Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У художньому музеї проходить виставка-конкурс на здобуття премії імені Іллі Рєпіна

У художньому музеї проходить виставка-конкурс на здобуття премії імені Іллі Рєпіна

Роботи учасників можна побачити до 31 липня 2017 року.

Серед номінантів-претендентів на здобуття престижної нагороди в галузі образотворчого мистецтва у 2017 році – представники харківської, київської, одеської, івано-франківської, кіровоградської художніх шкіл, які зробили особистий внесок у розвиток сучасного українського мистецтва.

У номінації «Декоративно-прикладне мистецтво» презентовано твори Заслуженого художника України Жаннетти Соловйової (м.Харків). Протягом творчого життя авторка виконала багато керамічних робіт, в яких простежується не лише досвід митців Сходу, Іберіки, Західної Європи, але і перш за все – творчого надбання Трипілля та народнопоетичної кераміки України. Саме такий цикл «Від Трипілля до модерної сучасності» представлено на конкурсній виставці.

На здобуття премії представлено гобелени Заслуженого діяча мистецтв України Богдана Губаля (м.Івано-Франківськ). Гобелени «Вершина світу» (2011), «Далеке і близьке» (2015), «І буде день» (2016) позначені високою живописно-пластичною культурою і засвідчують пошуки митцем власного коріння на рідній землі.

У тій же номінації представлено роботи Антоніни Анорічевої-Єрьомки (м.Харків). Серія гобеленів «Українська рапсодія» продовжує лінію пошуку певних паралелей між українським та світовим мистецтвом.

Окреме місце в експозиції займають роботи творчого тандему заслужених майстрів народної творчості України Олександра та Тамари Вакуленків (м.Харків). На розгляд журі представлено цикл рушників «Україна - понад усе». «Петриківський рушник» вирізняється тим, що виконується фарбами на полотні за допомогою традиційних інструментів розпису.

На конкурс виставлено також твір Марії Ачкасової «Лавра» (2012-2015). Це приклад роботи над мініатюрою в кераміці, медальне мистецтво. Ідея твору – створити цільний образ української Святині.

У номінації «Скульптура» журі розглядатиме твори Народного художника України Олега Токарева (м.Одеса). На виставці представлено скульптуру «Викрадення Європи» (2005-2006).

Харківський скульптор, педагог Петро Юрченко відомий як автор станкових робіт у дереві. Це портрети, жанрові композиції, ню, натюрморти. Такі, як «Портрет архітектора Панова» (1975), «Портрет матері» (2003), композиція «Осінь» (1998), «Сон» (2005) та інші. Всі роботи цілісно і гармонійно поєднані однією темою «Моя Україна» і виконані в традиціях української школи реалістичного мистецтва.

Молодий скульптор Олександр Єрмаков (м.Харків) працює переважно у станковій та дрібній пластиці. Його скульптури виконані у кращих традиціях вітчизняної школи ліплення, вони наповнені стриманою динамікою та емоціями, глибокі філософські образи прагнуть доторкнутися вічності, яка б об’єднала античність та сьогодення: «Пісочок» (2013), «Адам» (2015), «Єва» (2017).

У номінації «Монументальне мистецтво» на розгляд журі представлено роботи Заслуженого художника України Олександра Бородая (м.Київ). Він є автором перших в Україні монументальних творів, зроблених з використанням технології емалі на металі.

У цій же номінації представлено творчі здобутки Заслуженого діяча мистецтв України, завідувача кафедрою монументального живопису, професора Володимира Носенкова (м.Харків). Його вітражі знаходяться у самому центрі Харкова: «Будинок науки і техніки», готель «Мир», розписи храмів Георгія Змієборця, Озерянської Божої Матері, Архистратига Михаїла, Покрова Св. Богородиці та інші.

Серед претендентів на здобуття почесної премії - і творчий доробок майстра монументального мистецтва Геннадія Мироненка (м.Харків). На конкурсну виставку автор представив вітражні композиції в холі компанії МАГ Хеандельс і транспорт ГмбХ (Австрія) (2015-2016), у Харківському міськвиконкомі (1998), в храмах Харкова, Дніпра та інших міст. Створені ним вітражі на цих об’єктах продовжують лінію пошуків паралелей між українським та світовим мистецтвом, в ареалі якого завжди знаходилась Україна.

Довідка. Творчу премію ім. І.Ю. Рєпіна було запроваджено Харківською обласною державною адміністрацією у 2011 році з метою популяризації творчої спадщини всесвітньо відомого художника, а також підтримки розвитку сучасного реалістичного мистецтва, залучення широкого кола громадськості до участі в культурному житті регіону.