Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ХОДА очолить роботу з енергоменеджменту в регіоні

ХОДА очолить роботу з енергоменеджменту в регіоні

7 липня в Харкові пройшов регіональний семінар на тему розвитку енергоменеджменту та запуску енергосервісних договорів у бюджетній сфері.

Проведення заходу є ініціативою Держенергоефективності, що була підтримана ХОДА. Від імені керівника області Юлії Світличної учасників семінару привітав її заступник Євгеній Шахненко. Він зазначив, що наразі Харківська область є одним з лідерів у країні з впровадження енергоощадних технологій.

«Впевнений, що після сьогоднішньої зустрічі наша область зробить значний крок уперед і в питаннях енергосервісу, й енергоменеджменту. ХОДА готова очолити цю роботу, - сказав Євгеній Шахненко. – Зараз в області укладено близько 7 енергосервісних договорів. Це установи обласної комунальної власності, серед яких, у тому числі, школи-інтернати. До енергосервісу наразі долучені місцеві компанії».  

Як зауважив голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук, наразі бюджетна сфера потребує комплексної термомодернізації. За його даними, в Україні налічується не менше 70 тис. будівель держустанов, які споживають у 2 - 3 рази більше енергоресурсів, ніж у Європі. На утеплення шкіл, лікарень та дитячих садочків потрібно витратити близько 8 млрд євро.

«Наголошую, що енергосервіс – це ефективний механізм залучення приватних інвестицій у термомодернізацію бюджетних установ. ЕСКО-інвестор повертає вкладені інвестиції шляхом досягнення економії енергоресурсів після впровадження необхідних заходів. При цьому відсутня необхідність виділення державних коштів», - наголосив Сергій Савчук.

За його інформацією, минулого року було підписано 20 енергосервісних контрактів на 18 млн грн. Цього року агентство сподівається на укладення 200 - 300 договорів на не менш ніж 100 об'єктах.

«Семінар має практичний напрям. Керівники районів, бюджетних установ, знайомтеся з пропозиціями інвесторів і впроваджуйте проекти. Для цього ми долучили не тільки місцевих, але й київських інвесторів, які мають практичний досвід впровадження», - відзначив Сергій Савчук.

Про переваги механізму енергосервісу розповів радник голови Держенергоефективності України Олексій Корчміт. За його даними, плюсами проектів ЕСКО-інвесторів є визначення переможця тендерів не за найнижчою ціною, а за ефективністю.

«Якщо інвестор пообіцяв вам 30% економії, а надав 20%, то наприкінці року різницю між відсотками він повинен сплатити. Високі й проценти економії. Є проекти, де зекономлено 63% газу, 70% електроенергії на модернізації освітлення й від 25 до 35 % - теплової енергії», - повідомив Олексій Корчміт.

Він також розповів, що етапи реалізації проектів проходять прозоро, окупність невеликих проектів складає 3 - 4 роки. Переважно це проекти зі встановлення індивідуальних теплових пунктів, модернізації генеруючих потужностей (заміна газових або вугільних котелень на нові або переведення їх на альтернативні види палива) та модернізація освітлення.

«Законодавство прописане таким чином, що є гарантоване повернення інвестицій. Саме це зацікавило бізнес. Місцева влада, яка відкрила двері для цих невеликих проектів, має реальну економію. Наприклад, по школі - у 200 - 300 тис. грн на рік», - навів дані Олексій Корчміт.