжується відбір громадян для служби за контрактом у Збройних силах України.

«З початку 2017-го вже понад 1300 мешканців Харківщини добровільно вирішили стати професійними військовими. При цьому 52% з усіх цьогорічних новобранців-контрактників мають статус учасника антитерористичної операції. Тому потенціал українського війська неабияк зміцнився», - зазначає Юрій Калгушкін.

За інформацією представників військкомату, у січні-серпні до них звернулося приблизно 350 дівчат з бажанням стати до лав ЗСУ, з яких лише 91 потрапила до війська. Тож з трьох-чотирьох харків’янок на військову службу беруть лише одну.

«Багато дівчат приходять з вищою освітою, але з невдалим досвідом пошуку стабільної роботи. Навіть одинока мати трьох дітей з Лозової навесні просилася до армії, - розповідають у військкоматі. - Та, на жаль, нашу роботу з ними обмежує кількість вакантних посад у війську, передбачених для жінок. У нас навіть існує умовна черга серед жінок, які планують бути вояками-контрактниками».

Довідка. У 2015 році 635 мешканців Харківщини стали військовослужбовцями військової служби за контрактом, торік таких було понад 3300 осіб.