Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Фестиваль «Гетьманська слава» на Харківщині стане традиційним

Фестиваль «Гетьманська слава» на Харківщині стане традиційним

22 липня голова ХОДА Юлія Світлична взяла участь у Першому фестивалі «Гетьманська слава», присвяченому 330-річчю обрання Івана Мазепи гетьманом України.

Масштабне дійство проходить у селищі Коломак на Харківщині.

«Сьогодні ми започатковуємо традицію проведення в Коломаку масштабного козацького фестивалю. Його організація об’єднала представників влади, громадські організації та творчі колективи всієї Харківщини. Спільними зусиллями нам вдалося створити справжнє свято козацької слави і  єднання, а саме єднання було метою Івана Мазепи», - сказала в ході відкриття Юлія Світлична.

Вона наголосила на важливості ролі гетьмана Мазепи в історії українського державотворення.

«Сьогодні ми святкуємо 330-річчя обрання гетьманом Івана Мазепи - ефективного управлінця, знавця культури та мистецтва, людини, яка все своє життя присвятила незалежності України. Саме тут, в Коломаку, Івана Мазепу було обрано гетьманом. І ми маємо знати та шанувати історичні події та постаті, які прославили нашу землю, - звернулася Юлія Світлична до присутніх на фестивалі. – Іван Мазепа стояв на тому, що Україна повинна бути незалежною державою, частиною європейської сім’ї. Сьогодні ми повернулися на цей шлях та рухаємося до європейської спільноти задля того, щоб укріплювати демократичні цінності. Ми вже маємо безвізовий режим і визнання України частиною європейської сім'ї».

Фестиваль «Гетьманська слава» зібрав тисячі гостей з Харківської та інших областей України. На головній сцені фестивалю виступили близько 50 творчих колективів, майже 20 районів Харківщини взяли участь у змаганнях козацьких куренів. Свої постановки гостям фестивалю представив козацький театр «Хортиця»-«Запорізькі козаки».

На площадці фестивалю працювала виставка-ярмарок народних майстрів, проводилися майстер-класи з народних ремесел. Також у рамках заходу відбулося відкриття виставки плакатів, які підготували студенти Харківської державної академії дизайну та мистецтв, працювала виставка-продаж книжкової продукції.

Більше фото